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The provlslons of Sections 
57.117 and 85.005 do not 
require that a person 
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pursuant to Section 84.340 
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qualify as a licensee. 
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Dear Senator Bild: 
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-------
This is in response to your request for an Attorney General's 

opinion on the following question: 

Under the provisions of RSMo 1978, Sections 
85.005 and 57.117 is the City of St. Louis 
police board mandated by the state to require 
that watchmen licensed by the City of St. 
Louis to reside in the State of Hissouri? 

Section 57.117, RSMo 1978, provides as follows: 

Hereafter no sheriff in this state shall 
appoint any under sheriff or deputy sheriff 
except the person so appointed shall be, at 
the time of his appointment, a bona fide resi­
dent of the state. (Emphasis added). 

Section 85.005, RSMo 1978, provides as follows: 

The mayor, chief of police and members of 
the board of police commissioners of any city 
in this state shall be governed by the same 
restrictions and subject to the same penalties 
as a sheriff of any county, under the provi­
sions of section 57.117, RSMo. 
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See also Section 542.190, RSMo 1978, to the same effect as Sections 
57.117 and 85.005. 

The Board of Police Commissioners of the City of St. Louis 
has the power to regulate and license private watchmen pursuant 
to Section 84.340, RSMo 1978, which provides as follows: 

The police commissioner of the said cities 
shall have power to regulate and license al_l 
private watchmen, private detectives and private 
policemen, serving or acting as such in said 
cities, and no person shall act as such private 
watchman, private detective or private police­
man in said cities without first having obtained 
the written license of the president or acting 
president of said police commissioners of the 
said cities, under pain of being guilty of a 
misdemeanor. (Emphasis added). 

We believe the resolution to your opinion request turns on 
the language employed by the legislature in Sections 57.117 and 
84.340, above cited. More specifically, we must determine whether 
the verb "appoint" as it appears in Section 57.117 has substantially 
the same meaning as the verbs "regulate and license" as used in 
Section 84.340. 

~\Je believe the word "appoint" as- used in Section 57.117 means 
to employ or hire for an office or position. See Board of Commis­
sioners of Colfax County v. Department of Public Health,lOO P.2d 
222 (N.l1ex. 1940). The word "license,"as used in Section 84.340, 
has been defined in Missouri to mean the granting of a special 
privilege or authority not enjoyed by the class of people to which 
the licensee belongs to do certain things which without the license 
would be illegal. See ABC Security Service, Inc. v. Miller, 514 
S.W.2d 521 (Mo. 1974). - - -

We are aware of a line of cases in Missouri which holds that 
a policeman is the legal equivalent of a watchman at common law who 
possesses the power of arrest now vested in peace officers. See 
Frank v. Wabash Railroad Company, 295 S.W.2d 16 (Mo. 1956), ABC 
Security Service, Inc. v. Miller, supra; Manson v. Wabash Railroad 
Company, 338 S.W.2a-54 THo. bane 1960). These cases specifically 
address the question of the scope of authority of a watchman 
licensed pursuant to Section 84.340. Essentially, however, the 
question you asked has not been passed upon by an appellate court 
in this state. 

Because we believe that the verb "appoint," as it appears in 
Section 57.117, has a distinctly different meaning than the verb 
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"license" as it appears in Section 84.340, we do not believe the 
requirements of Section 57.117 apply to watchmen licensed pursuant 
to Section 84.340. Clearly, the licensing of a watchman does not 
require the Board of Police Commissioners to undertake any of the 
responsibilities normally associated with an employer-employee 
relationship. However, by appointing a person to serve as a police 
officer, the board does assume such a relationship. 

It is our opinion that the requirement of the Board of Police 
Commissioners of the City of St. Louis that an individual be a 
resident of the State of Missouri in order to be licensed as a 
watchman is not mandated by the laws of this state. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that the prov~s~ons of Sec­
tions 57.117 and 85.005 do not require that a person licensed as a 
watchman pursuant to Section 84.340 be a resident of the State of 
Missouri in order to qualify as a licensee. 

Very truly yours, 

~R~~ 
Attorney General 
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