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STATE EHPLOYEES' RETIRENENT SYSTEM: The creditable prior-
service entitlement 

created by Section 1 04.345.6, RSHo Supp. 1981 (repealed), applies 
only to those members of the .Missouri State Employees' Retirement 
System whose employment te~inates on or after the effective date 
of Section 104.345.6, RSt1o Supp. 1981 (repealed). 

September 2, 1983 

OPINION NO. 21-83 

Ms. Mary-Jean Hackwood 
Executive Secretary 
Missouri State Employees' 

Retirement System 
900 Leslie Boulevard 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Ms. Hackwood: 

Fl LED 
:_~/ 

You have requested our legal opinion on the following ques­
tions: 

vJhat is the effective date of Section 
104.345(6), RSMo, if a retired employee is 
entitled to receive a benefit increase as a 
result of additional service credit? 

The effective date of the statute containing 
this provision (HB 835, 53, 591 & 830 of the 
81st General Assembly) was May 12, 1981. Are 
benefit increases to be paid only subsequent 
to this date? Are benefit payments to be 
pro-rated for a partial month? 

Section 104.345.6, as enacted by H.C.S.H.B. 835, 53, 591 and 830, 
1981 Ho. Laws 273, 283, and as it appeared in RSHo Supp. 1981,.1) 
states: 

.1_1 
Section A of H.C.S.H.B. 835, 53, 591 and 830, 1981 t1o. Laws 

at 299, purports to make this statute effective upon its passage 
and approval. This bill v1as approved by the Governor on Nay 12, 
1981. It is the policy of this office to defend the constitution­
ality of statutes, including the constitutionality of emergency 
clauses. Accordingly, vJe do not measure this emergency clause 
against the requi rem en ts of Artie le I I I, Sections 2 9 and 52 (a) , 
Missouri Constitution. 
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Any member of the system who served as an 
employee prior to September 1, 1 95 7, but was 
not an employee on that date, shall be en­
titled to the creditable prior service that 
such employee would have been entitled to had 
such employee become a member of the retire­
ment system on the date of its inception, if 
such employee has or attains ten or more years 
of continuous membership service. [Emphasis 
added.] 

Prior to the enactment of Section 104.345.6, RSMo Supp. 1981, no 
such entitlement to creditable prior service existed. 

Section 104.345, RSHo Supp. 1981, was repealed by H.C.S.H.B. 
1720, 1645, and 1276, 1982 Mo. Laws 271. Section 104.345.8, RSi'lo 
Supp. 1982,l/ states: 

2/ 

Any member of the system whose employment 
terminates on or after May 12, 1981, and who 
served as an employee prior to September 1, 
1957, but vvas not an employee on that date, 
shall be entitled to the creditable prior 
service that such employee would have been 
entitled to had such employee become a member 
of the retirement system on the date of its 
inception, if such employee has or attains ten 
or more years of continuous membership ser­
vice. [Emphasis added.] 

/ 
Section 104.310, RSHo Supp. 1982, states: 

~Jhenever in sections 104.310 to 104.615, 
or in any proceeding under sections 104.310 to 
104.615, the following words or terms are 
used, unless the context clearly indicates 
that a different meaning is intended, they 
shall have the following meanings: 

Section A of H.C.S.H.B .. 1720, 1645 and 1276, 1982 Mo. Laws at 
283, purports to make this bill effective upon its passage and 
approval. This bill was approved by the Governor on Nay 25, 1982. 
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(20) "Employee": 

