
DRUGS: 
MEDICINE: 
PRESCRIPTIONS: 
PHARivlACISTS: 
PHYSICIANS AND SURGEONS: 

(1) A licensed pharmacist may 
permit an unlicensed person to 
perform all steps incident to 
compounding, dispensing, label­
ing, and selling prescription 
drugs at retail, provided that 

the unlicensed person acts at all times in the presence of the · 
licensed pharmacist and under his direct supervision. (2) Ali­
censed pharmacist need not personally perform the selection from 
bulk inventory of the type, strength, and dosage of the drug pre­
scribed, but must personally inspect and verify the accuracy and 
completeness of the label affixed to the prescription drug con­
tainer and must verify the correctness of the contents of the drug 
container, before it is delivered or sold to the patient at retail. 
(3) A physician may only allow an unlicensed person to prepare and 
affix, under his supervision, the label required by law to a medica­
tion he dispenses, and must personally perform all other aspects 
of the compounding and dispensing of his own prescription medica­
tions. (4) The dispensing physician must personally perform the 
selection from inventory of the type, strength, and dosage of the 
drug he prescribed; he must personally verify the accuracy and 
completeness of the contents of the label affixed to the patient's 
prescription container; and he must personally verify that the 
drug in the prescription container is in fact the drug indicated 
upon the prescription label. 

May 24, 1982 

OPINION NO. 44 

The Honorable Robert Jackson 
Representative, District 134 
Box 417 
Greenfield, MO 65661 

Dear Representative Jackson: 

FILE 0 
~~c 

This replies to your request for our opinion on the follow­
ing questions of law: 

1. May anyone other than a licensed phar­
macist or physician reduce bulk drugs 
prescribed by a physician into smaller 
packages, complete the label to be af­
fixed to the package of drugs and hand 
such drugs to the patient? 
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2. To what extent may a pharmacist or phy­
sician delegate the functions of dis­
pensing drugs to persons or employees 
who are not pharmacists or physicians? 

3. Must a licensed pharmacist or physician 
either personally perform or personally 
verify the accurateness of the following 
tasks in each instance of the dispensing 
of a drug to a patient: 

a. The selection from bulk inventory 
of the type of drug, the strength 
of the drug and the dosage of the 
drug prescribed by the physician? 

b. The verification of the accuracy 
and completeness of the contents of 
the label affixed to the container 
to be given to the patient? 

c. The verification that the drug in 
the patient's drug container is in 
fact the drug that the label says 
it is? 

Section 338.010, RSMo 1978, prohibits an unlicensed person 
from compounding, dispensing, or selling at retail a drug or 
medicine prescribed by a physician, except under dertain limited 
circumstances. That section states, in pertinent part: 

It shall be unlawful for any person not 
licensed as a pharmacist within the meaning of 
sections 338.010 to 338.190 to compound, dis­
pense or sell at retail any drug, chemical, 
poison or pharmaceutical preparation upon the 
prescription of a physician, or otherwise, or 
to compound physicians' prescriptions except 
as an aid to or under the direct supervision 
of a person licensed as a pharmacist under 
sections 338.010 to 338.190. And it shall 
be unlawful for any owner or manager of a 
pharmacy or drug store, or other place of 
business, to cause or permit any other than 
a person licensed as a pharmacist to compound, 
dispense or sell at retail, any drug, medicine 
or poison, except as an aid to or under the di­
rect supervision of a person licensed as a 
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pharmacist; provided, however, that nothing 
in this section shall be construed to interfere 
with any legally registered practitioner of 
medicine or dentistry in the compounding or 
dispensing of his own prescriptions • • • • 

Likewise, Section 338.240(4), RSMo 1978, requires that each 
Missouri pharmacy be managed " ••• under the supervision of 
either a registered pharmacist, or an owner or employee of the 
owner, who has at his place of business a registered pharmacist 
employed for the purpose of compounding physician's prescrip­
tions in the event any such prescriptions are compounded o~ 
sold[.]" Furthermore, 4 CSR 220-2.010(l)(A), a rule of the Board 
of Pharmacy, provides in pertinent part: 

