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JOHN ASHCROFT 

POST OFFICE BOX 899 

.JEFFERSON CITY, MISSOURI 6SI02 

ATTORNEY GENERAL. 

Dr. Arthur L. Mallory 
Commissioner of Education 

February 25, 1982 

OPINION LETTER NO. 51 

Department of Elementary and Secondary Education 
Jefferson State Office Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Dr. Mallory: 

(314) 751-3321 

This oplnlon letter is issued in response to your request for a 
ruling on the following questions: 

I. May the Department of Elementary and Secondary 
Education or the public school districts of 
Missouri use funds available to them under 
Chapter 2 of the Education Consolidation and 
Improvement Act of 1981 to provide, directly 
or through other arrangements, each of the 
following services to children attending non­
public schools and their teachers: 

(1) the loaning of library resources, text­
books, instructional materials, in­
structional equipment, and testing 
materials for use by students and 
teachers on nonpublic school premises; 

(2) the provision of training for teachers 
or special or regular instructional 
services, including but not limited to 
remedial, diagnostic, enrichment, and 
guidance and counseling services by 
publicly paid persons on the premises 
of nonpublic schools. 
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II. May the Department of Elementary and Secondary 
Education provide in its Application for Funds 
under Chapter 2 of the Education Consolidation 
and Improvement Act of 1981, the assurance 
that it will comply with all provisions of 
Chapter 2, including section 586 relating to 
the participation of pupils and teachers in 
nonpublic elementary and secondary schools, as 
required by section 564(a)(7) of that Act. 

The questions you have presented are similar to the questions 
we answered with respect to the Elementary and Secondary Education 
Act of 1965 in Opinion No. 102, Mallory, May 16, 1977. Although 
Opinion No. 102 answered a request concerning predominantly the 
provision of materials to children attending nonpublic schools, 
it concluded that under Missouri law, the public school distri~ts 
of Missouri could not-use funds available to them under Part B 
of Title IV of the Elementary and Secondary Education Act of 1965, 
as amended by Public Law 93-380, to provide either materials or 
services to children attending nonpublic schools. It concluded, 
further, that under Missouri law the Department of Elementary and 
Secondary Education could not provide the assurances required by 
Section 406 of that Act. 

Chapter 2 of the Education Consolidation and Improvement Act 
of 1981, 20 U.S.C §§ 3811-3863, provides, in part, for a grant of 
benefits to children enrolled in private schools similiar to the 
benefits provided for in Part B of Title.IV of the Elementary and 
Secondary Education Act of 1965, as amended by Public Law 93-380, 
20 U.S.C. § 1821. In addition, both laws call for the prov1s1on 
of assurances by the state_ that the funds will be used to benefit 
children attending nonpublic schools. Compare Section 403(a)(3) 
of the Elementary and Secondary Education Act of 1965, 20 U.S.C. 
§ 1803(a)(3), with Section 564(a)(7) of the Education Consolida­
tion and Improvement Act of 1981, 20 U.S.C. § 3814(a)(7). 

Based on the rationale of Opinion No. 102, which we hereby 
affirm, it is clearly impermissible for either the Department of 
Elementary and Secondary Education or the public school districts 
in this state to use funds available to them under Chapter 2 of 
the Education Consolidation and Improvement Act of 1981 to provide 
the materials or services described therein to nonpublic school 
children on nonpublic school premises. Whether dispersed by the 
Department of Elementary and Secondary Education, or by the public 
school districts, the funds in question are paid into the state 
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treasury 1 where they become public funds of the state which may 
not be spent for purposes prohibited by the Missouri Constitution. 
See Section 563(a) of the Education Consolidation and Improvement 
Act of 1981, 20 U.S.C. § 3813. Neither may the Department of 
Elementary and Secondary Education provide assurances pursuant to 
Section 564(a)(7) of that Act, 20 U.S.C § 3814(a)(7), that the 
funds will be used to benefit children attending nonpublic schools 
as required by Section 586, 20 U.S.C § 3862. 

Very truly yours, 

~ROFT 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 102 (1977) 
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