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Pursuant to Section 67.150, RSMo Supp. 
1981, and with specific reference to 
the types of insurance authorized by 
that section: All renewals of pre­
sently existing insurance contracts 

of political subdivisions must be competitively bid. A political 
subdivision need not rebid its insurance contracts annually; a 
political subdivision may not enter into a contract that would 
create an indebtedness in excess of the revenue and income for the 
current year plus any unencumbered balances from previous years. 
Any proposed material modification of an insurance contract requires 
that the contract be rebid. A political subdivision may accept only 
those bids which meet the specifications established by the political 
subdivision. The determination of the "lowest and best" bid properly 
lies within the discretion of the authorities of the political sub­
division. 

October 12, 1982 

.~ .... ----·-·-.·.· 

OPINION NO. 9 
(CORRECTED) 

The Honorable Roger B. Wilson 
State Senator, 19th District 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Wilson: 

' 
This is in reply to your request for an official opinion of 

this office concerning the following questions: 

During the Second Regular Session of the 
80th General Assembly, the Legislature passed 
HB 1441 authorizing the governing body of any 
political subdivision to provide certain insur­
ance benefits for employees. The bill also 
required that contracts for such insurance be 
purchased only after competitive bidding and 
be awarded to "the lowest and best bidder." 

Attorney General John C. Danforth, in 
Opinion 275-1973, previously offered some 
guidelines for subdivisions purchasing insur­
ance under competitive bidding. In view of 
this new legislation, should these guidelines 
be revised or broadened? I would also like 
the following questions answered, either in 
the general guidelines or in specific items: 

1. Does the competitive bidding require­
ment apply to the renewal of presently existing 
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insurance contracts? To all future renewals of 
any contracts? 

2. Must insurance contracts be bid on 
an annual basis? If not, is there a limit to 
how long they can run without rebidding? 

3. Does an insurance contract have to 
be rebid whenever there is a rate change or a 
policy benefit change? 

4. In evaluating bids to determine the 
"lowest and best," how does a subdivision 
evaluate "lowest" when bids are not identical? 
Can a subdivision accept only bids which meet 
exact specifications or is it free to accept 
one which deviates from specifications? What 
items can be considered, and how much weight 
can be given to those items, under the term 
"best?" Can a subdivision consider employer 
needs only or must they consider employee 
needs in evaluating best? 

Because your questions relate specifically to Section 67.150, 
RSMo Supp. 1981, this opinion is intended to apply only to insur-
ance contracts authorized by the stat~tory provision. This opinion 
is not intended to apply to forms of insurance, the purchase of 
which is not expressly authorized by Section 67.150. The word 
"insurance" as used herein, is limited to insurance which underwrites 
a plan to "furnish all or part of hospitalization or medical expenses, 
life insurance or similar benefits for [a political] subdivision's 
employees." 

House Bill 1441, passed by the Secon~ Regular Session of the 
80th General Assembly and enacted as Section-:67.150, RSMo Supp. 
1981, provides as follows: 

1. The governing body of any political 
subdivision may utilize the revenues and other 
available funds of the subdivision, as a part 
of the compensation of the employees of the 
subdivision, to contribute to the cost of a 
plan, including a plan underwritten by insur­
ance, for furnishing all or part of hospitali­
zation or medical expenses, life insurance or 
similar benefits for the subdivision's employees. 

2. No contract shall be entered into by 
the governing body of the political subdivision 
to purchase any insurance policy or policies 
pursuant to the terms of this section unless 
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the contract is submitted to competitive bidding 
and the contract is awarded to the lowest and 
best bidder. 

