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This opinion is issued in response to your question asking: 

Can a member of the Missouri State Employees' 
Retirement System, who is entitled to receive 
benefits or who is receiving benefits, be 
employed on a part-time basis, but less than 
1500 hours and continue to receive MOSERS 
benefits while on work status? 

If so, what effect does RSMo 104.380 have? 

What effect does RSrvlo 104.380{2) [sic] have 
and more specifically, does it prohibit the 
employment? 

We assume for purposes of this opinion that the employment 
referred to in your question is employment with a "department", 
as that word is defined in Section 104.310(15), RSMo Supp. 
1983 .1} The employed person is a retired member of the Missouri 

All statutory references are to RSMo Supp. 1983, unless 
otherwise indicated. 
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State Employees' Retirement System, but is not an "employee", as 
that word is defined in Section l04.310(20)(a), becau;e the 
employed person is working less than 1500 hours per year.~ 

Section l04.310(20)(a) defines the term "employee", in 
pertinent part, as: 

?:_I 

Any elective or appointive officer or 
employee of the state who is employed by a 
department and earns a salary or wage in a 
position normally requiring the actual perfor­
mance by him of duties during not less than 
one thousand five hundred hours per year, 
including each member of the general assembly, 
but not including any employee who is cur­
rently accumulating benefits under some other 
retirement or benefit fund to which the state 
is a contributor; .•.. ~/ 

Section 104.380.2 provides: 

If a retired member is elected to any 
state office or is appointed to any state 
office or is reemployed by a department, the 
member shall not receive an annuity for any 
month or part of a month for which the member 
serves as an officer or employee, but the 
member shall be considered to be a new em­
ployee with no previous creditable service and 
must accrue creditable service of two or more 
years after reemployment in order to receive 
any additional annuity. Any reemployed 
retired member who has two or more years of 
creditable service after reemployment and 
later retires shall receive an additional 
amount of monthly annuity calculated to 
include only the creditable service and the 
average compensation earned by the member 

The definition of "employee" at Section 104.310(20)(b) 
includes certain legislative employees v.rho need not work 1500 
hours per year. We assume that such legislative employees are 
not involved here. 

~I 
Section l04.310(2l)(a) of House Bill No. 1370 of the Second 

Session of the Eighty-Second General Assembly, effective October 
l, 1984, reduces the hourly requirement to 1000 hours. See also 
Section l04.310(2l)(b) with respect to legislative employees-.---

-2-



Mary-Jean Backwood 

since reemployment. In either event, the 
original annuity and the additional annuity, 
if any, shall be paid commencing with the end 
of the first month after the month during 
which the member's term of office has been 
completed, or the member's employment termi­
nated.4/ 

Section 104.380.2 refers to a retired member who is reem­
ployed by a department, and who is an "employee". This statute 
allows such employee to receive an additional annuity after 
accruing two or more years of creditable service after reemploy­
ment and then retiring. As we have noted, however, a person who 
is employed less than fifteen hundred hours is not by definition 
an "employee". It follows, in our view, that the prohibition of 
Section 104.380.2 respecting the receipt of an annuity "for any 
month or part of a month for which the member serves as an . 
employee" is not applicable to nonlegislative part-time 
employees. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that members of the 
Missouri State Employees Retirement System who are retired and 
receiving benefits may be reemployed by a department, other than 
the General Assembly, on a part-time basis, i.e., less than 
fifteen hundred hours per year, and continue to receive retire­
ment benefits. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 

Section 104.380.2 of House Bill No. 1370 of the Second 
Session of the Eighty-Second General Assembly, effective October 
1, 1984, reduces the period of creditable service required to 
qualify for the additional annuity from two years to one year. 
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