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Dear Dr. Ahr: 

This is in response to your request for an official opinion 
of this office on the following question: 

Does the Department of Mental Health have the 
authority to expend monies appropriated to it 
by the General Assembly for the purpose of 
funding the placement of mentally disordered 
patients out of the State of Missouri? 

He understand your question to be limited to instances where the 
patient's home is in the State of Missouri. 

In Opinion No. 70-79, Hilson, 1979, copy enclosed, this 
office considered Sections 202.185, 202.193, and 202.880, Article 
III (b), RSMo 1978 (repealed), and found that no statutory 
authority existed for the Department of Mental Health to place 
patients outside the State of Missouri. ~~ 

Since the issuance of Opinion No. 70-79, the General Assembly 
has repealed the statutes considered therein and has enacted 
C.C.S.H.B. 1724, 1980 Mo. Laws 503. The applicable statutes now 
are as follows: 
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Section 630.605, RSMo Supp. 1982,l/ states: 

The department shall establish a place­
ment program for persons affected by a men tal 
disorder, mental illness, mental retardation, 
developmental disability or alcohol or drug 
abuse. The department may utilize residential 
facilities, day pro grams and specialized ser­
vices which are designed to maintain a person 
who is accepted in the placement program in 
the least restrictive environment in accor­
dance with the person's individualized treat­
ment, habilitation or rehabilitation plan. 
The department shall license, certify and, 
subject to appropriations, a continuum of 
facilities, programs and services short of 
admission to a department facility to 
accomplish this purpose. 

Section 630.620 states: 

1. The department may place any patient 
or resident referred by a department facility 
or any person applying directly or referred 
under section 630.610 who is accepted for 
placement, in one or more of the following 
fa.c ili ties or programs as soon as prac tic able 
after consultation with the person, patient or 
resident, if competent, or his parents, if he 
is a minor, or his guardian: 

(1) A facility licensed by the department 
of social services under chapter 198, RSMo, 
and licensed or certified, or both, by the 
department under this chapter; 

(2) A facility or program licensed or 
certified, or both, by the department; 

(3) The home of the client. ,~."'\. 

2. The department shall provide a 
written statement to the client, his parent, 
if the client is a minor, his legal guardian, 
the referring court or the referring state or 
private agency or facility, and to the 

_!_/All statutory references are to RSMo Supp. 1982, unless 
otherwise indicated. 

-2-



Paul R. Ahr., Ph.D., H.P.A. 

client's next of kin specifying reasons why a 
proposed placement is appropriate under 
section 630.615. 

The facilities and programs described in Section 630.620.1(1) and 
(2) are licensed or certified by the Department of Mental Health 
("DMH"). DMH does not license or certify facilities outside the 
State of Missouri. See, Section 630.735 and the discussion, 
supra. The question assumes that the patient's home is in 
Nis so uri. Therefore, Section 630. 620 does not authorize out-o £­
state placements by DMH under these circumstances. 

Section 630.630 states: 

If a patient or resident, parent, if the 
patient or resident is a minor, or legal 
guardian does not consent to transfer of the 
patient or resident from a facility operated 
by the department, then the department shall 
propose other appropriate placement alterna­
tives, if available, and seek to obtain con­
sent under section 630.025 until the alterna­
tives are exhausted. [Emphasis added.] 

Section 211 . 202. 5, relating to the placement of men tally 
disordered children under the jurisdiction of a juvenile court, 
states: 

If at any time the facility determines 
that it is no longer appropriate to provide 
inpatient care and treatment for the child 
committed by the juvenile court, but that such 
child appears to qualify for placement under 
section 630.610, RSJVlo, the head of the faci­
lity shall refer such child for placement. 
Subject to the availability of an appropriate 
placement, the department of mental health 
shall place any child who qualifies for place­
ment under section 630.610, RSMo. If no 
appropriate placement is available, the 
department of mental health shall discharge 
the child or make such other arrangements as 
it may deem appropriate and consistent with 
the child's welfare and safety. Notice of the 
placement or discharge shall be sent to the 
juvenile court which first ordered the child's 
detention. [Emphasis added.] 

Section 211 • 203. 5, relating t0 the plac em en t of men tally 
retarded and developmentally disabled children under the jurisdic­
tion of a juvenile court, states: 
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If at any time the mental retardation 
facility deterrnines that it is no longer 
appropriate to provide residential habili­
tation for the child committed by the juvenile 
court, but that such child appears to qualify 
for placement under section 630. 61 0, RSHo,. the 
head of the facility shall refer such child 
for placement. Subject to the availability of 
an appropriate placement, the department shall 
place any child who qualifies for placement 
under section 630.610, RSMo. If no appro­
priate placement is available, the department 
shall discharge the child or make such other 
arrangements as it may deem appropriate and 
cons is tent with the child 1 s welfare and 
safety. Notice of the placement or discharge 
shall be sent to the juvenile court which 
first ordered the child 1 s detention. 
[Emphasis added.] 

These alternative placement statutes authorize DHH to make 
"appropriate" placements. In deterrnining whether a placement is 
appropriate, one must match the services available from the pro­
posed placement facility or program against the needs of the 
patient. See, Section 630.615 (enumerating placement criteria). 
It is impossible for DNH to assess the services available from an 
out-of-state facility or program, because DMH does not license or 
certify such facilities or programs. No statute exists autho­
rizing DMH officials to travel to, inspect, and approve placement 
facilities outside the State of Missouri, whether such facilities 
are located in Kansas or Switzerland. Further, Missouri state 
officials have no legal authority to enforce standards established 
for Missouri facilities in other states. Thus, even if Missouri 
officials traveled to other states to inspect their facilities, 
they would not have authority to enforce compliance vJith standards 
promulgated pursuant to Sections 630.705 and 630.710. Nor would 
the remedies for noncompliance in Sections 630.740, 630.745, 
630.750, and 630.755 be available. Therefore, it follows that 
Sections 630.630, 211.202.5, and 211.203.5 do not authorize out­
of-state placements by DMH. 

Section 630.810, Article III(b), which is part of the Inter­
state Compact on Mental Health, does provide for transfer of 
patients to institutions in other compact states. However, as was 
stated in Opinion No. 70-79, Wilson, 1979, such patients become 
the responsibility of the receiving state. Article III(b) of the 
Interstate Compact on Mental Health does not provide for out-of­
state placement by DMH. 
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We find no specific statute granting DMH the authority to 
place patients outside the State of Missouri. Reinforcing the 
co.nclusion that DNH may not make out-of-state placements is the 
fact that DNH has not pointed to and this office is not aware of 
an appropriation for this specific purpose. State funds !'1ay not 
be expended except in accordance with an appropriation law and 
then only if the expenditure is within the purpose of the appro­
priation. Article III, Section 36 and Article IV, Section 28, 
Missouri Constitution. 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that the Department of 
Mental Health does not have authority to expend state funds for 
the placement of mentally disordered patients outside the State of 
Hissouri. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 70-79, Hilson, 1979 
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