(a) Any elective or appointive officer 
or employee of the state who is employed by a 
department and earns a salary or vJage in a 
position normally requiring the actual per­
formance by him of duties during not less than 
one thousand five hundred hours per year, 
including each member of the general assembly, 
but not including any employee who is current­
ly accumulating benefits under some other 
retirement or benefit fund to which the state 
is a contributor; except persons who are mem­
bers of the public school retirement system 
and vJho are employed by a state agency other 
than an institution of higher learning shall 
be deemed "employees" for purposes of parti­
cipating in all insurance programs adminis­
tered by the state retirement board under 
sections 104.310 to 104.615; and, except this 
definition shall not exclude any employee as 
defined herein who is covered only under the 
Federal Old Age and Survivors' Insurance Act, 
as amended. As used in sections 104.310 to 
104.615, the term "employee" shall include 
civilian employees of the Army National Guard 
or Air National Guard of this state who are 
employed pursuant to Section 709 of Title 32 
of the United States Code and paid from 
federal appropriated funds; / 

(b) Any person who has performed ser-
vices in the employ of the general assembly or 
either house thereof, or any employee of any 
member of the general assembly while acting in 
his official capacity as a member, and vvhose 
position does not normally require him to 
perform duties during at least one thousand 
five hundred hours per year, providing such 
service, together with any full-time service 
in any department which may have been earned, 
shall' total at least eighty-four months of 
service; with a month of service being any 
monthly pay period in which the employee was 
paid for full-time employment for that monthly 
period; 
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(25) "Member", a member of the Hissouri 
state employees' retirement system, without 
regard to whether or not the member has been 
retired; [Emphasis added in part.] 

we find that Section 104.345.6, RSMo Supp. 1981 (repealed), 
does not create an enti tler:Jent to creditable prior service for 
members of the Hissouri State Employees' Retirement System (here­
inafter sometimes referred to as "t'IOSERS") who were retired on the 
effective date of Section 104.345.6, RSMo Supp. 1981 (repealed). 

Article I, Section 13, Missouri Constitution, states: 

In order to assert our rights, acknotll­
edge our duties, and proclair:J the principles 
on which our government is founded, we 
declare: 

That no ex post facto law, nor law im­
pairing the obligation of contracts, or retro­
spective in its operation, or making any irre­
vocable grant of special privileges or 
immunities, can be enacted. [Emphasis added.] 

In State ex rel. Breshears v. Missouri State Employees' 
Retirement System, 362 S.vl.2d 571 (Mo. bane 1962), the Supreme 
Court of Hissouri held an increase in the normal annuity of 
members of HOSERS to be retrospective, as applied to ~embers 'VJho 
had retired prior to the effective date of the increase, and thus 
such increase was a violation of Article I, Section 13, Missouri 
Constitution. The court also indicated that to the extent the 
[vlOSERS Benefit Fund was depleted to pay retired members increased 
benefits for past services rendered, such gratuitous depletion of 
the fund 'Vmuld impair the State's contracts with active members 
who were to be paid benefits from the fund in the future. 

Article III, Section 38(a), Missouri Constitution, states: 

The general assembly shall have no power 
to grant public money or property, or lend or 
authorize the lending of public credit, to any 
private person, association or corporation, 
excepting aid in public calamity, and general 
lmvs providing for pensions for the blind, for 
old age assistance, for aid to dependent or 
crippled children or the blind, for direct 
relief, for adjusted compensation, bonus or 
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rehabilitation for discharged oembers of the 
armed services of the United States who were 
bona fide residents of this state during their 
service, and for the rehabilitation of other 
persons. Money or property may also be 
received from the United States and be redis­
tributed together with public money of this 
state for any public purpose designated by the 
United States. [Emphasis added.] 

Article III, Section 39(3), t1issouri Constitution, states: 

The general assembly shall not have 
power: 

. . . ' 

(3) To grant or to authorize any county 
or municipal authority to grant any extra 
compensation, fee or allovJance to a public 
officer, agent, servant or contractor after 
service has been rendered or a contract has 
been entered into and performed in whole or in 
part; [Emphasis added.] 

