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Presiding judge of county court 
is not a regul ar member of school 
board under Section 1 62 . 301 . 3, 
RSMo Supp . 1 981 , and , therefore , 
Section 105 . 458 , RSMo , is not ap­
plicable to presiding judge. 

December 1 7 , 1 981 

The Honorable John G. Meyer 
Prosecuting Attorney , Perr y County 
17 North Main 
Perryvil le, Missouri 63 775 

Dear Mr . Meyer : 
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This is in response to your request for an opinion on the fol­
l owing question: 

Shal l the Presiding Judge of the County Court be 
considered an ex-officio member of the Board of Educa­
tion wider'Section 162 . 301{3) , RSMo [Supp. 1981] , so 
that the Presiding Judge may not contract with the· 
Board of Education and recei ve payment for services 
rendered . 

Section 162 . 261 , RSMo Supp . 1981, provides : 

The government and contr ol of a six -dir ector school 
district, other than an urban district , is vested in a 
board of education of six members , who hold their office 
for three years , e x cept as provided i n section 162.241 , 
and until their successors are dul y elected and qualifi ed . 
Any vacancy occurring in the board shall be filled by the 
remaining members of the board; except that if there are 
more than two vacancies at any one time , the county court 
upon receiving written notice of the vacancies shall fill 
the vacancies by appointment . The per son appointed shall 
hold office until the n ext municipal election , when a di­
r ector shal l be elected for the unexpired term. 

Section 162 . 301, RSMo Supp . 1 981, provides: 

1. Within seven days after the e l ecti on of the first 
school board in each six- dir ector district , other than an 
urban district, and within seven days after each annual 
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election, the board shall meet. The newly elected members 
shall qualify by taking the oath of office prescribed by 
article VII, section 11 , of the Constitution of Missouri. 

2. The board shall organize by the election of a 
president and vice president , and the board shall, on or 
before the fifteenth day of July of each year, elect a 
secretary and a treasurer, who shall enter upon their 
respective duties on the fifteenth day of July . The sec­
retary and treasurer may be or may not be members of the 
board . No compensation shall be granted to either the 
secretary or the treasurer until his report and settle­
ment are made and filed or published as the law directs . 

3. A majority of the board constitutes a quorum for 
the transaction of business , but no contract shall be let, 
teacher employed, bill approved or warrant ordered unless 
a majority of the whole board votes therefor. When there 
is an equal division of the whole board upon any quest1on 
except the reemployment of a teacher, the presiding judge 
of the county court, if requested by at least three members 
of the board , shall cast the deciding vote upon the ques­
tion, and for the determination of the question shall be 
consideTed ~a member of the board. (Emphasis added . ) 

In our view, the presiding judge of the county court is not a 
regular member of the board or an ex-officio member of the board 
in the normal sense under Sect'ion 162.301.3 but is only considered 
a member of the board for the purpose of casting the deciding vote 
when properly requested to do so . 

Section 105.458, RSMo , prohibits members of a governing body 
of a political subdivision from performing services for such polit­
ical subdivision for any consideration other than official compen­
sation. Because penal statutes are strictly construed, matters or 
things which are not clearly included cannot be brought within the 
operation of such statutes by construction. -state v . Reid, 28 s.w. 
172 (Mo.Supp . 1894). Therefore , Section 105.458 would not apply to 
the presiding judge in the situation you have presented. 

However, the presiding judge should not cast any vote on any 
question in which he is directly or indirectly interested. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the presiding judge of 
the county court is not a regular member of a school district board 
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under Section 162.301.3, RSMo Supp . 1981, and, therefore, Section 
105.458, RSMo, is not applicable to the presiding judge. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

lf'~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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