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CHILD PASSENGER RESTRAINT SYSTEMS: House Bill No. 2 9, 
First Regular Session, 
82nd General Assembly, 
does not require the 
installation of seat 
belts or child pass en­
ger restraint systems 
in school buses. 

DEPARTMENT OF PUBLIC SAFETY: 
MOTOR VEHICLE EQUIPMENT: 
MOTOR VEHICLES: 
SCHOOL TRANSPORTATION: 

September 30, 1983 

OPINION NO. 136-83 

Edward D. Daniel, Director 
Department of Public Safety 
621 East Capitol 
Jefferson City, Missouri 65102-0749 

Dear Hr. Daniel: 

This is in response to your request for an official opinion of 
this office on the following questions: 

a. Do the prov1s1ons of House Bill No. 29, 
enacted by the 82nd General Assembly relat­
ing to child passenger restraint systems, 
apply to children being transported on 
school buses? 

b. In the event school buses are required to 
install seat belts for children under the 
age of four years, does Article X, Section 
21 of the Missouri Constitution affect this 
legislation? 

As we understand your first question, you are concerned with 
children under four years of age v·Jho are transported t9. preschool 
programs on school buses. See, e.g., Section 162.700~'''RSHo 1978 
(handicapped children preschool program). Section 302.0f0·(15), RSHo · 
Supp. 1982,l/ states: 

]_/ 
Section 301.010(27), RSMo Supp. 1982, defines the term "school 

bus" as "any motor vehicle used solely to transport students to or 
from school or to transport students to or from any place for 
educational purposes;". 
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The term "school bus", v;rhen used in this 
chapter [a chapter dealing with drivers' and 
chauffeurs' licenses], means any motor vehi­
cle, either publicly or privately owned, used 
to transport students to and from school, or 
to transport pupils properly chaperoned to and 
from any place vJi thin the state for education­
al purposes. [Emphasis in original.] 

House Bill No. 29, First Regular Session, 82nd General Assembly 
(hereinafter sometimes referred to as "H.B. 29"), states: 

Section 1 • After January 1 , 1984, every 
person transporting a child under the age of 
four years residing in this state shall be 
responsible, when transporting such child in a 
motor vehicle operated by that person on the 
streets or highways of this state, for providing 
for the protection of such child. wben travel­
ing in the front seat of a motor vehicle the 
child shall be protected by a child passenger 
restraint system approved by the department of 
public safety. ~ben traveling in the rear seat 
of a motor vehicle the child shall be protected 
by either a child passenger restraint system 
approved by the department of public safety or 
the vehicle's seat belt. When the number of 
child passengers exceeds the number of available 
passenger positions, and all passenger positions 
are in use, remaining children shall be trans­
ported in the rear seat of the motor vehicle. 
The provisions of this act shall not apply to 
motor vehicles registered in another state, or 
to a temporary substitute vehicle. 

2. Any person who violates this section is 
guilty of an infraction and, upon conviction, 
may be punished by a fine of not more than 
twenty-five dollars and court costs. 

3. The provisions of this act shall 
apply to any public carrier for hire. 

Section 2. In no event shall failure to 
employ a child passenger restraint system 
required by section 1 of this act, provide the 
basis for a claim of criminal or civil liability 
or negligence or contributory negligence of any 
person in any action for damages by reason of 
injury sustained by a child; nor shall such 
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failure to employ such child passenger restraint 
system be admissible as evidence in the trial of 
any civil or criminal action. 

Section 3. The department of public safety 
shall initiate and develop a program of public 
infonnation to develop understanding of, and 
insure cornpl iance with the provisions of this 
act. The department of public safety shall, 
within thirty days of the effective date of this 
act, promulgate standards for the performance, 
design, and installation of passenger restraint 
systems for children under four years of age in 
accordance with federal motor vehicle safety 
standards and shall approve those systems which 
meet such standards. Any rule or portion of a 
rule promulgated pursuant to this Act may be 
suspended by the joint committee on adminis­
trative rules if after hearing thereon the com­
mittee finds that such rule or portion of the 
rule is beyond or contrary to the statutory 
authority of the agency which promulgated the 
rule, or is inconsistent with the legislative 
intent of the authorizing statute. The general 
assembly may reinstate such rule by concurrent 
resolution signed by the governor. [Emphasis 
added.] 

