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Dear Dr. Mallory: 

This is in response to your request for an official opinion 
on the following question: 

For what purposes may the State Board of 
Education expend moneys in the School for 
the Blind, School for the Deaf, and Handi­
capped Children's Trust Funds? Specifically, 
can this money, if not earmarked by the 
donor for a special purpose, be used to pro­
vide normal operating money for the School 
for the Blind, the School for the Deaf, and 
the Schools for the Severely Handicapped 
because the Legislature did not appropriate 
enough general support or failed to fund an 
operating program? 

The School for the Blind, School for the Deaf, and Handi­
capped Children's trust funds are established in Section 162.790, 
RSMo 1978. Subsections 1, 2, and 3 of Section 162.790 provide 
that all funds derived from grants, gifts, donations, or bequests 
or from the sale or conveyance of any property acquired through 
any grant, gift, donation, devise, or bequest to or for the use of 
the Missouri School for the Blind, Missouri School for the Deaf, 
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or state schools for severely handicapped children may be de­
posited in the state treasury in funds known as the "School 
for the Blind Trust Fund", "School for the Deaf Trust Fund", 
and "Handicapped Children's Trust Fund." Subsection 4 of 
Section 162.790 provides as follows: 

The moneys ,i,n th_e school for the blind 
trust fund, in the school for the deaf trust 
fund or in the handicapped children's trust 
fund shall not be appropriated for the sup­
port of the schools in lieu of general state 
revenues but shall be appropriated only for 
the purpose of carrying out the objects for 
which the grant, gift, donation, devise or 
bequest was made. 

We assume that appropriations are available from the trust 
funds. 

The primary rule of statutory construction is to ascertain 
the intent of the legislature from the language used, to give 
effect to that intent, if possible, and to consider words used 
in the statute in their plain and ordinary meaning. City of 
Willow Springs v. Missouri State Librarian, 596 S.W.2d 441, 
445 (Mo. bane 1980). Furthermore, where a special fund is 
created or set aside by statute for a particular purpose or 
use, it must be administered and e~pended in accordance with 
the statute, and may be applied only to the purpose for which 
it was created or set aside, and not diverted to any other 
purpose. State ex rel. State Building Commission v. Smith, 
81 S.W.2d 613 (M~ 1935). 

Section 162.790 clearly provides that the moneys in the 
School for the Blind, School for the Deaf, and Handicapped 
Children's trust funds are funds that are held in trust for 
the various schools. Assuming that the gifts made are not for 
a special purpose, such funds may be used to provide normal 
operating money for the schools. In this respect we call your 
attention to two previous opinions of this office. In Opinion 
No. 63, dated April 30, 1968, to Howard, this office stated: 

[M]oney in the School for the Blind Trust 
Fund derived from conveyances to the fund 
which do not specify any purpose for which 
the funds may be used can be appropriated 
and expended by the Board of Education for 
the purchase of land and construction of 
buildings for the School for the Blind if re­
quest for funds from general revenue for such 
purchase has resulted in an appropriation from 
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general revenue less than the Board has re­
quested as necessary for such purchase and 
that such expenditures are for the normal 
operation of the School for the Blind. 

Similarly, in Opinion No. 134, dated September 27, 1977, to 
Mallory, this office stated that School for the Blind trust 
funds may be used to finance a School for the Blind facility 
assuming that the funds were not used contrary to a special 
gift. 

Conclusion 

It is the opinion of this office that appropriated funds 
from the School for the Blind Trust Fund, the School for the 
Deaf Trust Fund, and the Handicapped Children's Trust Fund, if 
not earmarked by the donor for a special purpose, may be used 
to provide operating money for the school to which the funds 
were donated if the request for funds from general revenue has 
resulted in an appropriation from general revenue which is less 
than requested. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Leslie Ann Schneider. 

Enc s : Op • No . 6 3 , . 
4/30/68, Howard 

Op. No. 134, 
9/27/77, Mallory 

Very truly yours, 

~CROFT 
Attorney General 
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