
DRUGS: 
MEDICINE: 
PRESCRIPTIONS: 
PRACTICE OF MEDICINE: 
PHYSICIANS AND SURGEONS: 

_PHARMACISTS: 
ANTITRUST: 

A physician who requires that his 
patient accept drugs dispensed by 
the physician and refuses to provide 
the patient a prescription for such 
drugs which can be filled at a phar­
macy of the patient's choice may be 
in violation of the Missouri Anti­
trust Law and Section 334.100.2(5), 

RSMo Supp. 1981; a physician who instructs or requires a patient 
to use a pharmacy in which the physician has a financial interest 
to fill a drug prescription may be in violation of the Missouri 
Antitrust Law and Section 334.100.2(5), RSMo Supp. 1981; a physi­
cian may not delegate to any person other than a licensed physi­
cian or pharmacist the preparation or dispensing of a prescription 
drug, but may allow an unlicensed person to prepare and affix, 
under his supervision, the label for such prescription; and a 
physician may not prescribe a drug by its brand or trade name and 
then dispense a therapeutically equivalent generic drug in a con­
tainer labeled with the brand or trade name. 

July 8, 1982 

Joseph H. Frappier, Director 
Department of Consumer Affairs, 

Regulation and Licensing 
Post Office Box 1157 
Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Mr. Frappier: 

OPINION NO. 6 

F ll E 0 

? 
•• 

This is in response to your request for an opinion as follows: 

A. May a physician require, as a condition 
of the physician/patient relationship, 
that the patient receive only drugs dis­
pensed directly from the physician's of­
fice? 

B. May a physician give a written or tele­
phone prescription to a patient, but limit 
the patient to having the prescription 
filled only at a particular pharmacy in 
which the physician has a financial in­
terest, or from which he receives finan­
cial benefit. This limitation of choice 
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of pharmacy is by explicit instruction, 
or by the physician's refusal ~o call in 
or authorize the prescription at another 
pharmacy? 

C. May a physician's 'unlicensed office atten-­
dant, or a pharmacist directly employed 
by the physician, prepare and label medi­
cations for patients and dispense the 
medications to the patients upon the 
instruction of the physician? 

D. May a physician label the medication dis­
pensed by him to his patients with a 
recognized brand-name, when in fact he is 
dispensing a generic equivalent of the 
brand-name drug? 

A. 

NONOPTIONAL PHYSICIAN DISPENSING 

We find no provision of Missouri law which either expressly 
permits or expressly prohibits the practice described in your first 
question. However, a physician who requires, as a condition of the 
physician-patient relationship, that the patient accept only drugs 
dispensed directly from the physicianJs office, and refuses to pro­
vide a prescription which may be filled at a pharmacy, arguably is 
in violation of the Missouri Antitrust Law, Chapter 416, RSMo 
1978. 

Section 416.031 provides in relevant part: 

1. Every contract, combination or con­
spiracy in restraint of trade or commerce in 
this state is unlawful. 

2. It is unlawful to monopolize, attempt 
to monopolize, or conspire to monopolize trade 
or commerce in this state. 

As used in the Missouri Antitrust Law, the phrase "trade or 
commerce" means any economic activity involving or relating to any 
commodity or service, Section 416.021(4), and "service" means any 
kind of activity performed in whole or in part for financial gain, 
Section 416.021(3). 
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Section 416.141 states: "[The Missouri Antitrust Law] shall 
be construed in harmony with ruling judicial lnterpretations of 
comparable federal antitrust statutes." 

Such "comparable federal antitrust statutes" are found in the 
Sherman Antitrust Act, 15 U.S.C.A. §§1-7, which provides in rele­
vant part: 

Every contract, combination in the form 
of trust or otherwise, or conspiracy, in re­
straint of trade or commerce among the several 
States, ... is declared to be illegal .... 
[15 U.S.C.A. §1] 

Every person who shall monopolize, or at­
tempt to monopolize, or combine or conspire 
with any other person or persons, to monopolize 
any part of the trade or commerce among the 
several States, ... shall be deemed guilty 
of a felony, . . . [15 U.S.C.A. §2] 

The federal judicial interpretations of the Sherman Act, 15 
U.S.C.A. §§l-7, include prohibitions against tying arrangements. 
In Northern Pacific Railway Company v. United States, 356 U.S. 1 
(1958), the United States Supreme Court stated: 

[A] tying arrangement may be defined as an 
agreement by a party to sell one product but 
only on the condition that the buyer also 
purchases a different (or tied') product, or 
at least agrees that he will not purchase 
that product from any other supplier. Where 
such conditions are successfully exacted com­
petition on the merits with respect <to the 
tied product is inevitably curbed. Indeed, 
"tying agreements serve hardly any purpose 
beyond the suppression of competition." .. 
They deny competitors free access to the mar~ 
ket for the tied product, not because the party 
imposing the tying requirements has a better 
product or a lower price but because of his 
power or leverage in another market. At the 
same time buyers are forced to forego their 
free choice between competing products. For 
these reasons "tying agreements fare harshly 
under the laws forbidding restraints of trade." 
. . . They are unreasonable in and of themsel­
ves whenever a party has sufficient economic 
power with respect to the tying product to 
appreciably restrain free competition in the 
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market for the tied product and a "not insub­
stantial" amount of interstate commerce is 
affected. . . . Of course where. the seller 
has no control or dominance over the tying 
product so that it does not represent an ef­
fectual weapon to pressure buyers into taking 
the tied item any restraint· of trade attribut­
able to such tying arrangements would obvious­
ly be insigniftcant. . . . [356 U.S. at 5-6] 

Services, as well as tangible items or commodities, can be 
the "tying product." Cantor~· Detroit Edison Compan;;, 428 U.S. 
579 (1976). Professional services in particular are trade or 
commerce" for purposes of the antitrust law. National Society of 
Professional Engineers~· United States, 435 U.S. 679 (1978). See, 
also, Section 416.021(3) and (4). 

