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Dear Dr. Ahr: 

Fl LED 

This is in response to your request for an opinion as follows: 

1. May the Department of Mental Health 
discharge persons from its pla'cement program? 

2. If the Department of Mental Health 
can discharge clients from its placement pro­
gram, what criteria may the Department use to 
discharge the clients? 

3. May a Department facility refuse to 
admit a placement client who does not meet 
facility admission criteria while continuing 
to meet criteria for receiving placement sup­
port and services? 

4. May the Department continue to serve, 
through the placement program, persons who 
could not meet the current criteria for the 
placement program? 
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For foundat.ional purposes, it is necesasary to examine per­
tinent statutory enactments relating to your question. Section 
630.605, RSMo Supp. 1981, directs the department to establish a 
placement program "for persons affected by a mental disorder, 
mental illness, mental retardation, developmental disability or 
alcohol or drug abuse." This section allows the department to 
"utilize residential facilities, day programs and specialized 
services which are designed to maintain a person who is accepted 
in the placement program in the least restrictive environment in 
accordance with the person's individualized treatment, habilita­
tion or rehabilitation plan." The department is further directed 
to "license, certify and fund, subject to appropriations, a con­
tinuum of facilities, programs and services short of admission to 
a department facility to accomplish this [statutory] purpose." 
[Emphasis added.] 

Section 630.610.1, RSMo Supp. 1981, provides that a person 
residing in a state mental health facility may be referred for 
placement by the head of that facility. If the patient is accepted 
and placed "then the patient or resident shall be considered as 
discharged as a patient or resident of the facility and reclassi­
fied as a client of the department." Section 630.610.2, RSMo Supp. 
1981, provides that any person, or his authorized representative 
if he is a minor or has been declared incompetent by a court, "may 
apply for placement of the person under this chapter." Section 
630.610.3, RSMo Supp. 1981, states that if the department "finds 
the application [for placement] ... -appropriate after review, it 
shall provide for or arrange for a comprehensive evaluation and 
the preparation of an individualized treatment, habilitation or 
rehabilitation plan of the person seeking to be placed, " 
to determine if specified criteria are met. • 

Sections 630.615 through 630.660, RSMo Supp. 1981, detail the 
criteria for admitting an individual to a placement program, the 
procedure by which such a placement is to be effectuated, and 
matters pertaining or relating thereto. 

The genesis of your opinion request appears to be the fact 
that while Sections 630.605 through 630.660, RSMo Supp. 1981, 
provide detailed procedures for transferring a patient from a 
state mental health facility to a placement program, these sections 
do not establish necessary steps for discharging a person from the 
placement program. 

We note that there are statutory prov1s1ons relating to the 
discharge of patients from state mental health facilities and from 
state mental retardation facilities. Section 632.150, RSMo Supp. 
1981, provides that a voluntary patient at a state mental health 

-2-



Paul R. Ahr, Ph.D., M.P.A., Director 

facility may request his own release and "shall be released imme­
diately; ... [unless] the head of the facility determines that he 
is mentally disordered and, as a result, presents a likelihood of 
serious physical harm to himself or others, . " See also, 
Section 632.155, RSMo Supp. 1981, (release of voluntary minor 
patients). 

Section 632.175.1, RSMo Supp. 1981, states that the head of 
each mental health facility shall review each patient at least 
every 180 days: 

for the purpose of determining whether the 
patient needs further hospitalization or 
should be released. If, as a result of such 
review, it is determined that inpatient care, 
treatment and rehabilitation are no longer 
appropriate, the head of the facility shall 
discharge, or initiate proceedings to dis­
charge, the patient. If a patient meets the 
criteria for placement, the head of the fa­
cility shall refer him for placement. 

Section 633.125.1, RSMo Supp. 1981, provides that a resident 
admitted to a mental retardation facility: 

shall be discharged immediately when the person 
who applied for his admission requests the re­
lease orally, in writing or otherwise from the 
head of the mental retardation facility; except, 
that if the head of the mental retardation facil­
ity regards the resident as presenting a likeli­
hood of serious physical harm to himself or others, 
the head of the facility may initiate involun-
tary detention procedures pursuant to chapter 
632, RSMo, if appropriate, or any individual, 
including the head of the facility or the men-
tal health coordinator may initiate guardian-
ship proceedings and, if,appropriate, obtain 
an emergency commitment order pursuant to 
chapter 475, RSMo. 

