
STATE EMPLOYEES' RETIREMENT SYSTEM: 
INVESTMENT OF STATE RETIREMENT SYSTEM FUNDS: 

The Board of 
Trustees of the 
Missouri State 

Employees' Retirement System may invest the funds of the system 
in the common stock of any corporation organized under the laws 
of the United States, or of any state, which has a good earnings 
growth but elects not to pay a cash dividend, subject to the 
limitations in Section 379.080.1, RSMo Supp. 1981, on the amount 
of stock purchased, which are enumerated in the body of this 
opinion. The Board of Trustees of the Missouri State Employees' 
Retirement System may also invest in the common stock of any 
solvent corporation organized under the laws of any territory or 
possession of the United States, or of the District of Columbia, 
or of Canada or any Canadian province, subject to the require­
ments expressed in Section 376.305, RSMo 1978, which are also 
enumerated in the body of this opinion. Both of the above per­
missible investments are subject to the prudent man rule regarding 
investments by trustees as expressed in Missouri court decisions. · 

Ms. Mary-Jean Hackwood 
Executive Secretary 

January 14, 1982 

OPINION NO. 7 

Missouri State Employees' Retirement System 
900 Leslie 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Ms. Hackwood: 

This is in reply to your predecessor's request for an official 
opinion of this office, which request reads as follows: 

May the Board of Trustees of the Missouri 
State Employees' Retirement System authorize 
investments in common stocks which have good 
earnings growth but which elect to not pay 
a cash dividend, and/or in common stocks of 
foreign companies. 

We understand the term "foreign companies" as used in your request 
to mean corporations other than corporations organized under the 
laws of the United States, any state, territory or possession of 
the United States, or the District of Columbia. 



Ms. Mary-Jean Backwood 

Sections 104.310 through 104.620, RSMo, are the statutes 
that pertain to the Missouri State Employees' Retirement System. 
Section 104.440.3, RSMo Supp. 1981, provides: 

So far as practicable, the funds and property 
of the system shall be kept safely invested 
so as to earn a reasonable return. The board 
may invest the funds of the system as permitted 
by laws of Missouri relating to the investment 
of the capital, reserve, and surplus funds of 
life insurance companies or casualty insurance 
companies organized under the laws of Missouri. 

This statute authorizes the board of trustees to invest the funds 
of the retirement system in the same manner as life insurance 
companies or casualty insurance companies may invest their capital, 
reserve and surplus funds. The plain meaning of the statute. is 
that investments meeting the requirements contained in the statutes 
relating to investments by either life insurance companies or 
casualty insurance companies are permissible investments for the 
funds of the state retirement system. 

Section 376.305, RSMo 1978, applicable to life insurance 
companies, provides: 

1. In addition to the investments permitted 
by section 376.300, the capital, reserve and surplus 
of all life insurance companies of whatever 
kind and character organized or doing business 
under sections 376.010 to 376.670, may be invested 
in the common stock of any solvent corporation, 
organized under the laws of the United States, 
any state, territory or possession of the 
United States, or the District of Columbia, 
or of the Dominion of Canada, or any province 
of the Dominion of Canada, provided the 
corporation's net worth as shown on its 
balance sheet at the end of the last fiscal 
year preceding purchase shall have been at 
least ten million dollars and cash dividends 
shall have been earned and paid on its common 
stock in each of the three fiscal years 
preceding such acquisition; provided further 
that all prior obligations or preference 
stocks of such corporation, if any, ar~ 
eligible for investment under any of the 
provisions of section 376.300, and that such common 
stocks are registered on a national securities 
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exchange or quoted in established over-the­
counter markets, or provided that such corpo­
ration is registered and operated as an open­
end regulated investment company in accordance 
with the Investment Company Act of 1940, as 
amended. Common stocks meeting the preceding 
qualifications shall be eligible for deposit, 
as provided under section 376.170. 

2. No such life insurance company shall 
invest in excess of ten percent of its 
admitted assets or an amount in excess of 
its combined capital and surplus, whichever 
is the lesser, as shown by its last annual 
statement preceding the date of acquisition, 
as filed with the director of the insurance 
division of the state of Missouri, in the 
total amount of such common stocks, nor shall 
such life insurance company own securities 
described in subdivision (7} of subsection 
1 of section 376.300, and subsection 1 of 
this section, which, in the aggregate, 
represent more than five percent of the 
total of all outstanding shares of stock 
of the issuing corporation, nor shall any 
such life insurance company own common stock 
described in subsection 1 issued by any 
one corporation which represents more than 
two percent of the admitted assets of such 
life insurance company. 

