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JOHN ASHCROFT 

ATTORNEY GENERAl.. 

POST OFFICE BOX 899 

.JEFFERSON CITY, MISSOURI 65102 

April 12, 1984 

OPINION LETTER NO. 11-84 

The Honorable John D. Wiggins 
Phelps County Prosecuting Attorney 
Phelps County Courthouse 
Rolla, Missouri 65401 

Dear Mr. Wiggins: 

(314) 751-3321 

This opinion is in response to your request for an opinion on 
the following questions: 

1. In a county of the third class with a 
pathologist serving as coroner, does Section 
58.580, RSMo 1978 lsic], prohibit the payment 
by the county to said pathologist of just and 
reasonable compensation for his services ren­
dered as a pathologist in a post mortem 
medical examination? 

2. Does the term "post mortem examination" as 
used in Chapter 58, RSMo 1978, as amended, 
with respect to coroners in counties of the 
third class, apply only to those actions that 
may be performed by anyone serving as coroner 
or does the term include those actions which 
may only be conducted by a duly licensed 
individual, such as a pathologist, if the 
coroner is a pathologist? 

3. Are the results of a post mortem medical 
examination, \vhether in written or oral form, 
conducted by a hospital pathologist for the 
coroner of a county of the third class and 
delivered to said coroner, public records 
within the meaning of Chapter 610, RSMo 1978, 
as amended? 
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4. Can a county of the third class require 
the person requesting a copy of the post 
mortem medical examination conducted by a 
pathologist for the coroner, said post mortem 
medical examination being paid for· by the 
county, to pay the cost of said post mortem 
medical examination prior to receiving a copy 
of the report? 

5. As to questions 3 and 4, is the same 
result reached if the coroner and pathologist 
are the same person? 

I. 

1. In a county of the third class with a 
pathologist serving as coroner, does Section 
58.580, RSMo 1978 lsic], prohibit the payment 
by the county to said pathologist of just and 
reasonable compensation for his services 
rendered as a pathologist in· a post mortem 
medical examination? 

Section 58.530, RSMo 1978,l/ states: 

Whenever the coroner, being himself a 
physician or surgeon, shall conduct a post­
mortem examination of the dead body of a 
person v,rho came to his death by violence or 
casualty, and it shall appear to the county 
court that such examination was necessary to 
ascertain the cause of such person's death, 
the county court may allow the coroner there­
for an additional fee, not exceeding t'venty­
five dollars, to be paid as his other fees in 
views and inquests; but section 58.56rr-shall 
not be construed to apply to any such examina­
tion when made ~ the coroner himself. 
[Emphasis added.] 

All statutory references are to RSMo 1978, unless otherwise 
indicated. 
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Section 58.560 states: 

\\Then a physician, surgeon or pathologist 
shall be called on by the coroner, or any 
magistrate of the county acting as the 
coroner, to conduct a postmortem examination, 
the county court of said county shall be 
authorized to allmv such physician, surgeon, 
or pathologist to be paid out of the county 
treasury, such fees or compensation as shall 
be deemed by said court to be just and rea­
sonable. 

We vie'\,r your first question to be whether a third class 
county coroner who is also a pathologist is entitled to the 
surgeon's fee authorized by Section 58.560. VIe conclude that 
third class county coroners who are also pathologists may not 
collect fees under Section 58.560. 

In Opinion :No. 101, Bruce, 1967, copy enclosed, this office 
concluded that fourth class county coroners are not entitled to 
the twenty-five dollar ($25.00) fee provided for in Section 
58.530, RSHo 1959 (now, RSMo 1978). Relying on Opinion No. 89, 
Thurman, 1953, copy enclosed, the 1967 opinion concludes that the 
purpose behind the enactment of Section 2 of H. B. 880, 1945 Mo. 
Laws 992, and Section 2 of H.B. 881, 1945 No. Laws 1551, (both of 
which are presently codified at Section 58.100), was to put 
coroners on a salary-based compensation. See, e.g., Sections 
58.110, RSMo 1978, and 58.135, RSMo Supp. 19~ This reasoning 
has been used in other opinions of this office. See, e.g., 
Opinion, Mayse, Narch 17, 1950. Because the compensation of 
coroners is to be entirely salary-based, a coroner-pathologist may 
not collect fees under Section 58.560. 

II. 

