
~;§~~~· 
.JEF"F" ERSON CITY 

.JOHN ASHCROFT 

ATTORNEY GENEftAt.. 65102 

October 8 , 1981 

• 
OPINION LETTER NO . 170 

The Honorable Kaye Steinmetz 
Representative, District 57 
13 Longhenrich Drive 
Florissant, Missouri 63031 

Dear Representative Steinmentz: 

This letter is issued in response to your request for 
an opinion on the following questions: 

1. May a fire protection district 
charge and collect from an insurance 
company when the district provides ambu­
lance service for a resident of the district 
and the resident owns an insurance policy 
which will pay for ambulance services? 

2. May a fire protection district 
charge and collect from insurance companies, 
or other sources, for answering calls out­
side of its boundaries? 

3. Will the answers to questions 
number 1 and 2 be different if the property 
owners of the district are assessed a tax 
of 15 cents per $100 assessed valuation to 
pay for ambulance services? 

4. Will the answer to question 
number 1 (in light of question 3) be dif­
ferent if the person receiving the ambu­
lance service is not a resident of the 
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district but receives the service of the 
fire protection district 's ambulance when 
his injury is suffered while in the 
district? 

In addition to their other powers and duties , fire protec­
tion dis tricts are authorized to provide emergency ambulance 
service, and to levy a tax not to exceed fifteen cents on the 
$100 assessed valuation to be used exclusively to supply funds 
for the operation of such service, if the majority of the voters 
within the district approve the proposition . See §§ 321 . 225 
and 321 . 620 , RSMo 1978 . However, until the passage of § 321 . 226, 
RSMo 1980 Supp. (Laws of 1979, S.B. 237 , § 1) , no iaw existed 
which would allow fire protection districts to charge for 
such services. Section 321 .22 6 provides as follows: 

1. Any fire protection district 
which is authorized to provide emergency 
ambulance service within its district 
may provide such emergency ambulance 
service outside its district. When 
providing emergency ambulance service , 
a fire protection district may assess 
and collect a fee for such service. 

2. As used in this section 
" emer gency " means a situation resulting 
from a sudden or unforeseen situation 
or occurrence that requires immediate 
action to save life or prevent suffering 
or disability . 

Since the effective date of § 321 . 226, any fire protec­
tion district authorized to provide emergency ambulance service 
may provide such service both within and without its district , 
and may assess and collect a fee for providing such service. 
The statute does not prescribe a particular manner of collec­
tion or specify the person from whom the fee is to be received. 

Therefore , in answer to questions 1 and 2 of your opinion 
request , it is our opinion that a fire protection district 
rendering emergency ambulance service may collect the fee owe d 
by an individual who has received such servi ce directly from 
an insurance company providing insurance coverage for that 
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individual. In this respect, the fire protection d i strict 
stands in the same position as any other provider of service 
to individuals covered by insurance. That is, although the 
individual is liable for such payment and must be looked 
to for satisfaction of all charges unpaid, the fire protection 
district may, if it so chooses, make orderly arrangements for 
direct payment from the insurance company . 

Furthermore, the facts outlined in your questions 3 and 4 
would not cause our answer to questions 1 and 2 to be different. 
Sections 321 . 225 and 321.620 , RSMo 1978 , authorize the majority 
of voters within a fire protection district to approve a proposi ­
tion to furnish emergency ambulance service and to levy a tax 
not to exceed fifteen cents on the $100 assessed valuation to 
be used exclusively to supply funds for the operat i on of such 
service. It is important to note that the statutes set an upper 
limit only; that is , a levy not to exceed fifteen cents on $100 
assessed valuation. In addition, the statutes provide that the 
fire protection district shall exercise the same powers and 
duties in operating an emergency ambulance service that it does 
in operating its fire protection service. 

Sections 321.240 and 321.610, RSMo 1980 Supp. , provide that 
the board in charge of each fire protection district shall deter­
mine the amount of money necessary to be raised each year by 
taxation which along with other revenues will raise the amount 
required by the district to pay for its operations. The rate 
of levy is set accordingly. Therefore, to the extent that fees 
for emergency ambulance service are collected and a vailable to 
offset the cost to the district of operating the emergency ambu­
lance service , the yearly levy can be adjusted accordingly, 
mindful only of the fact that it cannot exceed the maximum of 
fifteen cents per $100 assessed valuation. 

Very truly yours , 

.r._,' 
l..:. -.-
JOHN ASHCROFT 
Attorney Ge neral 
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