
MOBILE HOMES: A person who sells or offers for 
REAL ESTATE BROKERS: sale four or more mobile homes in 
PUBLIC SERVICE COMMISSION: any consecutive twelve-month period 

must register with the Public Service 
Commission as a dealer, pursuant to Chapter 700, RSMo 1978, regard­
less of whether such person owns the mobile homes he or she sells 
or whether such person merely acts as an agent for a mobile home 
owner who wishes to sell only one mobile home. 

February 1, 1982 

The Honorable Jerry Ford 
Representative, 156th District 
Room 401A, State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Ford: 

OPINION NO. 17 

This opinion is in response to your inquiry: 

FILED 
!1 

Do Missouri Real Estate Brokers and salespersons 
meet the requirements and qualifications pur­
suant to Section 700.010 (4) and 700.090 (3) 
in the sale of mobile homes located in mobile 
home parks or private property owned by persons 
other than those owning the mobile home? 

Additionally, you inform us: 

Many real estate brokers and their sales 
personnel are currently listing and selling 
more than 4 mobile homes per year (700.010) 
which are located in mobile home parks and 
private property owned by persons other than 
those persons owning the mobile home. 

I'm interested in determining whether real 
estate sales people are subject to registra­
tion requirements if they sell more than four 
mobile homes per year. 

.. 
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The Honorable Jerry Ford 

For purposes of this op1.n1.on we as_sume thai: the sales 
activities of the real estate brokers and salespersons (hereafter 
referred to as "agent") to which you refer do not involve the sale 
of a mobile home in connection with the sale of real estate; 
instead we assume you refer to activities of an agent who nego­
tiates the sale of four or more used mobile homes in a consecutive 
twelve-month period (tangible personal property only) on behalf 
of non-dealer mobile home owners. We further assume that the 
mobile home owner retains title to the used mobile home throughout 
the negotiation period, and, after consummation of the sale, 
transfers title directly to the buyer. 

Initially we note~that Chapter 339, RSMo, governs the 
activities of real estate agents and brokers. We fino no express 
or implied exemption from the provisions of Chapter 700, RSMo 
1978, for real estate agents or brokers in Chapter 339. Neither 
do we find such an exemption for agents in Chapter 700. 

Chapter 700 establishes mobile home standards for the State 
of Missouri. Section 700.090.1, RSMo 1978, provides in pertinent 
part: 

Every manufacturer or dealer of mobile homes 
who sells or offers for sale, on consignment 
or otherwise, a mobire-home, ... from or in 
the state 'of Missouri shall.register with the 
[Public Service] commission: ,(Emphasis added.] 

Section 700.010(4), RSMo 1978, defines "dealer" as: 

[A]ny person, other than a manufactuer, who 
sells or offers for sale four or more mobile 
homes,--... 1.n any consecutive twelve-month 
period; ... [Emphasis added.] 

Thus, we believe. the resolution of your question turns on the 
applicability of the phrase "sells or offers for sale" to agents • 
involved in four or more mobile home transactions in a consecutive· 
twelve-month period; in short, our inquiry must determine whether 
such an agent is a "dealer" for purposes of Chapter 700. 

We are bound to render this opinion within the confines of 
the.rules of construction of statutes adopted by our courts. 
The primary rule of statutory construction is to seek the intent 
o~ the.legislature. City of Willow Springs v. Missouri State 
L1.brar1.an, 596 S.W.2d~, 596 (Mo. bane 1980). We are required 
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The Honorable Jerry Ford 

to determine legislative intent from what the legislature said, 
not from what it may have intended to say or inadvertently 
failed to say. State ex rel. Ig?e v. Bradford, 611 S.W.2d 343 
(Mo.App. 1980). When a-statute ~s enacted in the interest of the 
public welfare, it is remedial and must be construed liberally to 
promote the object of the legislature. State ex rel. Laundry, 
Inc. v. Public Service Commission, 34 S.W.Zd 37 (Mo. 1931). When 
a-8tatute co~tains both penal and remedial features (as does 
Chapter 700) penal features must be construed strictly against 
the enforcing party; however, remedial features continue to be 
liberally construed: Grier v. Kansas City, C. C. & St. J. Ry. 
Co., 228 S.W. 454 (Mo. bane 1921); Murphy v.-st-.-Lou~San-­
Francisco R. Co., 226 S.W. 637 (Mo.App. 1920)-.--Finally, terms 
used by the legislature should be given their plan, usual and 
ordinary meaning, unless otherwise expressly defined in the 
statute. State ex rel. State Highway Commission v. Wiggins, 
454 S.W.2d 899 (Mo.-sane 1970). 