2. Does the term "post mortem" examination as 
used in Chapter 58, RSMo 1978, as amended, 
with respect to coroners in counties of the 
third class, apply only to those actions that 
may be performed by anyone serving as coroner 
or does the term include those actions which 
may only be conducted by a duly licensed 
individual, such as a pathologist, if the 
coroner is a pathologist? 

The phrase "post mortem examination" appears in Chapter 58 in 
Sections 58.530 and 58.560. These sections concern only the 
payment of fees to physicians, surgeons, or pathologists who 
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themselves (as the coroner) or at the request of the county 
coroner, perform a post-mortem examination. Thus, in our oplnlon, 
the fees payable for the performance of a post-mortem examination 
are payable only to physicians, surgeons, or pathologists. \·le 
note, for your information, that in Opinion Letter No. 591, 
Brandom, 1970, copy enclosed, this office concluded that a 
coroner-physician is not required to conduct the post-mortem 
examination himself and may call upon a pathologist, surgeon, or 
physician to conduct the examination. 

III. 

3. Are the results of a post mortem medical 
examination, whether in written or oral form, 
conducted by a hospital pathologist for the 
coroner of a county of the third class and 
delivered to said coroner, public records 
within the fjaning of Chapter 610, RSMo 1978, 
as amended?_ 

Section 610.015 states in part: "Except as provided in 
section 610.025, and except as otherwise provided by law, 
public records shall be open to the public for inspection and 
duplication." Section 1}10.010(4), RSMo Supp. 1983, defines the 
words "public record" in relevant part as: "[A]ny [1] record [2] 
retained by or of [3] any public governmental bocy, ... ;". 

The first part of this definition is that the item to be 
examined must be a record. Although the Sunshine Lm·1 does not 
contain any definition of the vmrd "record", the State and Local 
Records Law contains the folJ o-v'ling definition of the word "record" 
at Section 109.210(5): 

2/ 

[D]ocument, book, paper, photograph, map, 
sound recording or other material, regardless 
of physical form or characteristics, made or 
received pursuant to law or in connection with 
the transaction of official business. . .. 
[Emphasis added.] 

In addition to the Sunshine Law, Chapter 610, RSMo 1978 and 
Supp. 1983, public access to public records is recognized by 
Sections 109.180 and 109.190, RSMo 1978, and Missouri common law, 
e.g., Disabled Police Veterans Club ~ Long, 279 S.\·J.2d 220 (Ho. 
App. 1955). \:le v.li11 not analyze these rights of access, because 
the question asked deals only with the Sunshine Lav.r. 
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Construing the definition of the word "record" in the State and 
Local Records Law in pari materia with the word "record" in the 
Sunshine Law, we find that oral presentations of the results of 
post-mortem medical examinations are covered by Section 610.015 
and are not records. Sound recordings of oral presentations are 
records, in our opinion, as are the written results of such 
examinations. 

The second part of the Section 610.010(4) definition is that 
the records must be retained £y or of a public governmental body. 
Because the records in question were delivered to the coroner, 
these records are either retained by the coroner or are the 
property of the county. See Section 109.270. 

The third part of the definition is that the records must be 
retained by or of a [ublic governmental body. Section 610.010(2), 
RSHo Supp. 1983, de ines the words "public governmental body" in 
relevant part as: 

[A]ny legislative or administrative govern­
mental entity created by the constitution or 
statutes of this state, by order or ordinance 
of any political subdivision or district, or 
by executive order, including any bo0y, 
agency, board, bureau, council, commission, 
committee, department, or division of the 
state, of any political subdivision of the 
state, of any county or of any municipal 
governmental, school district or special 
purpose district, any other legislative or 
administrative governmental deliberative body 
under the direction of three or more elected 
or appointed members having rule-making or 
quasi- judicial pov.rer, . . . ; ". 

In Opinion Letter No. 48, Cox, 1979, copy enclosed, this 
office concluded that the coroner's jury constituted a "public 
governmental body" for purposes of Section 610.010, RSHo 1978. 
(now, RSHo Supp. 1983). 

