
. , ,~ r 

\ 

~~~4~ 
JOHN ASHCROFT 

POST OF"F"ICE BOX 899 

.JEF"F"ERSON CITY, MISSOURI 65102 

ATTORNEY GENERAL 

December 29, 1983 

The Honorable John Dennis 
Senator, District 2] __ 
Capitol Building, Room 418 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Dennis: 

OPINION LETTER NO. 5-83 

(314) 751-3321 

This letter is in response to your question asking whether a 
county memorial hospital organized under the provisions of 
Sections 205.160 to 205.340 and 205.374, RSMo 1978, Supp. 1982, 
and Senate Bills Nos. 44 and 45, 1983 Mo. Legis. Service 721, 741 
(Vernon's), may enter into a contrac~ with a physician to employ 
the physician for a ten-year period.l/ 

In our Opinion No. 92, dated July 28, 1961, to Volkmer, this 
office concluded that a county court may lease out real property 
of the county for short periods but may not enter into a lease for 
a period 99 or 20 years. This office concluded in that opinion 
that such an arrangement is tantamount to a permanent deprivation 
of possession which the legislature has directed will be by sale. 

In our Opinion No. 304, dated November 9, 1965, to Kiser, 
this office concluded that county courts may execute leases, as 
lessee, for several years providing current and surplus funds on 
hand will be adequate to pay their obligations under the lease. 
Such opinion also concluded that county courts may execute a lease 
for multiple years that would be binding on succeeding courts, 

ll 
Section 205.190.4, RSMo Supp. 1982, states in part: "The 

board of hospital trustees shall have power to appoint a suitable 
chief executive officer and necessary assitants . " See also, 
Section 205.195, RSMo 1978, which regulates physician staff 
membership at county hospitals. 
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providing that the contract is not for an unreasonable term or in 
bad faith or fraudulent. In concluding this office expressed a 
view that it appears that the county court might well execute a 
contract covering a period of two to five years (assuming validity 
in other areas) without too much question and it could possibly 
execute a valid contract for ten years depending on the particular 
facts. However, it appears that a lease in excess of 25 years, in 
such circumstances would be considered an unreasonable exercise of 
power under the facts. 

We have enclosed copies of the cited opinions for your 
examination and information. 

In answer to your question it appears likely that a ten-year 
contract with a physician for personal services would be exces­
sive. The term of any_ such contract, assuming such contract is 
legal, could lawfu1Ty extend beyond the t-erms of the individual 
members of the board of hospital trustees. It is our view that a 
ten-year term could be in derogation of the powers of the future 
members of a board to govern the hospital properly. 

In responding to your question, we note that there are at 
least two threshold questions which we do not purport to determine 
here. The first question is whether a contract of employment, as 
such, between the hospital board of trustees and any employee is 
possible in light of the holding of the Missouri Supreme Court in 
City of Springfield v. Clouse, 206 S.W.2d 539 (Mo. bane 1947). In 
that case, the Supreme Court concluded that: 

Thus qualifications, tenure, compensation and 
working conditions of public officers and 
employees are wholly matters of lawmaking and 
cannot be the subject of bargaining or con­
tract. Such bargaining could only be usur­
pation of legislative power by executive offi­
cers; and, of course, no legislature could 
bind itself or its successor to make or 
continue any legislative act. Id. at 
545. 

Compare, however, Aslin v. Stoddard County, 106 S.¥l.2d 472 
(Mo. 193 7), where a div~s~on oT the Missouri Supreme Court upheld 
a county court's one-year employment contract with a janitor, 
stating that the county court is a continuing body that can bind 
itself in the future. 
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In addition, it has been held that multi-year public con­
tracts may constitute an "indebtedness" in the ~~nse of Article 
VI, Section 26(a), of the Missouri Constitution._/ We note that 
the answer to the threshold questions that we raise herein have 
not been adequately resolved by the courts and for that reason, in 
the context of your question, we do not believe that it would be 
appropriate to try to resolve these or any other such threshold 
questions here. 

If we are to assume the validity of such a contract, it is 
our view that the term of such should not extent beyond four 
years, which is the length of the terms of the hospital trustees, 
Section 205.170.3, RSMo 1978. We do not at this point pass upon 
the validity of any particular contract in any other respect. 

Very truly yours, 

~~'-.---~y:- .. -r-'--

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 

Enclosures: Opinion No. 92, Volkmer, 1961 
Opinion No. 304, Kiser, 1965 
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Recently in St. Charles City-County Library District v. St. 
Charles Library 13UTlding Corporation, 627 S. W. 2d 64 (Ho .-App. 
1981), the court indicated that if a long-term lease is subject to 
an annual option to terminate, the amount of the "debt" for 
purposes of the constitutional debt limitation is.the total annual 
payments, not the total payments under the lease. It would be 
advisable for the draftsmen of any such employment agreement to 
consult the St. Charles City-County Library District opinion. 
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