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i 
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Senator, District 21 
Room 432, State Capitol 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Mathewson: 

Fl LED 
/2, 

This is in response to your request for an opinion as 
follows: 

I want to know the legality of Civil Defense 
Director and Deputy Director using red 1 ights 
and sirens in emergency situations. 

Section 307.095, RSMo 1978, provides: 

Headlamps, when lighted, shall exhibit 
lights substantially white in color; auxiliary 
lamps, cowl lamps and spo tlamps, vJhen li[!,hted, 
shall exhibit lights substantially white, 
yello~v or amber in color. No person shall 
drive or move any vehicle or equipment, except 
a school bus when used for school purposes or 
an emergency vehicle upon any street or high­
vJay with any lamp or device thereon displaying 
a red light visible from directly in front 
thereof. [Emphasis added.] 

Section 304.022.3(1)-(4), RSHo Supp. 1982, defines an "emer­
gency vehicle" as: 

(1) A vehicle operated as an ambulance, 
or a vehicle operated by the state highway 
patrol, police or fire department, sheriff, 
constable or deputy sheriff, traffic officer 
or coroner; 

(2) Any vehicle qualifying as an emer-
gency vehicle under section 307.175, RSHo; 
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(3) Any wrecker, or 
vehicle owned and operated by 
or public service corporation 
emergency service; 

tow truck or a 
a public utility 
·while performing 

(4) Any vehicle transporting equipment 
designed to extricate human beings from the 
wreckage of a motor vehicle. 

We find no authority in the law for a Civil Defense Director 
or a Deputy Director to use red lights and sirens in emergency 
situations. 

We note that Section 307.175, RSMo Supp. 1982, provides: 

Motor vehicles and equipment which are 
operated by any member of an organized fire 
department, ambulance association, or rescue 
squad, whether paid or volunteer, may be 
operated on streets and highways in this state 
as an emergency vehicle under the provisions 
of section 304.022, RSMo, while responding to 
a fire call or ambulance call or at the scene 
of a fire call or ambulance call and while 
using or sounding a warning siren and while 
using or displaying thereon fixed, flashing or 
rotating blue lights, but sirens and blue 
lights shall be used only in bona fide emer­
gencies. Perrni ts for the operation of such 
vehicles equipped with sirens or blue lights 
shall be in writing and shall be issued and 
may be revoked by the chief of an organized 
fire department, organized ambulance asso­
ciation, or rescue squad and no person shall 
use or display a siren or blue lights on a 
motor vehicle, fire, ambulance, or rescue 
equipment without a valid permit authorizing 
the use. Permit to use a siren or lights as 
heretofore set out does not relieve the 
operator of the vehicle so equipped with 
complying with all other traffic laws and 
regulations. Violation of this section 
constitutes a class A misdemeanor. 

Pursuant to Section 44.080.2(2), RSMo 1978, political sub­
divisions are authorized to provide for auxiliary fire and police 
personnel or other emergency operation units or teams. To the 
extent that a Civil Defense Director or Deputy Director is a bona 
fide member of any auxiliary police or fire force or rescue squad 
and holds a valid permit from the chief of the relevant emergency 
response unit, the provisions of Section 307.175 apply. See, 
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Opinion No. 152-72, Grellner, 1972 (attached). However, it is our 
opinion that a Civil Defense Director or Deputy Director may not 
employ red lights or sirens in emergency situations solely on the 
basis of his or her status as a Civil Defense Director or Deputy 
Director. 

Enclosure: Opinion No. 152-72 

Very truly yours, 

~?~ a~f/~"--r4-
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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