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Dear Dr. Mallory: 

/CJ/ 

This opinion is in response to your question and statement as 
follows: 

Section 168.124, RSMo 1978, states: 

"The board of education of a school dis­
trict may place on leave of absence as many 
teachers as may be necessary because of a 
decrease in pupil enrollment, school district 
reorganization or the financial condition of 
the school district. In placing teachers on 
leave, the board of education shall be 
governed by the following provisions: 

(1) No permanent teacher shall be placed 
on leave of absence while probationary 
teachers are retained in positions for which a 
permanent teacher is qualified; 

(2) Permanent teachers shall be retained 
on the basis of merit within the field of 
specialization; 

(3) Permanent teachers shall be rein-
stated to the positions from which they have 
been given leaves of absence, or if not avail­
able, to positions requiring like training and 
experience, or to other positions in the 
school system for which they are qualified by 
training and experience; 



~· '· 

Dr. Arthur L. Mallory 

(4) No appointment of new teachers shall 
be made while there are available permanent 
teachers on unrequested leave of absence who 
are properly qualified to fill such vacancies; 

(5) A teacher placed on leave of absence 
may engage in teaching or another occupation 
during the period of such leave; 

(6) The leave of absence shall not 
impair the tenure of a teacher; 

(7) The leave of absence shall continue 
for a period of not more than three years 
unless extended by the board." 

Does the term "qualified" as used in Section 
168.124, RSMo 1978, mean "certificated" or can 
the local board of education take into account 
other factors such as recent teaching experi­
ence or demonstrated proficiency in the 
situation involving involuntary leave of 
absence? 

For example: A tenured teacher is in a posi­
tion that is to be eliminated because of a 
decrease in student enrollment. The teacher 
has a certificate which would legally allow 
him to teach in a position presently held by a 
probationary teacher. The tenured teacher has 
never taught in that field and the certificate 
was granted twenty years ago. The probation­
ary teacher is doing an outstanding job in the 
position. Must the local board of education 
place the probationary teacher on involuntary 

- leave in order for the tenured teacher to have 
a job? 

We limit this op~n10n to the hypothetical facts presented 
above, and, specifically, we do not deal with whether a teacher 
with a temporary teaching certificate is "qualified" for purposes 
of Section 16 8.124 ( 1), RSMo 197 8 .J_! We assume that the tenured 
teacher in the hypo the tical is physic ally, men tally, and otherv;ri se 
capable of holding the probationary teacher's job. 
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All statutory references are to RSMo 1978, unless otherwise 

indicated. 
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Section 168.124 is a provision of the Teacher Tenure Act 
(hereinafter sometimes referred to as the "Act"), Sections 168.102 
to 168.130, which became effective July 1, 1970. The purpose of 
the Act has been variously stated. Hirbe v. Hazelwood School 
District, 532 S.tL2d 848, 850 (Mo. App. 1976) declared: "One of 
the purposes of a teacher tenure law is to protect competent and 
qualified teachers in the security of their positions." (Emphasis 
added.) Stewart v. Board of Education of Ritenour Consolidated 
School District R-3, 574 S.W.2d 471, 473 (Mo. App. 1979), on 
appeal after remand, 630 S.W.2d 130 (Mo. App. 1982) stated: "A 
purpose of the Act is to obtain stability and permanence of em­
ployment of teachers after successful completion of a probationary 
period." (Emphasis added.) In Lopez v. Vance, 509 S.W.2d 197, 
202 (Mo. App. 1974), the court stated: 

We believe the purpose of our statute, as well 
as teacher tenure acts, was to attain sta­
bility, certainty and permanence of employment 
on the part of those who have shown by educa­
tional attainment and by a probationary period 
their fitness for the important profession of 
teaching. [Emphasis added.] 

The judiciary has also indicated that Section 168.124, RSMo 1969 
(now, RSMo 1978), evidences a preference for retaining permanent 
teachers over probationary teachers in making furloughing dec i­
sions. Frimel v. Humphrey, 555 S.W.2d 350, 353 (Mo. App. 1977). 

The primary rule of statutory construction is to ascertain 
the intent of the lawmakers and to give effect to that intent if 
possible. State v. Kraus, 530 S.W.2d 684, 685 (~b. bane 1975). By 
construing Section 168.124 with (1) the Act's purpose of providing 
job security to permanent teachers and (2) the preference for 
retaining permanent teachers over probationary teachers in making 
furloughing decisions, evidenced by Section 168.124, we are led to 
the . conclusion that the word "qualified", as used in Section 
168.124(1), refers to teaching positions that permanent teachers 
are certified to teach and are otherwise capable of holding. See 
Opinion Letter No. 165, Bild, 1979 (concluding that the term 
"field of specialization" in Section 1 68. 124 (2) refers to those 
courses teachers are certified to teach), copy enclosed. Accord­
ingly, under the hypothetical facts presented, the local school 
board must place the probationary teacher on involuntary leave in 
favor of retaining the permanent teacher who is qualified to teach 
the subject area, irrespective of the permanent teacher's experi­
ence in the subject area or relative ability to teach in that 
subject area, as defined by evaluation. 
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CONCLUSION 

It is the op~n10n of this office that the word "qualified" as 
used in Section 168.124(1), RSMo 1978, refers to teaching posi­
tions that permanent teachers are certified to teach and are 
otherwise capable of holding. 

very truly yours, 

~~~ 
Attorney General 

Enclosure: Opinion Letter No. 165, Bild, 1979 
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