At all times when physicians' prescrip­
tions are compounded in a drug store, phar­
macy, apothecary shop, chemist shop, or other 
place of business where prescriptions are 
filled, there shall be on duty and present 
in such place of business a pharmacist reg­
istered in the state of Missouri as provided 
by law. When there is no pharmacist on duty, 
no prescription will be compounded • • • • 

Sections 338.010 and 338.240 and 4 CSR 220-2.010(l)(A) were 
recently construed in Jack Dunning and Medirate Professional 
Pharmacy, Inc. v. Board of Pharmacy~tate of Missouri, Nos. 43504 
and 43505 (Mo.App., E.D.~anuary 12, 1982),-application for 
transfer to Missouri Supreme Court denied No. 63842 (April 13, 
1982). Citing Duensing v. Huscher, 431 S.W.2d 169, 173-74 (Mo. 
1968), the Missouri Court of Appeals held that these provisions 
of law are violated when persons who are not licensed pharmacists 
fill prescriptions or dispense medications in a pharmacy at a 
time when no licensed pharmacist is present on the pharmacy 
premises to supervise this conduct. This holding is consistent 
with our Opinion No. 81 (1962), a copy of which is enclosed. 

With regard to a physician who dispenses his own prescrip­
tion medications, there is no provision in Section 338.010 which 
allows an unlicensed person to compound, dispense, or sell at 
retail a prescription drug under the direct supervision of the 
prescribing physician. Section 338.010 only specifically au­
thorizes a "legally registered practitioner of medicine or den­
tistry" to compound or dispense his own prescriptions. Further, 
we find no provision in Chapter 334, RSMo, which regulates the 
practice of medicine, that governs the dispensing of prescrip­
tion medications by a prescribing physician. However, Section 
338.059, RSMo 1978, provides in part: 
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1. It shall be the duty of a licensed 
pharmacist or a physician to affix or have 
affixed by someone under his supervision a 
label to each and every container in which i~ 
pl~ced any prescription drug upon which is 
typed or written the following information: 

(1) The date of [sic] the prescription 
is filled; 

( 2) The sequential number; 

( 3) The patient's name; 

( 4) The prescriber's directions for 
usage; 

( 5) The prescribing doctor's name; 

( 6) The name and address of the 
pharmacy; 

(7) The exact name and dosage of the 
drug dispensed; 

(8) There may be one line under the 
words written stating "Refill" with a blank 
line or squares following; immediately under 
the word "Refill" the words "No Refill"; 

(9) When a generic substitution is 
dispensed, the name of the manufacturer or 
an abbreviation thereof shall appear on the 
label or in the pharmacist's records as re­
quired in section 338.100. 

It is a rule of statutory construction that: 

Statutes must be read in pari materia and, if 
possible, given effect to each clause and pro­
vision. Where one statute deals with a subject 
in general terms and another deals with the 
same subject in a more minute way, the two 
should be harmonized if possible, but to the 
extent of any repugnancy between them the 
definite prevails over the general. (State 
ex rel. Fort Zumwalt School District v. 
Nckfierher-;--576 s.w.2d 532, 536-537 (Mo. bane 
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1979). See also Goldberg v. Administrative 
Hearing Commission, 609 S.W.2d 140, 144 (Mo. 
bane 1980).) 

Section 338.059 specifically allows an unlicensed person acting 
under the supervision of a physician to affix a label to a pre­
scription drug container bearing the requisite information, while 
Section 338.010 generally prohibits anyone other than a pharma­
cist, a pharmacist's aid or assistant, or a physician or dentist 
from compounding, dispensing, or selling at retail prescription 
medications. Harmonizing these statutes, we believe that a 
physician may only delegate to another, acting under his super­
vision, the preparation and affixing of a proper label to nis 
prescription medications to be dispensed to his own patients. 
All other steps in the dispensing process must be personally 
performed by the dispensing physician himself. 

