
SOLID WASTE: 
CITY-COUNTY AGREEMENTS: 
CITIES, TOWNS AND VILLAGES: 
COUNTIES: 

One or more cities and/or counties 
may enter into a contract for solid 
waste collection and for operation 
of a solid waste disposal facility. 
Cities and/or counties may not form 

a corporation to contract for and operate a solid waste disposal 
facility and may not jointly issue bonds to construct a solid 
waste processing facility. 

January 21, 1982 

The Honorable Travis Morrison 
Representative, District 152 
Room 235, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Morrison: 

OPINION NO. 36 

This opinion is in response to your request which asks the 
following questions: 

1. Can one or more cities-and/or counties 
enter in long-term contracts, jointly or 
severally, for solid waste collection and 
for operation of a solid waste disposal 
area or processing facility? 

2. Can cities and/or counties form a cor­
poration to contract for and operate such a 
facility. 

3. Can cities and/or counties jointly 
issue bonds to. construct a solid waste 
processing facility? 

We construe the phrase "cities and/or counties" in each of 
your questions to mean and include two or more cities, two or 
more counties, and any combination of cities and counties, and 
herein we use such phrase in that sense. We further assume, for 
purposes of responding to your questions, that all the parties 
to any such contract, and the incorporators of any such corpora­
tion, are cities and/or counties and that no private persons or 
entities are involved. 



The Honorable Travis Morrison 

As to your first question--whether cities and/or counties 
may enter into long-term contracts for solid waste collection and 
disposal--Section 260.215.1, RSMo 1978, with certain restrictions 
contained in Section 260.215.4, RSMo 1978, provides: 

[E]ach city and each county or a combination 
of cities and counties shall provide indivi­
dually or collectively for the collection 
and disposal of solid wastes within its 
boundaries; .. 

Section 260.215.3(1) provides: 

Cities or counties may contract as provided 
in chapter 70, RSMo, with any person, city, 
county, common sewer district, political sub­
division, state agency or authority in this 
or other states to carry out their respon­
sibilities for the storage, collection, trans­
portation, processing, or disposal of solid 
wastes. 

Further, Article VI, Section 16, Missouri Constitution (1945), 
states: 

Any municipality or political subdivision 
of this state may contract and cooperate 
with other municipalities or political sub­
divisions thereof, or with other states or 
their municipalities or political subdivi­
sions, or with the United States, for the 
planning, development, construction, 
acquisition or operation of any public 
improvement or facility, or for a common 
service, in the manner provided by law. 

Also, see Section 70.220, RSMo 1978, and our Opinion No. 42 (1974), 
a copy of which is enclosed. 

It is our view that one or more cities and/or counties may, 
pursuant to the above authority, enter into contracts, jointly 
or severally, for solid waste collection and disposal facilities. 
Without a specific contract to consider, we will not speculate 
on the propriety of a particular length of term. 

Your second question asks whether cities and/or counties may 
form a corporation to contract for and operate such a facility. 
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The Honorable Travis Morrison 

Article VI, Section 23, Missouri Constitution (1945), states: 

No county, city or other political corpora­
tion or subdivision of the state shall own 
or subscribe for stock in any corporation 
or association, or lend its credit or grant 
public money or thing of value to or in aid 
of any corporation, association or individual, 
except as provided in this constitution. 

Moreover, under the general and business corporation law of 
Missouri, Chapter 351, RSMo, and particularly Section 351.050, 
RSMo 1978, it is provided that "(o]ne or more natural persons of 
the age of eighteen years, or more, may act as an incorporator 
of such corporation ... " [Emphasis added]. A similar require­
ment that incorporators shall be "natural persons" is contained 
in Section 355.040, RSMo Supp. 1981, pertaining to corporations 
incorporated under the general not for profit corporation law, 
Chapter 355, RSMo. Cities and counties are not natural persons. 
Because cities and counties are precluded from ownlng or sub­
scribing for stock in a corporation or acting as incorporators 
of a corporation, we believe cities and counties are prohibited 
from forming a corporation to contract for and operate such a 
facility. 

Your third question is whether cities and/or counties may 
jointly issue bonds to construct a solid waste processing facility. 
We note at the outset that neither a county nor any other political 
subdivision of the state may contract any form of indebtedness, 
absolute or contingent, except such as is permitted by law. See 
Fulton National Bank v. Callaway Mem9rial Hospital, 465 S.W.2d 549 
(Mo. 1971); First National Bank of Stoutland v. Stoutland School 
District R2, 319 S.W.2d 570~.-r958). 

Section 70.250, RSMo 1978, appears to have application to 
the financing of solid waste processing projects. It provides: 

Any such municipality or political subdivi­
sion may provide for the financing of its 
share or portion of the cost or expenses of 
such contract or cooperative action in a 
manner and by the same procedure for the 
financing by such municipality or political 
subdivision of the subject and purposes of 
said contract or cooperative action [as] 
if acting alone and on its own behalf. 
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The Honorable Travis Morrison 

The issue here is not the authority of each participant in 
a joint project to issue bonds, but the authority of all the 
parties to such project to join together to issue one offering. 
In our opinion, no such authority exists. We have been unable 
to find any authority for the joint issuance of bonds to construct 
a solid waste processing facility for cooperative use. Indeed, 
the express language of Section 70.250, RSMo .19,(8,_,~;:-pe:r;m~t;-?·:~B.:c;:h_,,7 _ 
participant to provide only for "the financing of its share 'or --
portion. . . . " [Emphasis added] . ---::-,," 

,.. ' -:··- ~ . 
_,;; .. -

Therefore, we conclude that cities and/or.counties may not 
jointly issue bonds to construct a solid waste processing 
facility, and that each participant is responsible only for 
financing its share of the costs through whatever means are 
legally available to it. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that one or more cities 
and/or counties may enter into a contract for solid waste collec­
tion and for operation of a solid waste disposal facility. 
However, cities and/or counties may not form a corporation to 
contract for and operate a solid waste disposal facility and may 
not jointly issue bonds to construct a solid waste processing 
facility. 

The foregoing oplnlon, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Edward F. Downey. 

Very truly yours, 

~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney Genera~ 

Enclosure: Opinion No. 42 (1974) 
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