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OPINI ON LETTER NO . 159 
(Answered by letter - -Klaffenbach) 

The Honorable Orvey C. Buck 
Prosecuting Attorney 
Schuyler County Courthouse 
Lancaster, Missouri 63548 

Dear Mr. Buck: 

FI LED 

Js-c; 

This letter is i n response to your question asking whether 
the Schuyler County court may draw warrants on the Schuyler County 
health center fund upon properly authenticated vouchers of the board 
of health center trustees for payment of travel expenses by members 
of the board and their employees when the travel expenses are com­
puted in excess of seventeen cents per mile. 

Section 33 . 095, RSMo, provides: 

Other provisions of law notwithstanding, 
in every instance where an officer or employee 
of the state or any county, except first class 
counties with a charter form of government, 
is paid a mileage a l lm..rance or reimbursement, 
the allowance or reimbursement shall be com­
puted at the rate of ten cents pe r mile unless 
a higher rate is specifically authorized by 
statute or order of the commissioner of admin­
istration. 

In our Opinion No. 112 (1980) we concluded that under the pro­
visions of § 33.095, in every county other than a first class charter 
county, county employees who are paid a mileage allowance or reim­
bursement will have that allowance or reimbursement computed at the 



The Honorable Orvey C. Buck 

rate of seventeen cents per mile as set by order of the commissioner 
of administration unless a higher rate is specifically authorized 
by statute . 

In our Opi nion No. 225 (1974) we concluded that a county 
health center is not a separate and distinct entity but is a part 
of the county government . 

I n your correspondence to us you have raised the question of 
whether subsection 4 of § 205 . 042, RSMo, which provides that the 
county board of health center trustees shall have exclusive 
control of the expenditures of a l l moneys coll ected to the credit 
of the county health center fund, would permit such trustees to 
set a rate higher than the rate set by the office of administration, 
by virtue of the exception in § 33.095 permitting a higher rate 
when "specifically authorized by statute . . . " 

It is our view that § 205.042.4 does not constitute specific 
statutory authorization to set a higher rate for mileage allowance 
or reimbursement wi thin the meani ng of § 33.095. 

We believe it is clear that the amount of mileage allowance 
or reimbursement paid to the board members and employees of 
county health centers is governed by the provisions of § 33.095 
and the regulations of the commissioner of administration issued 
pursuant to that section . 

~ truly your s, 

~&o1~ 

Encs: Atty. Gen . Op. No. 225, 
12/31/74, Banta 

Atty . Gen . Op. No. 112 
5/23/80, Brown 

JOHN ASHCROFT -
Attorney General 
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