First, Section 1. 020.1 (7), RSNo 1978, states: 

1. As used in the statutory laws of this 
state, unless o thenvise specially provided or 
unless plainly repugnant to the intent of the 
legislature or to the context thereof: 

. ; 

( 7) The word "person" may extend and be 
applied to bodies politic and corporate, and to 
partnerships and other unincorporated assoc ia­
tions; [Emphasis added in part.] 

Section 1.1 of H.B. 29 applies to "every person tr<~frisporting a-
child under the age of four years residing in this state • , 
when transporting such child in a motor vehicle operated by that 
person on the streets or highways of this state, " (Emphasis 
added.) 

A political 
body, such as a 
school district 

body, such as a school district, or a corporate 
private corporation that has contracted with a 

to provide school bus transportation services, 
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cannot operate a motor vehicle, such as a school bus. In this 
instance, application of the definition of the vJord "person" in 
Section 1.020.1(7), RSHo 1978, is plainly repugnant to the context 
of that ~lord as it appears in H.B. 29. 

Asswning, arguendo, that H.B. 29 applies to school buses, the 
language of the statute would leave each individual school bus 
driver responsible for "providing for the protection of" the 
children being transported and chargeable with failing to provide 
such protection. Section 1.1 of H.B. 29. This would create severe 
economic disincentives for school bus drivers to transport children 
under four years of age to preschool programs. It cannot be pre­
sumed that the General Assembly intended such an improvident result. 

Second, Section 1.1 of H.B. 29 specifies that a child shall be 
protected by a child passenger restraint system approved by the 
Department of Public Safety when traveling in the front seat of a 
motor vehicle, and that a child shall be protected either by a child 
passenger restraint system approved by the Department of Public 
Safety or the vehicle's seat belt ~vhen traveling in the rear seat of 
a motor vehicle. t•fe believe this language indicates a legislative 
cone ern with passenger automobiles rather than with school buses, 
which have more than front and rear seats. 

Third, Section 3 of H.B. 29 states in part: 

The department of public safety shall, within 
thirty days of the effective date of this act, 
promulgate standards for the performance, 
design, and installation of passenger 
restraint systems for children under four 
years of age in accordance with federal motor 
vehicle safety standards [Emphasis 
added.] 

Motor Vehicle Safety Standard No. 222, 49 C.F.R. Section 
571.222 (1982), relating to school bus safety and occupant crash 
protection, does not rely on safety belts and child restraint 
systems for safety. See 15 U.S.C. Section 1392(i) (1976). Subsec­
tion S4.4 of Motor Vehicle Safety Standard No. 208, 49 C.F.R. 
Section 571.208.S4.4 (1982) requires seat belts only in ~he driver's 
designated seating position for "buses" manufactured ort· or after 
January 1, 1972. Federal motor vehicle safety stand.a=rds do not. 
require seat belts and child passenger restraint systems in school 
buses. See Notor Vehicle Safety Standard No. 213, 49 C.F.R. Section 
571.213 (1982) (a safety standard dealing with child restraint 
systems). Because the General Assembly has specifically incorpor­
ated federal motor vehicle safety standards into H.B. 29, it follows 
that H. B. 29 does not require child restraint systems or seat belts 
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in school buses. Therefore, for the reasons expressed, we are of 
the opinion that H.B. 29 does not apply to persons transporting 
children in school buses. 

Given our answer to your first question, it is readily apparent 
that the answer to your second question is "no". 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that House Bill No. 29, First 
Regular Session, 82nd General Assembly, does not require the instal­
lation of seat belts or child passenger restraint systems in school 
buses. 

Very truly yours, 

~SH~· 
Attorney General 
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