The phrases "sells or offers for sale" or "sells, offers 
for sale" are used in at least forty-five different Missouri 
statutes. In none of those instances is the phrase expressly 
defined. As the definition of the phrase "sells or offers for 
sale" is central to the resolution of your question, we believe 
the manner in which the legislature has used these phrases in 
other statutes will assist us in finding its meaning in Chapter 
700. 

Black's Law Dictionary (4th Ed. 1968) defines "sell" as 
"[t]o dispose of by sale." Id. 1525. "Sale" is defined as: 

[a] contract whereby property is transferred 
from one person to another for a consideration 
of value, implying the passing of the general 
and absolute title, ... Id. at 1503. 

Our review of the statutory uses of above phrases leads us 
to believe that the General Assembly does not intend to limit the 
applicability of a statute employing the term "sell" to persons or· 
entities having title or legal ownership of the property sold. 

1. Chapter 700 generally is designed to provide construction 
standards for the manufacture of mobile homes, recreational vehicles 
and modular housing units. As such, Chapter 700 is clearly in the 
interest of public welfare. However, Section 700.045 provides 
that certain, specified acts are misdemeanors, punishable under 
Missouri law. 
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The Honorable Jerry Ford 

See, for example, Section 578.100, RSMo Supp. 1981, (prohibiting 
sales of goods on Sunday); Section 421.060, RSMo 1978 (proscribing 
the sale of used bedding without sterilization); and Section 
196.886, RSMo 1978 (prohibiting the sale of certain drugs without 
proper labeling). 

It is particularly clear that passage of title is not 
required for a sale to be completed by a real estate broker. 
Section 339.010.1, RSMo Supp. 1981, provides: 

A "real estate broker" is any person, co­
partnership, association or corporation, for­
eign or domestic who, for another, and for a 
compensation or valuable consideration, as a 
whole or partial vocation does, or attempts 
to do, any or all of the following: 

(1) Sells, exchanges, purchases, rents, 
or leases real estate; 

(2) Offers to sell, exchange, purchase, 
rent or lease rear-estate; . . . [Emphasis 
added.] 

Thus under the statutory scheme, a real estate broker is "employed 
to sell real estate." Politte v. Wall, 256 S.W.2d 283, 285 (Mo.App. 
1953). The broker's statutory authority to sell real property 
has been generally defined as follows: 

The verb "sell" and the noun "sale" vary in 
meaning according to the different context in 
which they are used .... In contracts creating 
the relationship of principal and real estate 
broker, . . . [t]he broker "sells" when he 
finds a purchaser ready, able and willing to 
buy on the terms proposed by the principal. 
Humphries & Jackson v. Smith, 63 S.E. 248, 249 
(Ga.App. 

See also Schaeffer v. Reineke, 121 S.W.2d 213, 220 (Mo.App. 1938). 

We believe the provisions of Chapter 700 apply to all persons 
who sell four or more mobile homes in a consecutive twelve-month 
period. We are led to this conclusion by the statutory uses of 
the phrases "sell or offer for sale" and "sell, offers for sale." 
This conclusion is buttressed by reference to Section 339.010, 
RSMo Supp. 1981, and its predecessor Section 339.010, RSMo 1978. 
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The Honorable Jerry Ford 

In both instances, the General Assembly clearly exempted the 
entities and persons to which the chapter does not apply. See, 
Section 339.010.5, RSMo Supp. 1981. Because no such exceptions 
are found in Chapter 700, we believe the legislature intended 
that the law apply without exception. 

This opinion is not limited to real estate brokers and sales­
persons. Any person or entity selling four or more mobile homes 
in a consecutive twelve-month period is, in our opinion, a dealer 
required to register under Chapter 700. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that a person who sells or 
offers for sale four or more mobile homes in any consecutive 
twelve-month period must register with the Public Service Commis­
sion as a dealer, pursuant to Chapter 700, RSMo 1978, regardless 
of whether such person owns the mobile homes he or she sells or 
whether such person merely acts as an agent for a mobile home 
owner who wishes to sell only one mobile home. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Paul Spinden, and duputy, Edward D. Robertson, Jr. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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