This means that coroners' records are "pub lie records" for 
purposes of the Sunshine Law, and that a pub lie right of access 
exists v:ith regard to them, "[e]xcept as provided in Section 
610.025, and except a otherwise provided by law, . " Section 
610.015. Our 1979 opinion letter concluded that the exceptions 
specified in Section 610.025, RSHo 1978 (now, RSHo Supp. 1983), 
including the "litigation exemption", are-not applicable to 
coroners' records. V.!e also found that the only confidentiality 
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law which "otherwise provided by la\-7 11 was Section 58.449, RSHo 
1978 (now, RSHo Supp. 1983), which makes certain blood alcohol and 
drug content reports confidential. 

Since the time of our 1979 opinion letter, however, the 
courts have begun to expand the "otherwise provided by law" cate­
gory of records by implying exceptions to the Sunshine Law. In 
Hyde ~ City of Columbia, 637 S.\L2d 251 (Ho. App. 1982), cert. 
denied, ___ U.S. ___ , 103 S.Ct. 1233 (1983), the court concluded 
that the part of police records containing the name and address of 
a victim were closed records. One of the rationales behind imply­
ing the closure of victim-name-and-address information was that 
disclosure of such information would infringe the victim's "right 
of privacy". The court implied that the victim in Hyde might have 
maintained an action for invasion of privacy, and because this 
tort action existed for disclosure of the victim-name-and-address 
information, this information was closed as "otherwise provided by 
law." 

It is the rule in Missouri that a widow or other close family 
member has a quasi property right in the remains of his or her 
husband. or relative, entitling him or her to the possession and 
control of the decedent's remains for the purpose of preparing and 
interring the body properly. Patrick v. Employers Hut. Liability 
Ins. Co., 137 Mo. App. 332, 118 S.H.2dll6 (1938) .-Although no 
Hissouri case holds that the right of control over the body 
includes the right to control information regarding the body, we 
can imagine factual situations where the disclosure of embarrass­
ing facts regarding the condition of a dead body could possibly 
give rise to a tort claim by the widow or other close family 
member of the decedent. 

Accordingly, we conclude that coroner's records are subject 
to public inspection and duplication, except such records as are 
confidential under Section 58.449, RSMo Supp. 1983, and that part 
of such records containing facts regarding the condition of the 
decedent's body, the disclosure of vvhich would cause severe mental 
anguish to the decedent's immediate family or constitute an 
invasion of the right of privacy of the dececent's family. 
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IV. 

4. Can a county of the third class require 
the person requesting a copy of the post 
mortem medical examination conducted by a 
pathologist for the coroner, said post mortem 
medical examination being paid for by the 
county, to pay the cost of said post mortem 
medical examination prior to receiving a copy 
of the report? 

\-le assume that your question deals only with post-mortem 
examinations conducted upon a reasonable belief that a person met 
his death by violence or casualty. Generally, the county is 
liable for the costs of the coroner's inquest. See Section 
58.570; Houts ~ Prussing's Admlr, 102 Ho. 13, 14 S.\V. -=rb6 (1890). 
But see Sections 58.580 and 58.590. As we understand your ques­
tion;-you seek to allow the county to charge any person who wishes 
a copy of an autopsy report, the full cost of the post-mortem 
examination. We fin0 no provision of law allowing the county to 
be reimbursed by persons requesting copies of an autopsy report 
for costs it has incurred in performing the post-mortem 
examination. Therefore, we answer your question in the negative. 

v. 

5. As to questions 3 and 4, is the same 
result reached if the coroner and pathologist 
are the same person? 

The result reached in resolving questions 3 and 4 is the same 
if the coroner and pathologist are the same person. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

(1) A third class county coroner who is also a pathologist 
is not entitled to the fee provided for in Section 58.560, RSHo 
1978. 

(2) The post-mortem medical examination referred to in 
Sections 58.530 and 58.560, RSMo 1978, is that which is performed 
by a physician, surgeon, or pathologist. 
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(3) Coroners' records are subject to public inspection and 
duplication under the Sunshine Law, except such records as are 
confidential under Section 58.449, RSMo Supp. 1983, and that part 
of such records containing embarrassing facts regarding the con­
dition of the decedent's borly, the disclosure of which would cause 
severe mental anguish to the decedent's immediate family. 

{L~~) A person requesting a copy of a post-mortem medical 
examination report is not required to reimburse the county for the 
cost of the post-mortem medical examination. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 

Enclosures: Opinion No. 101, Bruce, 1967 
Opinion No. 89, Thurman, 1953 
Opinion Letter No. 591, Brandom, 1970 
Opinion Letter No. 48, Cox, 1979 
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