Section 633.125.2, RSMo Supp. 1981, requires that a resident 
of a mental retardation facility be discharged: 

if it is determined in a comprehensive evalua­
tion or periodic review that the person is not 
mentally retarded or developmentally disabled, 
and if the resident, parent, if a minor, or • 
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guardian consents to the discharge. If consent 
is not obtained, the head of the facility shall 
initiate appeal proceedings under section 633. 
135, before a resident can be discharged. 

Section 633.130.1, RSMo Supp. 1981, requires that the head of 
each mental retardation facility review the condition and status 
of each resident thereof every 180 days "for the purpose of deter­
mining whether the resident needs further residential habilitation, 
placement in the least restrictive environment or discharge." 
Section 633.130.2 mandates that the head of the mental retardation 
facility initiate any necessary proceedings to discharge "any 
resident whose continued residential habilitation is no longer 
appropriate." 

Section 633.135, RSMo Supp. 1981, sets forth, in detail, the 
criteria and procedure required for the discharge of a resident 
from a mental retardation facility when such discharge is not con­
sented to by the resident or his authorized legal representative. 

In O'Connor v. Donaldson, 422 U.S. 563, 45 L.Ed.2d 396, 95 
S.Ct. 2486 (1975), the United States Supreme Court concluded that 
a state may not confine in a mental health facility even the 
mentally ill if they are not dangerous and if they can live safely 
in freedom. See also, Parham v. J.R., 422 U.S. 584, 61 L.Ed.2d 
101, 99 S.Ct.249T"(T979). --

In response to your first two questions, we conclude that the 
department may discharge persons from its placement program; the 
criteria to be used in determining when discharge from such programs 
is appropriate is found in the applicable statutes in Chapter 632 
and 633, RSMo Supp. 1981. We find that Chapters 630 through 633 
comprehensively and completely deal with the mental health system 
of this state. Consequently, these chapters are to be read together. 
Although there is no specific provision for discharge found in the 
placement program sections of Chapter 630, we believe the discharge 
provisions found in Chapters 632 and 633 establish the necessary 
procedures and criteria to be used'in discharging a person from a 
placement program. We believe that the absence of discharge 
procedure provisions in Chapter 630 relating to placement programs 
was not an omission on the part of the legislature, but rather an 
indication that the applicable discharge provisions of Chapters 
632 and 633 were to apply. 

In response to question three, we find that a department 
facility may refuse to admit a placement client who does not meet 
facility admission criteria while continuing to meet criteria for 
receiving placement support and services. Axiomatically, placement 
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programs, which are generally residential facilities, provide a 
less restrictive environment for those in need of state mental 
health services than a department facility. The statutes make it 
clear that the criteria for placement are different than the 
criteria for admission to a department facility. Cf. Sections 
630.610, 632.105 and 633.120. 

Section 630.605, RSMo Supp. 1981, provides: 

The department shall establish a place­
ment program for persons affected by a mental 
disorder, mental illness, mental retardation, 
developmental disability or alcohol or drug 
abuse. The department may utilize residential 
facilities, day programs and specialized ser­
vices which are designed to maintain a person 
who is accepted in the placement program in 
the least restrictive environment in accor­
dance with the person's individualized treat­
ment, habilitation or rehabilitation plan. 
The department shall license, certify and 
fund, subject to appropriations, a continuum 
of facilities, programs and services short of 
admission to a department facility to accom-=­
plish this-purpose. [Emphasis adde~] 

Since Missouri law requires an individual to be treated in the least 
restrictive environment, and the criteri'a for admission to a 
placement program are different from the criteria for admission to 
a department facility, if an individual meets the criteria for 
admission to a placement program, and not a department facility, 
the department may refuse to admit such an individual to a facility 
while caring for him in a placement program. 

In response to your final question, we believe that the 
department may not continue to serve, on a residential basis, 
persons who do not meet the current criteria for placement programs. 
We emphasize, in responding to this question, that we assume that 
prior to any discharge the appropriate professionals must deter­
mined that such discharge is consistent with the applicable dis­
charge statutes. 

CONCLUSION 

It is our opinion that the Department of Mental Health may 
discharge persons from its placement program pursuant to discharge 
procedures and criteria established in Chapters 632 and 633, RSMo 
Supp. 1981. 
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It is further our opinion that an individual who meets the 
criteria for placement in a placement program but not the criteria 
for admission to facility hospitalization may not be transferred 
from the former to the latter. 

Finally, it is our opinion that the Department of Mental 
Health may not continue to serve persons in a placement program 
who do not qualify for such treatment in accordance with Section 
630.610, RSMo Supp. 1981. 

HN ASHCROFT 
Attorney General 
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