This statute authorizes life insurance companies to invest in the 
common stock of any solvent corporation organized under the laws 
of the United States or any state, territory or possession of the 
United States, or the District of Columbia, or of Canada or any 
Canadian province, subject to certain other specified requirements. 
One of the requirements is that cash dividends shall have been 
earned and paid on the common stock in each of the three fiscal 
years preceding the acquisition of the stock. 

Section 379.080.1, RSMo Supp. 1981, applicable to casualty 
insurance companies, provides, in pertinent part: 

The remainder of the capital of these 
companies and their other assets may be 
invested • • • in ~tocks • • • issued by 
corporations organized under the laws of 
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this state, or of the United States, or of 
any other state. • • • No insurance company 
subject to this subsection may buy stock 
in any company to an amount which will give 
the company so buying the virtual control 
of any other corporation, but any corpo­
ration organized under or for the purpose 
of doing any of the kinds of business men­
tioned in any one of the subdivisions of 
subsection 1 of section 379.010 may buy 
and hold any amount of stock in other cor­
porations organized under or for the pur­
pose of doing any of the kinds of business 
mentioned in any one of the subdivisions 
of subsection 1 of said section 379.010, 
but • • • no such company shall invest 
more than thirty-five percent of the sur­
plus to policyholders of such acquiring 
company, or fifty percent of its surplus 
over and above its liabilities and capital, 
whichever is greater, in the stocks or bonds 
of any other such corporation. 

This statute authorizes casualty insurance companies to invest in 
the stock of corporations organized under the laws of the United 
States or any state in this country. However, this statute makes 
no requirement concerning the payment of cash dividends prior to 
or after investment, nor does it allow-investments in corporations 
other than corporations organized under the laws of the state of 
Missouri, or of the United States, or of any other state. 

Our Opinion No. 39, 1961, to Hemphill, held that the Board 
of Trustees of the State Retirement System may invest the funds 
of the system in common stock of any corporation organized under 
the laws of the United States, or of any state, subject to the 
prudent man rule regarding investments by trustees as expressed 
in Missouri court decisions. The opinion noted that statutory 
restrictions that qualify investments in common stock in corporations 
organized under the laws of the United States, any state, territory 
or possession of the United States, or the District of Columbia 
are found only in regard to life insurance companies. The opinion 
then held that since both life insurance companies and casualty 
insurance companies are authorized to invest in common stock, the 
common stock of any corporation organized under the laws of the 
United States or of any state is a permissible investment for 
state retirement system funds. An investment of state retirement 
system funds must meet the requirements of only one insurance 
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law, either the life insurance statute or the casualty insurance 
statute. This same reasoning will be applied to the questions 
presented here. 

Although both life insurance companies and casualty insurance 
companies are authorized to invest in the common stock of corporations 
organized under the laws of the United States or of any state, 
statutory restrictions qualifying the permissible common stock 
investments for life insurance companies differ from those relating 
to casualty insurance companies. Since it is only necessary that 
state retirement system investments meet the requirements for 
investments by casualty insurance companies, the Board of Trustees 
of the state retirement system may invest the funds of the system 
in common stocks of corporations organized under the laws of the 
United States, or of any state, which have good earnings growth 
but which elect to not pay a cash dividend, subject to the 
limitations of Section 379.080.1 on the amount of stock purchased, 
which are: the retirement system may not buy stock in any company 
to an amount which will give the retirement system the virtual 
control of any corporation; but the retirement system may buy and 
hold any amount of stock in corporations organized under or for 
the purpose of doing any of the kinds of business mentioned in 
any one of the subdivisions of Section 379.010.1 (insurance 
corporations), but the retirement system shall not invest more 
than 35% of the surplus to policyholders, or 50% of its surplus 
over and above its liabilities and capital, whichever is greater, 
in the stocks or bonds of any such insurance corporation. 

