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Dear Mr. Secretary: 

This letter is in response to your questions asking as follows: 

1. In counties where more than one asso­
ciate circuit judge is to be elected should 
the candidates file for the position of asso­
ciate circuit judge by division, such as divi­
sion I, II, III, etc. , ·or do they file only as 
associate circuit judges? · 

2. If your answer to the above is that 
they do not file by division or district is 
the ballot for the Primary and General elec~ 
tion to be entitled: associate circuit judge 
(one to be elected) if only one is elected in 
the county; (two to be elected) if two are to 
be elected; (three to be elected) if three are 
to be elected, etc.? 

3. If your ~nswer is yes to number one, 
is it necessary for the candidates to file by 
district or by division? 

4. If your answer is yes to questions 
three, do those candidates who have already 
filed without naming the district or division, 
need to refile by district or division prior 
to the close of the filing date of April 27, 
1982? 



•'. 

The Honorable James C. Kirkpatrick 

5. If your answer is yes to question No. 
2, are the candidates names listed on the 
ballot in the order of their filing? 

In answer to your first question which asks whether candidates 
for the office of associate circuit judge in counties which. have 
more than one associate circuit judge should file by division or 
generally for the office of associate circuit judge, it is our view 
that the candidates should file by division. In this respect we 
note that Article V, Section 27, Missouri Constitution--the sche­
dule to the judicial article--provides that the former magistrate 
courts and the former probate courts became "divisions of the 
circuit court" on January 2, 1979. Further, it seems clear that 
the legislature has considered the associate circuit judge divisions 
as separate divisions in the appointment of division clerks, Section 
483.245, RSMo Supp. 1981, and in the various distinctions drawn 
between associate circuit judge probate division and the other asso­
ciate circuit judge divisions by a number of statutory provisions. 
See, for example, Section 478.018.2, RSMo Supp. 1981. 

In-those jurisdictions in which associate circuit divisions 
have not been previously identified, the election authority should 
establish appropriate identification of the divisions for election 
purposes. 

In answer to your third question; it is our view that the 
candidates should file by division and not by districts. 

In answer to your fourth question, it is our view that, in 
these peculiar circumstances, those candidates who have not filed 
by division should be allowed to amend their declarations to indi­
cate the divisional office for which they intended to file; such 
amendment must be done before the expiration of the time for filing 
under Section 115.349, RSMo. 

In answer to your fifth question, candidates who so amend 
their declarations should be allowed to retain their places on 
the ballot as of the time of filing notwithstanding any such 
amendment. 

Very truly yours, 

tOFT 
Attorney General 
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