Your first but unnumbered question concerns a document desig­
nated Opinion No. 275 (1973) to school boards within the State of 
Missouri. Although given an opinion number, this document contains 
advisory guidelines addressed to school boards in an effort to 
assist them in avoiding anticompetitive practices in the awarding 
of insurance contracts. We believe the assessment of Missouri 
antitrust law contained in the advisory guidelines is still valid. 
In fact, the guidelines' purpose, to assist school boards in avoid­
ing violations of state and federal antitrust laws, is still impor­
tant; we do not believe they are in need of any revision or broaden­
ing as a result of the enactment of Section 67.150. 

Your first numbered question asks whether the competitive 
bidding requirement of Section 67.150 applies to the renewal of 
presently existing insurance contracts. By its very definition, 
the word "renewal" means the giving or receiving of an extension 
beyond an original termination date. Webster's New World Dictionary, 
Second College Edition, 1980. This understanding of what it means 
to renew a contract has found acceptance in Missouri appellate 
decisions which have addressed the question. In Rice v. Provident 
Life & Accident Ins. Co., 102 S.W.2d 147 (Mo.App. 1937), the court 
statea: --- --

[T]he renewal of an insurance ·policy consti­
tutes. a separate and distinct contract for 
the period of time covered by the renewal, 

Id. at 151. 

See also, Matter of Supreme Meat Co., 73 F.R.D. 295 (E.D. Mo. 1976). 

We believe that the renewal of an existing contract constitutes 
a separate and distinct contract for purposes of Section 67.150. If 
this were not the case, a political subdivision could ignore the 
clear requirements of Section 67.150 by simply renewing its existing 
contracts without bid. Thus, all renewals of presently existing 
insurance contracts and all futyre renewals of insurance contracts 
of political subdivisions are subject to the competitive bidding 
requirements of Section 67.150. 

Regarding your second numbered question, there is no express 
provision in Section 67.150 which requires the bidding of insurance 
contracts of political subdivisions, on an annual basis, nor is 
there any impermissible length for an insurance contract expressed. 
However, Article VI, Section 26(a), Missouri Constitution (1945) 
provides: 
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No county, city, incorporated town or 
village, school district or political corpora­
tion or subdivision of the state shall become 
indebted in an amount exceeding in any year 
the income and revenue provided for such year 
plus any unencumbered balances from previous 
years, except as otherwise provided in this 
constitution. 

Article VI, Section 26(a) has been held to prohibit a politi­
cal subdivision from anticipating future revenues (See, Ebert v. 
Jackson 70 S.W.2d 918 (Mo. 1934). Under this constitutional pro­
vision, a contract for insurance for a political subdivision that 
creates an indebtedness exceeding the revenue and income for the 
year in which the contract was executed plus any unencumbered 
balance on hand from previous years is prohibited under Article 
VI, Section 26(a). See also Opinion No. 304 (1965) and Opinion 
No. 88 (1974), for discussions of long-term contracts by political 
subdivisions. 

Your third numbered question asks whether an insurance con­
tract must be rebid whenever there is a rate change or a policy 
benefit change. Insurance is a matter of contract and is governed 
by the principles of law applicable to contracts. Galemore v. 
Haley, 471 S.W.2d 518, 523 (Mo.App. 1971). Under contract prin­
ciples, modification of a material element of a contract results in 
a new contract. Barr v. Snyder, 294 S.W.Zd 4 (Mo. 1956). Section 
67.150 requires t~a-new bidding procedure take place when any 
increase in rates and/or material reduction in policy benefits is 
contemplated. 

_The first part of your fourth numbered question asks how a 
political subdivision can assess bids which are not identical. 
We believe Section 67.150 is intended to remove elements of favori-. 
tism and fraud in the awarding of public employee insurance con­
tracts. In order to remove the potential for bids which are not 
similar, we believe a political subdivision must establish specifi­
cations upon which bids will be accepted. The purpose of specifi­
cations is to provide a common standard upon which bids can be 
based and fairly compared. A bid which deviates substantially 
from specifications is tantamount to a counter proposal, invites 
favoritism and detracts from real competition. 64 Am.Jur.2d, 
Public Works and Contracts, Section 66 (1969). 