In State ex reL. Cleaveland v. Bond, 518 S. H. 2d 649 (No. 
1975), the Supreme Court of Missouri held a retireoent benefit act 
purporting to confer benefits on judges who had retired prior to 
the effective date of the act to be a grant of public money to 
former state officers that violated Article III, Sections 38(a) 
and 39(3). Missouri Constitution. The court stated: 

"[T]o be valid under constitutional require­
ments, the pensions must be conferred upon 
persons who at the time of receiving the right 
to them are officers or employees of the 
municipality. They cannot be conferred upon 
persons who had, previously to the grant, 
retired from the service of the city. • •• " 
[Id., at 652, quoting, Dillon on Municipal 
Corporations, 5th Ed., § 430 (emphasis in 
original) • ] 

The usual method the General Assembly uses to avoid these 
constitutional provisions is the "consultant contract". The 
consultant contract device was approved by the Supreme Court of 
Nissouri in State ex rel. Dreer v. Public School Retirement System 
of the City of St. Louis, 519 S.W.2d 290 (i1o. 1975). 
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Section 104.610.1, RSNo Supp. 1982·, states in part: 

Any person, who is receiving or hereafter 
may receive state retirement benefits from the 
Missouri state employees' retirement system, 

, upon application to the board of 
trustees of the system from which he or she is 
receiving retirement benefits, shall be made, 
constituted, appointed and employed by the board 
as a special consultant on the problems of re­
tirement, aging, and other state matters, for 
the remainder of the person's life, •..• 

Compensation for employment as a special consultant is specified 
in Section 104.610, RSNo Supp. 1982, as well as in Sections 
104.612 and 104.515.12, RSHo Supp. 1982. Nov1here is the entitle­
ment to creditable prior service created in Section 104.345.6, 
RSNo Supp. 1981 (repealed), designated as compensation for or 
limited to special consultants. Therefore, the special consultant 
device may no.t be used at this time to "grant" creditable prior 
service entitlements to those members of HOSERS who retired prior 
to the effective date of Section 104.345.6, RSHo Supp. 1981 
(repealed). 

The foregoing raises serious doubts regarding the consti tu­
tionali ty of applying the definition of the word "member" in 
Section 104.310(25), RSMo Supp. 1982, to the creditable prior­
service entitlement in Section 104.345.6, RSNo Supp. 1981 
(repealed) • If po ss ib le, statutes should be construed in harmony 
with the Constitution. 

The General Assembly has directed that the definition of the 
word "member" in Section 104.310(25), RSMo Supp. 1982, is to be 
used "unless the context clearly indicates a different meaning is 
intendedn. Section 104.310, RSMo Supp. 1982. The historical 
context of this creditable prior-service entitlement shows that in 
the next legislative session after its enactment the General 
Assembly clarified the scope of Section 104.345.6, RSHo Supp. 1981 
(repealed), by enacting Section 1 04.345.8, RSHo Supp. 1982, which 
prov~aes a creditable prior-service entitlement only to those 
members of MOSERS "whose employment terminates on or after Nay 12, 
1 981 , . • . . " Cf. State ex rel. Breshears v. Missouri State 
Employees Retirement System, 362 S.hT.2d 571, 574 (Mo. bane 1962) 
(applyine the definition of the word "member" to a retrospective 
benefit increase v1here there was no such later, clarifying 
statutory amendment). 

Construing Section 104.345.6, RSMo Supp. 1981 (repealed), (1) 
in harmony with Article I, Section 13, and Article III, Sections 
38(a) and 39(3), Missouri Constitution, and (2) consistent with 
the later, clarifying amendment to this statute codified at 
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Section 104.345.8, RSHo Supp. 1982, we conclude that the wurd 
"member" in Section 104.345.6, RSMo Supp. 1981 (repealed), should 
be read only as applying to those members of HOSERS whose employ­
ment terminates on or after the effective date of Section 
104.345.6, RSMo Supp. 1981 (repealed). 

Having reached this conclusion regarding your first question, 
the second question presented is moot. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the creditable prior 
service entitlement created by Section 104.345.6, RSMo Supp. 1981 
(repealed) , applies only to those members of the Hi ssour i State 
Employees' Retirement System vlhose employment terminates on or 
after the effective date of Section 1 04. 345. 6, RSHo Supp. 1981 
(repealed). 

Very truly yours, 

~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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