However, only life insurance companies are authorized to invest 
in the common stock of solvent corporations organized under the 
l~ws of any territory or possession of the United States, or of 
the District of Columbia, or of the Dominion of Canada or any 
province of the Dominion of Canada, with the additional restrictions 
provided in Section 376.305, above. Casualty insurance companies 
are not authorized to invest in the common stock of Canadian 
corporations, or corporations organized under the laws of any 
territory or possession of the United States or of the District 
of Columbia under Section 379.080.1, above. But under the 
reasoning of Opinion No. 39, 1961, permissible investments for 
the state retirement system must meet the requirements of either 
the laws relating to investments by life insurance companies or 
the laws relating to investments by casualty insurance companies, 
but not both. Therefore, investments in the common stock of 
solvent corporations organized under the laws of any territory or 
possession of the United States, or of the District of Columbia, 
or of Canada or any Canadian•province are permissible investments 
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of funds of the Missouri State Employees' Retirement System, 
provided that such investments meet all the other requirements 
contained in Section 376.305, which are: the corporation's net 
worth as shown on its balance sheet at the end of the last fiscal 
year preceding purchase shall have been at least ten million 
dollars and cash dividends shall have been earned and paid on its 
common stock in each of the three fiscal years preceding such 
acquisition; all prior obligations or preference stocks of such 
corporation, if any, are eligible for investment under any of the 
provisions of Section 376.300; such common stocks are registered 
on a national securities exchange or quoted in established over­
the-counter markets, or such corporation is registered and operated 
as an open-end regulated investment company in accordance with 
the Investment Company Act of 1940, as amended; the retirement 
system shall not invest in excess of 10% of its admitted assets 
or an amount in excess of its combined capital and surplus, 
whichever is the lesser, as shown by its last annual statement 
preceding the date of 'acquisition, in the total amount of such 
common stock; the retirement system shall not own securities 
described in Section 376.300.1(7) and Section 376.305.1, which, 
in the aggregate, represent more than 5% of the total of all­
outstanding shares of stock of the issuing corporation; and the 
retirement system shall not own common stock described in Section 
376.305.1 issued by any one corporation which represents more 
than 2% of the admitted assets of the retirement system. 

It should be noted that all investments by the Board of 
Trustees of the Missouri State Employees' Retirement System are 
subject to the prudent man rule regarding' investments by trustees 
as expressed in Missouri court decisions. Opinion No. 39, 1961, 
at page 5, and Opinion No. 92, 1980, to Bierdeman-Fike, at page 
17, both held that the members of the Board of Trustees of the 
Missouri State Employees' Retirement System, in administering and 
investing the funds of the system, are bound by the general law 
respecting trusts and trustees. The discussion of the prudent man 
rule contained in these two opinions should be considered by 
the board when making any investment decisions. 

While the prudent man rule is an important part of the 
general law respecting trusts and trustees, it is not the whole 
body of law. While a trustee must have the preservation of the 
estate and the amount and regularity of the income in view when 
investing trust funds, he is also required to diversify the 
investments. Thus, investment in the common stock of a corpora­
tion which in the opinion of the board, has a good earnings 

i 
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growth but which elects not to pay a cash dividend is not prohib­
ited per se by the law of trusts. Investment in a limited amount 
of such stock may be a prudent decision reflecting sound business 
judgment. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that the Board of Trustees 
of the Missouri State Employees' Retirement System may invest the 
funds of the system in the common stock of any corporation organized 
under the laws of the United States, or of any state, which has a 
good earnings growth but elects not to pay a cash dividend, 
subject to the limitations in Section 379.080.1, RSMo Supp. 1981, 
on the amount of stock purchased, which are enumerated in the 
body of this opinion. The Board of Trustees of the Missouri 
State Employees' Retirement System may also invest in the common 
stock of any solvent corporation organized under the laws of any 
territory or possession of the United States, or of the District 
of Columbia, or of Canada or any Canadian province, subject to 
the requirements expressed in Section 376~305, RSMo 1978, which 
are also enumerated in the body of this opinion. Both of the 
above permissible investments are subject to the prudent man rule 
regarding investments by trustees as expressed in Missouri court 
decisions. 

The foregoing op~n~on, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Patricia Perkins. 

Enclosures: Op. No. 39 
Hemphill, 11-28-61 

Very truly yours, 

~~--~ 
o~N- ~~~ROFT 
Attorney General 

Op. No. 92 
Bierdeman-Fike, 3-7-80 
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