We· acknowledge that insurance companies offer a wide variety 
of benefit packages. However, we believe that officers of a poli­
tical subdivision must establish specifications which define the 
minimum policy benefits and coverage acceptable when advertising 
for bids for insurance contracts. We further believe that no bid 
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should be accepted which deviates substantially from these estab­
lished minimums. In this way, each bid will adhere to a standard 
against which other bids can be compared for purposes of determining 
the lowest bidder. 

The remainder of your fourth question deals with evaluating 
bids to determine the "lowest and best." Our Opinion No. 28 (1941) 
should be referred to for guidance on this subject, as well as the 
case of Missouri Service Co. v. City of Stanberry, 341 Mo. 500, 
108 s.w.za 25, 33 (1937).~hich stateO: 

The expression "lowest bidder" is used in 
its logical and practical, rather than in its 
grammatical sense. . . . "The general rule 
as deduced from the cases is that, in awarding 
contracts of this nature, public authorities 
are vested with discretion in determining who 
is the lowest and best bidder, and their dis­
cretion will not be interfered with by the 
courts, even if erroneous, provided it is based 
on a sound and reasonable discretion founded 
on facts and exercised in good faith, in the 
interest of the public, without collusion or 
fraud, nor corruptly, nor from motives of per­
sonal favoritism or ill will, and not abused." 
State ex rel. Dreyer, 183 Mo.App. 463, 486, 
167 s.~ IT13, 1129, quoting footnote of 38 
L.R.A. (N.S. 655). 

With regard to the letting of contracts for public work, State 
v. Dreyer, 167 S.W. 1123 (Mo.App. 1914), overruled on other grounds 
oy State ex rel. Johnson v. Sevier, 339 Mo. 483, 98 S.W.2d 677 
(bane 193b;, quoted with approval from Cyclopaedia of Law and Pro­
cedure: 

Where the right to reject all bids is ex­
pressly reserved, or where the proposal is to 
the "lowest and best bidder," the "lowest 
responsible bidder," or other similar qualifi­
cation is emplQyed, the award of the contract 
within the discretion of the municipal authori­
ties may be made bona fide to another bidder 
than the lowest, and the lowest bidder will 
have no right to demand the award to him; . . . 
but, under all circumstances, the lowest bidder 
has the right to fair consideration and treat­
ment; and an award of the contract to another 
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by corruption, by collusion, or for any other 
than legal and just considerations will be 
voidable at his option. See 28 Cyc. 663, 664. 
Id. at 1128. 

In evaluating which bid is the lowest and best, the guidelines 
contained in the above cases and opinion are instructive. Because 
the officers of the political subdivision are best aware of the 
needs of the subdivision which a particular bidding procedure is 
designed to meet, the determination of "best" is properly left to 
the discretion of such officers. As long as that discretion is 
exercised in good faith, the award is not subject to interference 
by the courts. 

The factual possibilities inherent in your fourth question are 
legion. Therefore, we offer the guidelines adopted by the courts 
and respectfully decline to answer the specific aspects of your 
fourth question. 

CONCLUSION 

It is the oplnlon of this office that pursuant to Section 
67.150, RSMo Supp. 1981, and with specific reference to the types 
of insurance authorized by that section, all renewals of presently 
existing insurance contracts and all future insurance contracts 
of political subdivisions must be competitively bid. A political 
subdivision need not rebid its insurance.contracts annually; a 
political subdivision may not enter into a contract that would 
create an indebtedness in excess of the revenue and income for the 
current year plus any unencumbered balances from previous years. 
Any proposed material modification of an insurance contract re­
quires that the contract be rebid. A political subdivision may 
accept only those bids which meet the specifications established 
by the political subdivision. The determination of the "lowest 
and best" bid properly lies within the discretion of the authori­
ties of the political subdivision. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Patricia Perkins. 

Very truly yours, 

~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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