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Dear Commissioner Pelzer-: 

This opinion letter is in response to a request submitted by 
your predecessor in office, as follows: 

Providing that the duties of the city office 
are not in conflict with his duties as a 
state employee, may an employe.e of the State 
of Missouri who is covered under the provisions 
of Section 36.150.5 RSMo be a candidate for 
nomination or election to an elective city 
office of the City of Jefferson, Missouri with­
out resigning or obtaining a regularly granted 
leave of absence? 

Section 36.150, RSMo Supp. 1981, provides, in pertinent part: 

5. No employee selected under the pro­
VlSlons of this law shall be a member of any 
national, state, or local committee of a 
political party, or an officer of a partisan 
political club. He shall take no part in the 
management or affairs of any political party 
or in any partisan political campaign. No 
such employee shall be ~ candidate for nomi­
nation or election to any partisan ¥ublic 
office or nonpart1san Otrice 1n con lict with 
his duties except he resign, or obtain a 
regularly granted leave of absence, from his 
position. [Emphasis added.] 



John A. Pelzer 

Thus, your question requires a determination of whether an 
elective city office in Jefferson City is a "partisan" office or 
a "nonpartisan" office. 

You have enclosed a copy of Ordinance No. 9715 of the City 
of Jefferson, Missouri, relative to city elections, which was 
approved by the mayor on December 21, 1981. Section 14-12, per­
taining to the nomination of candidates, provides that a candi­
date for city office may designate on the nominating petition an 
affiliation or membership in any political party organized or 
recognized under the laws of the State of Missouri. If a candi­
date does not desire to so designate a membership in a political 
party, he may set out on the nominating petition that he seeks 
office as an independent. That section further provides t~at 
every candidate for city office, excluding candidates for member­
ship to the city committee of any political party and independent 
candidates, shall pay to the treasurer of the city committee of 
the party of which the candidate is affiliated the sum of $5.00 
and take a receipt therefor. Section 14-17 provides that should 
the candidate designate a membership in a political party, or an 
independent status, the designation shall appear on the ballot in 
an unabbreviated form next to the candidate's name. 

We observe that for purposes of the Comprehensive Election 
Act of 1977, Chapter 115, RSMo, the term "nonpartisan" is defined 
to mean "a candidate who is not a candidate of any political party 
and who is running for an office for which party candidates may 
not run." Section 115.013(16), RSMo Supp. 1981. 

We believe that the term "nonpartisan office" as used in 
Section 36.150.5 means an office for which candidates may not run • 
by political party affiliation and, conversely, the term "partisan 
public office" as used therein means an office for which candidates 
may run by political party affiliation. 

Therefore, it is our view that the elective city offices in 
Jefferson City are "partisan public offices" and are not "nonpar­
tisan offices" within the meaning of Section 36.150.5, and that a 
merit system employee who becomes a candidate for any such elective 
city office, whether as a candidate with party affiliation or as 
an independent candidate, will be in violation of Section 36.150.5 
unless he resigns or obtains a regularly granted leave of absence 
from his position. 
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