Thus, in answer to your first two questions, a licensed 
pharmacist or physician may delegate duties relating to the 
dispensing of prescription drugs only to the following extent: 
A licensed pharmacist may allow an unlicensed person to perform 
all steps incident to compounding, dispensing, labeling, and 
selling prescription drugs at retail, provided that the unlicensed 
person acts at all times in the presence of the licensed pharma­
cist and under his direct supervision. A physician may only 
allow an unlicensed person to prepare and affix the label re­
quired by Section 338.059 to the prescription medication, under. 
his supervision, and must personally perform all other aspects of 
the compounding and dispensing of his own prescriptions. 

With respect to your third question, it necessarily follows 
from the foregoing analysis that a dispensing physician must 
personally perform the selection from inventory of the type, 
strength, and dosage of the drug he prescribed; he must person­
ally verify the accuracy and completeness of the contents of the 
label affixed to the patient's prescription container; and he 
must personally verify that the drug (which he personally placed 
into the patient's prescription container) is in fact the drug 
indicated upon the prescription label. Only the physical prep­
aration and affixing of the label to the container may be per­
formed by another, under the physician's supervision. 

In regard to the personal responsibility of a licensed 
pharmacist concerning the tasks described in your third question, 
we direct your attention to 4 CSR 220-2.010(l)(B), a rule promul­
gated by the Board of Pharmacy, which states: 

(B) Whenever in a pharmacy, drug store, 
or other establishment holding a Missouri 
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pharmacy permit, a person other than a li­
censed pharmacist does compound, dispense 
or sell at retail any drug, medicine or 
poison pursuant to a lawful prescription, 
a licensed pharmacist must be physically 
present within the confines of the dispens­
ing area, able to render immediate assistance, 
and able to determine and correct any errors 
in the compounding, preparation or labeling 
of that drug, medicine or poison before said 
drug, medicine or poison is dispensed or sold 
at retail. The pharmacist shall personally 
inspect and verify the accuracy of the con­
tents of, and label after it is affixed to, 
any prescribed drug, medicine or poison 
compounded or dispensed by a person other 
than a licensed pharmacist. 

Considering this rule in connection with Sections 338.010 and 
338.059, we do not believe that a licensed pharmacist must per­
sonally perform the selection from bulk inventory of the type, 
strength, and dosage of the drug prescribed. In the pharmacist's 
presence and under his direct supervision, an unlicensed assistant 
may perform these tasks, place the drug in an appropriate con­
tainer, and prepare and affix the required label to the prescrip­
tion container. However, incident to his direct supervision of 
the unlicensed assistant and under 4 CSR 220-2.010(l)(B), the 
licensed pharmacist must personally in-spect and verify the ac­
curacy and completeness of the prescription label affixed to the 
container, and the contents of the prescription drug container, 
before it is delivered or sold to the patient at retail. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a licensed pharmacist 
may permit an unlicensed person to perform all steps incident to 
compounding, dispensing, labeling, and selling prescription drugs 
at retail, provided that the unlicensed person acts at all times 
in the presence of the licensed pharmacist and under his direct 
supervision. A licensed pharmacist need not personally perform 
the selection from bulk inventory of the type, strength, and dos­
age of the drug prescribed, but must personally inspect and 
verify the accuracy and completeness of the label affixed to the 
prescription drug container and must verify the correctness of 
the contents of the drug container, before it is delivered or 
sold to the patient at retail. 

A physician may only allow an unlicensed person to prepare 
and affix, under his supervision, the label required by law to a 
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medication he dispenses, and must personally perform all other 
aspects of the compounding and dispensing of his own prescription 
medications. The dispensing physician must personally perform 
the selection from inventory of the type, strength, and dosage of 
the drug he prescribed; he must personally verify the accuracy 
and completeness of the contents of the label affixed to the pa­
tient's prescription container; and he must personally verify 
that the drug in the prescription container is in fact the drug 
indicated upon the prescription label. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Gregory W. Schroeder. 

enclosure: Op. No •. 81 
Pickrell, 1-18-62 
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