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Where state senatorial districts have not 
been established by reapportionment for one 
year next before the general election, 
under Article III, Section 6, Missouri 
Constitution, a candidate for the office of 
state senator must have resided for one year 

next before the day of election in some portion of any former district 
or districts from which the new district shall have been taken . 

March 16, 1982 

The Honorable Richard M. Webster 
Senator, District 32 
Room 331, State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Webster: 

OPINION NO. 56 

This opinion is in response to your question concerning resi­
dency requirements for candidates for.the office of state senator 
in elections for which the state senatorial districts have not been 
established by reapportionment for one year prior to the next 
general election. 

Article III, Section 6, Missouri Constitution, provides: 

Each senator shall be thirty years of age, 
and next before the day of his election shall 
have been a qualified voter of the state for 
three years and a resident of the district 
which he is chosen to represent for one year, 
if such district shall have been so long estab­
lished, and if not, then of the district or 
districts from which the same shall have been 
taken. 

The Judicial Commission Senate Plan was filed November 16, 
1981, and, therefore, established the new districts less than 
one year prior to the next general election. 



The Honorable Richard M. Webster 

It is our interpretation that Article III, Section 6, means 
that a candidate would be qualified as to residency if he was a 
resident for one year next before the day of his election of any 
part of any former district or districts from which the new district 
was formed. 

You have also asked concerning the applicability of State ex 
rel. Gralike v. Walsh, 483 S.W.2d 70 (Mo. bane 1972) to the circum-

~ stances described above. In Gralike, the Missouri Supreme Court 
sustained the constitutionality of the one year residency require­
ment of Article III, Section 6. In the present situation, because 
the districts have not been established for one year before the 
election, the provisions of Articl~ III, Section 6, create an 
exception to the requirement that the candidate have a year's 
residency within the district. Obviously, the residency require­
ment still exists with respect to the old districts from which 
the new district has been taken. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that where state senatorial 
districts have not been established by reapportionment for one year 
next before the general election, under Article III, Section 6, 
Missouri Constitution, a candidate for the offi·ce of state senator 
must have resided for one year next before the day of election in 
some portion of any former district or districts from which the new 
district shall have been taken. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, John C. Klaffenbach. 

~:uly yourrs~,-c~~~~~~--~ 
~~OFT 
Attorney General 
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