
COUNTY CLERKS: 
FOURTH CLASS CITIES: 
ASSESSMENT BOOKS: 
FEES: 

The county clerk of a third class 
county must deliver to the mayor of 
any fourth class city within the 
county which does not elect an as­
sessor a certified abstract from 

his assessment books of all property within the city subject to 
taxation by the state and the assessed value thereof and must 
perform this service without charge. 

January 7, 1982 

The Honorable Herbert A. Kasten, Jr. 
Prosecuting Attorney -
Ste. Genevieve County 
201 Merchant 
Ste. Genevieve, Missouri 63670 

Dear Mr. Kasten: 

OPINION NO. 39 

This is in response to your request for an opinion on the 
following questions: 

(1) What are the duties of ~he county clerk of 
a third class county with respect to assessment 
of the property of a fourth class city within 
the county which does not elect an assessor? 

(2) If the county clerk is required to provide 
a certified abstract from the county's assessment 
books to such cities, can that clerk charge on 
behalf of the county for providing that abstract, 
and if so, how much can that clerk charge? 

Your first question is rather general in nature and will be 
answered in conjunction with the second question. 

Section 94.190.3, RSMo 1978, which deals only with £ourth 
class cities, states: 

In cities which do not elect an assessor, 
the county clerk shall deliver to the mayor, on 
or before the first day of October of each year, 
a certified abstract from his assessment books 
of ali property within the city subject to 
taxation by the state and the assessed value 



The Honorable Herbert A. Kasten, Jr. 

thereof as agreed upon by the board of equali­
zation. The mayor shall immediately transmit 
the abstract to the council which shall establish 
by ordinance the rate of taxes for the year. 

This section places upon the county clerk the duty to deliver a 
certified abstract from his assessment books to the mayor of any 
fourth class city within the county which does not elect an assessor. 

There is no statute which specifically authorizes the county 
clerk to charge a fee on behalf of the county for providing the 
certified abstract. The county clerk is permitted under Section 
51.410, RSMo Supp. 1981, to charge a $3.00 fee for a variety of 
services rendered. That section states: 

The county clerk shall charge a fee of three 
dollars for each certificate, bond, filing, peti­
tion, license, order, recording, or other document, 
writing, or transaction handled in accordance with 
the duties of the office of county clerk. The 
clerk shall pay into the treasury of the county 
any and all fees collected under the provisions of 
this section. 

However, it is the position of this office as expressed in 
our Opinion No. 37 (1980), a copy of which is enclosed, that a 
county clerk may not charge either the_ fee provided for in Section 
51.410 or any other fee for providing the certified abstract to a 
municipality in the absence of express statutory authorization for 
such charge. 

CONCLUSION 

It is the oprn1on of this office that the county clerk of a 
third class county must deliver to the mayor of any fourth class 
city within the county which does not elect an assessor a certified 
abstract from his assessment books of all property within the city 
subject to taxation by the state and the assessed value thereof, 
and that the county clerk must perform this service without charge. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, Henry Herschel. 

Very truly yours, 

~ROFT 
Attorney General 

Enc: Opinion No. 37 (1980) 
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