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This official opinion is issued in response to your request 

which asks: 

1. Whether the Superintendent of Schools 
of the Board of Education of the City of St. Louis 
can, with the approval of the Board, notify a 
probationary teacher before April 15 in any year 
that the teacher will not be retained for the sub­
sequent school year and that the teacher's services 
are terminated at the end of the school year, on 
the basis of any reason whatsoever, or for no 
reason at all, so long as the reason is not an 
impermissible constitutional one (for example, 
because of the teacher ' s race or because of the 
teacher's exercise of First Amendment rights). 

2. If it is determined by the Superintendent 
and Board in March of a given year that the work of 
a probationary teacher is unsatisfactory , may the 
Superintendent , with the approval of the Board, 
notify the teacher before the fifteenth day of April 
that the teacher will not be retained for the sub­
sequent school year and that the teacher's services 
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are thus terminated , without stating to the teacher 
the reason or reasons for the nonrenewal, without 
furnishing the teacher with a written statement 
setting forth the nature of the teacher ' s incom­
petency and without allowing the teacher a period 
of one semester within which to improve? 

The school district of the City of St. Louis is a "metropolitan 
school district " as defined in Sections 160 . 011(6) and 162 . 571 (all 
statutory references herein are to RSMo 1978); therefore , the statute 
applicable to termination of a probationary teacher is Section 168.221. 
Subsection 1 of Section 168 . 221 provides as follows: 

The first three years of employment of all 
teachers and principals entering the employment 
of the metropolitan school district shall be 
deemed a period of probation during which period 
all appointments of teachers and principals shall 
expire at the end of each school year . During the 
probationary period any probationary teacher or 
principal whose work is unsatisfactory shall be 
furnished by the superintendent of schools with a 
written statement setting forth the nature of his 
incompetency . If improvement satisfactory to the 
superintendent is not made within one semester 
after the receipt of the statement , the probationary 
teacher or principal shall be dismissed . The semes­
ter granted the probationary teacher or principal 
in which to improve shall not in any case be a 
means of prolonging the probationary period beyond 
three years and six months from the date on which 
the teacher or principal entered the employ of the 
board of education. The superintendent of schools 
on or before the fifteenth day of April in each 
year shall notify probationary teachers or principals 
who will not be retained by the school district of 
the termination of their services. Any probationary 
teacher or principal who is not so notified shall 
be deemed to have been appointed for the next school 
year . 

Section 168.221 establishes two classifications of teachers: 
probationary teachers and permanent teachers . These classifications 
are similar to those established under the Missouri Teacher Tenure 
Act, Sections 168 . 102-168 . 130 . 

Subsection 1 of Section 168 . 221 is similar to subsection 2 of 
Section 168.126 in that it prescribes the procedures for two distinct 
actions relative to probationary teachers : (1) dismissal of a pro­
bationary teacher because of unsatisfactory work , and (2) nonretention 
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of a probationary teacher for the next school year . This office has 
previously determined that Section 168.126 . 2 does not require a board 
of education to give a probationary teacher ninety days notice prior 
to April 15 of its intention not to rehire the teacher because of 
incompetency, and that the only requirement under Section 168.126 . 2 is 
that notice be given prior to April 15 of the board ' s intention not to 
rehire , otherwise the teacher is automatically rehired . See Opinion 
No. 18 (1972). 

The conclusion we reached in Opinion No. 18 (1972) has since been 
reinforced by recent court decisions in Missouri . The St. Louis Court 
of Appeals in Revelle v . Mehlville School District R-9, 562 S.W.2d 175 
(Mo . App . 1978), held that the only obl1gat1on of a school board with 
respect to nonretention of a probationary teacher under the Teacher 
Tenure Act is to give notice on or before April 15 of its intent not 
to rehire the teacher. The issue involved in Revelle was whether the 
teacher should be given ninety days after rece1pt of notification to 
make necessary improvements in his work performance. Similarly in 
White v. Scott County School District No . R- V , 503 S . W.2d 35 (Mo . App . 
1973) , the Springfield Court of Appeals stated that : 

Nothing in the Teacher Tenure Act has altered the 
right of a board of education to determine ex parte 
what nontenured probationary teachers it will or 
wi~l not reemploy for the succeeding school year 
[citation omitted] except insofar as termination 
may be predicated and proved to have been on im­
permissible constitutional reasons .••. Id . at 
37. 

We believe that the views expressed in Opinion No. 18 (1972) and 
the above-cited decisions are equally applicable to Section 168.221.1. 
That is, a metropolitan school district's only obligation is to give 
notice before April 15 of its intention not to rehire a probationary 
teacher . There is no additional requirement that the superintendent 
of schools give a reason for not rehiring the teacher. 

Your second question asks whether the superintendent of schools , 
having determined in March that the work of a probationary teacher is 
unsatisfactory, may notify the teacher on or before April 15 that he 
or she will not be retained for the subsequent school year without 
stating to the teacher the reason or reasons for the nonrenewal, 
without furnishing the teacher with a written statement setting forth 
the nature of the teacher ' s incompetency , and without allowing the 
teacher a period of one semester within which to improve . Our Opinion 
No. 18 (1972) and the above-cited cases hold that the only requirement 
concerning nonrenewal of a teacher ' s contract is notification prior to 
April 15 of the current school year. Opinion No . 18 notes , with respect 
to Section 168.126.2 , the potential problem of applying the dismissal 
procedure to the nonrenewal provisions : 
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Assuming arguendo that the ninety day notice pro­
vision applied to rehiring as well as termination, 
suppose the probationary teacher ' s incompetency first 
exhibited itself in late February . If the ninety day 
notice were given immediately, it would be less than 
ninety days until April 15. The board would have to 
offer the teacher a contract for the next year even 
though he was under a ninety day notice. Suppose, 
further , the teacher failed to correct the fault and 
was terminated the end of May. This situation would 
then exist --probationary teacher's current contract 
terminated but by operation of law the teacher would 
have a contract for the next school year. We do not 
believe the legislature intended for such an absurd 
result to be a possibility. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under Section 168 . 221, 
RSMo, a metropolitan school district (1) is not required to give 
a probationary teacher any reason for nonretention of the teacher 
for the subsequent school year , and (2) is not required to give a 
probationary teacher whose work has been determined unsatisfactory 
in March of a given year a statement of the reason or reasons for 
nonretention or a written statement setting forth the nature of 
the teacher ' s incompetency , or to allow the teacher a period of 
one semester within which to improve. 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant , Leslie Ann Schneider . 

Enc: Opinion No. 18 (1972) 

-4 -

Very truly yours , 

OHN ASHCROFT 
Attorney General 


