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Dear Mr. Seek: 

This letter is in response to your questions asking: 

Under Sections 50.370 and 50.480, RSMo, 
when is the Sheriff required to pay over to 
the Treasurer or other official and report 
the following types of moneys collected by 
his office? 

a. Prosecuting Attorney Training Fund 
b. Law Officers Training Fund 
c. Process Servers Fees 
d. Fines 
e. Prosecuting Attorney's Fees 

We believe it is necessary to examine statutes other than 
those to which you have referred us in answering your question, 
therefore: 

A. With regard to prosecuting attorney training fees, the 
relevant statute is Section 56.765.2, RSMo Supp. 1982: 

Fifty cents of every dollar collected 
under the provisions of subsection 1 of this 
section shall be at least monthly paid by the· 
clerk of the cour~wherein the costs are col­
lected to the county treasurer who shall credit 
the same to- the "Prosecuting Attorneys Training 
Fund", which is hereby established. . . . 
[Emphasis added.] 



Mr. Robert J. Seek 

The plain language of the statute provides that the clerk of the 
court is to pay any fees collected under this section to the county 
treasurer. Although we find no legal authority for the sheriff to 
have monies due the Prosecuting Attorney Training Fund, should the 
sheriff have any of these funds, we believe he should turn them 
over promptly to the clerk of the court for appropriate monthly 
distribution. 

B. With regard to the law officers' training fund, Section 
590.140.1, RSMo 1978, is relevant. Such section provides in 
pertinent part: 

Such fees shall be collected by the official 
of each respective court responsible for col­
lecting court costs and fines and shall be 
transmitted monthly to the treasurer of the 
county where the violation occurred in the 
case of violations of the general criminal 
laws of the state or county ordinances and 
to the treasurer of the municipality where 
the violation occurred in the case of-viola­
tions of municipal ordinances. 

It is our opinion that the official collecting these funds 
must pay them over monthly to the appropriate treasurer. 

C. We assume your third question refers to process servers 
fees, under Section 57. 280, RSMo Supp. 1.982. Such section provides 
in pertinent part: 

The sheriff upon the collection of the 
fees herein provided for shall pay into the 
treasury of the county any and all fees col­
lected under the provisions of this section. 
[Emphasis added.] 

Such fees must be paid to the county treasury upon collection. 

D. With regard to fines, Section 57.130, RSMo 1978, provides: 

The sheriffs of the several counties shall 
collect and account for all the fines, penal­
ties, forfeitures and other sums of money, by 
whatever name designated, accruing to the state 
or any county by virtue of any order, judgment 
or decree of a court of record, provided that 
by court rule provision may be made for a court 
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clerk to collect fines, penalties, forfeitures 
and other sums of money accruing to the state 
by virtue of any order, judgment or decree of the 
court. 

Our research reveals no statute stating when the officer 
collecting these funds must disburse them. You have suggested 
that Section 50.480, RSMo 1978, applies. Section 50.480 cannot 
be read apart from Sections 50.470, 50.490 and 50.500, RSMo 1978. 
We note that Section 50.470 provides that the collecting officer 
shall list "the name of the person entitled thereto." Section 
50.480 describes the officer's duty to pay over to the treasurer 
"all fees in their hands belonging to others." [Emphasis added.] 
Section 50.490 requires the treasurer to pay out such fees "to the 
proper owners as the same may be called for or demanded." [Emphasis 
added.] Finally, Section 50.500 obligates the treasurer to turn 
over such fees to the general revenue fund of the county if, after 
one year, the fees are "uncalled for or demanded by the proper 
owner or legally authorized agent." 

When these sections are read together, they establish a defini­
tive procedure for the handling of fees collected from the time of 
their collection until ultimate disbursement. It is not necessary 
to determine the fees to which these sections apply herein, since, 
in our view, Sections 50.470 to 50.500 are not applicable to fines 
collected by sheriffs. As you are no-doubt aware, fines collected 
for a breach of the penal laws of the st.ate are payable to school 
districts pursuant to Article IX, Section 7, Missouri Constitution. 
Such monies may not be "called for or demanded", nor may they be 
paid over into the county general revenue fund if not called for. 
or demanded. 

As a public trustee, we believe that the sheriff collecting 
such fines should act with reasonable prudence. We recommend and 
believe the law intends that collected fines be promptly paid over 
to the county treasury. · 

E. Finally, with regard to prosecuting attorney's fees, 
Section 56.340, RSMo 1978, provides in pertinent part: 

The prosecuting attorney, in counties of 
the second, third and fourth classes, shall 
charge upon behalf of the county every fee 
that accrues in his office and receive the 
same, and at the end of each month, pay over 
to the county treasury-all moneys collected 
by him as fees, . . [Emphasis added.] 
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We believe that the prosecuting attorney is responsible for the 
collection and monthly payment of these fees to the county trea­
sury. Should the sheriff have any of these fees, he should 
promptly pay them to the prosecuting attorney. 

Very truly yours, 

~ct&r1~~ 
lJoHN- ASHCROFT . 
Attorney General 
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