We believe that the professional services of a physician 
(diagnosis of an abnormality and formulation of treatment regimen) 
and the drugs which the physician determines should be self-admin­
istered by the patient as a part of the therapy can be considered 
separate "products" in the sense of the antitrust law. We also 
believe that through the "product" of professional services a 
physician could very well exercise economic power over an appre­
ciable number of buyers (i.e., patients) of the separate product 
(i.e., prescription drugs) sufficient to constitute an unreasonable 
restraint of trade in the sale of these pharmaceutical products. 

Moreover, nonoptional physician dispensing of prescription 
drugs would appear to be proscribed by Opinion 8.06 published in 
Current Opinions of the Judicial Council of the American Medical 
Association--1982, which states in relevant part: 

Patients are entitled to the same freedom 
of choice in selecting who will fill their 
prescription needs as they are in the choice 
of a physician. (See 9.05). The prescription 
is a written direction for a therapeutic or . 
corrective agent. A patient is entitled to a 
copy of the physician's prescription for drugs, 
eyeglasses, contact lenses, or other devices 
as required by the Principles of Medical 
Ethics and as required by law. The patient 
has the right to have the prescription filled 
wherever the patient wishes. 

Therefore, we believe that nonoptional physician dispensing 
of prescription drugs may in appropriate circumstances be deemed 
"misconduct" for which disciplinary proceedings may be instituted 
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against such physician by the State Board of Registration for the 
Healing Arts pursuant to Section 334.100.2(5), RSMo Supp. 1981. 

B. 

PHYSICIAN SELECTED PHARMACY 

A physician who is motivated to direct or influence a patient 
to have a drug prescription filled at a pharmacy for his own ga1n 
engages in conduct substantially equivalent to that discussed in 
answer to your first question. In our view, the same potentiality 
for application of the Missouri Antitrust Law exists. 

Such practice would also appear to be proscribed by Opinion 
8.06 of the Judicial Council of the American Medical Association, 
which contains these provisions: 

A physician may own or operate a pharmacy 
if there is no resulting exploitation of 
patients. 

Physicians should not discourage patients 
from requesting a written prescription or 
urge them to fill prescriptions at an estab­
lishment which has a direct telephone line 
or which has entered into a bus,iness or other 
preferential arrangement with the physician 
with respect to the filling of the physician's 
prescription. 

If a physician may personally profit from a patient's use of 
a particular pharmacy for the filling of a prescription and if the 
physician controls the selection of this pharmacy in some manner, 
we believe the State Board of Registration for the Healing Arts 
could regard this as proscribed conduct for purposes of invoking 
the disciplinary sanctions of Section 334.100.2. 

c. 

PHYSICIAN DELEGATION OF DISPENSING FUNCTION 

The subject of permissible and impermissible delegation by a 
physician of the preparation, labeling and dispensing of prescrip­
tion drugs was addressed in our recent Opinion No. 44, issued May 
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24, 1982, a copy of which is enclosed. Therein we concluded that 
a physician may not delegate either the preparation or dispensing 
of prescription drugs to a person not licensed as a pharmacist or 
as a physician, but may allow an unlicensed person to prepare and 
affix, under his supervision, the label required by law on a pre­
scription he dispenses in accordance .with the provisions of Section 
338.059, RSMo 1978. 

D. 

LABELING OF DISPENSED DRUG CONTAINER 

We believe that a physician dispensing a generic equivalent 
drug to his patient in a container bearing a label indicating that 
the drug is a trade or brand name drug is in violation of Section 
338.059, RSMo 1978, which provides in part: 

-
1. It shall be the duty of a licensed 

pharmacist or a physician to affix or have 
affixed by someone under his supervision a 
label to each and every container in which 
is placed any prescription drug upon which 
is typed or written the following information: 

(7) .The exact name and dosage of the 
drug dispensed; 

(9) When a generic substitution is dis­
pense~in accordance with Section 338. 
056] the name of the manufacturer or an 
abbreviation thereof shall appear on the 
label. . . . [Emphasis added]. 

We do not think that the "exact name" of a therapeutically equi­
valent generic drug (e.g., chlordiazepoxide) is the same as, or 
can be interchanged with, that of its trade or brand name counter­
part (e.g., Librium). Also, we think that when a physician pre­
scribes a trade or brand name drug, and then dispenses a drug 
based on this prescription, he may not substitute a "therapeutically 
equivalent generic drug" (Section 338.056, RSMo 1978) without indi­
cating on the container label the name, or abbreviation of the 
name, of the manufacturer of the substituted drug. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

(1) A physician who requires that his patient accept drugs 
dispensed by the physician and refuses to provide the patient a 
prescription for such drugs which can be filled at a pharmacy of 
the patient's choice may be in violation of the Missouri Antitrust 
Law and Section 334.100.2(5), RSMo Supp. 1981. 

(2) A physician who instructs or requires a patient to use 
a pharmacy in which the physician has a financial interest to fill 
a drug prescription may be in violation of the Missouri Antitrust 
Law and Section 334.100.2(5), RSMo Supp. 1981. 

(3) A physician may not delegate to any person other than a 
licensed physician or pharmacist the preparation or dispensing of 
a prescription drug, but may allow an unlicensed person to prepare 
and affix, under his supervision, the label for such prescription. 

(4) A physician may not prescribe a drug by its brand or 
trade name and then dispense a therapeutically equivalent generic 
drug in a container labeled with the brand or trade name. 

Very truly yours, 

~ROFT 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 44 (1982) 
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