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Dear Mr. Toan: 

(corrected) 

You have requested our legal opinion on the following 
question: 

Is a hospital employed Mobile Emergency 
Medical Technician authorized to perform the 
procedures delineated in Section 190.140 RSMo. 
in a hospital emergency room when so directed 
by a physician or a registered nurse? 

Section 190.140, RSMo 1978, reads in its entirety: 

Notwithstanding any other provision of 
sections 190.100 to 190.195, mobile emergency 
medical technicians may do any of the follow­
ing at the scene of the accident in an 
ambulance or at the emergency room of a 
licensed hospital: 

(1) Render rescue, first-aid and 
resuscitation services; 

(2) Perform cardiopulmonary resus­
citation and defibrillation in a pulseless, 
nonbreathing patient; 

(3) During training at the hospi~al and 
while caring for patients in the hospital 
administer parenteral medications under-the 
direct supervision of a physician or a 
registered nurse; and 
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(4) Where voice contact or a telemetered 
electrocardiogram is monitored by a physician 
or a registered nurse authorized by a physi­
cian, and direct communication is maintained, 
mobile emergency medical technicians may upon 
order of such licensed physician or such 
licensed registered nurse do any of the 
following: 

(a) Administer intravenous saline or 
glucose solutions; 

(b) Perform gastric suction by 
intubation; 

(c) Perform endotracheal intubation; and 

(d) Administer parenteral injections of 
any of the following classes of drugs: 

a. Antiarrhythmic agents; 

b. Vagolytic agents; 

c. Chronotropic agents; 

d. Analgesic agents; 

e. Alkalinizing agents; 

f. Vasopressor agents; and 

g. Other drugs which may be deemed 
necessary by such ordering physician; 

(5) Deliver emergency medical care to 
the sick and injured while in the emergency 
department of a licensed hospital and until 
care responsibility is assumed by a licensed 
physician or a licensed registered nurse. 

We interpret Section 190.140 to authorize mobile emergency 
medical technicians to take the actions described in clauses (1) 
and (2) in a hospital emergency room without supervision or 
direction from a physician or registered nurse, and to take the 
actions described in clause (4) in a hospital emergency room when 
in direct comr,mnication with, and ordered to do so, by a physician 
or a duly authorized registered nurse. We understand clause (5) 
to mean that mobile emergency medical technicians can render 
emergency medical care in a hospital emergency room without 
supervision or direction by a licensed physician or a licensed 
registered nurse until such time as a physician or registered 
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nurse assumes care responsibility for the patient directly 
relieving the mobile emergency medical technician of 
responsibility for attending a patient. 

Very truly yours, 

~t~~r~-
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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