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Dear Mr . Birch: 

OPINION LETTER NO. 145 
(Answered by letter--Wieler) 
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This letter is in response to your op~n~on request asking 
whether a vehicle which was originally constructed for use as 
a school bus may be licensed as a vanpool under the provisions 
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of Senate Substitute for House Bil l No . 695, 8lst General Assembly, 
signed into law by the Governor on May 28, 1981, to be effective 
on September 28, 1981. 

House Bill No. 695 repeals § 301 . 010, RSMo Supp. 1980, and 
replaces it with identical language respecting vanpools, except 
that the limit on the number of employees in the vanpool is in ­
creased from f i fteen under the current law to thirty under House 
Bill No. 695 . It is the view of this office that a vehicle origi­
nally constructed as a school bus can be licensed as a vanpool 
under either § 301.010, RSMo Supp. 1980, or House Bill No. 695, 
depending upon which section is in effect as law at the time, 
provided of course that the vehicle otherwise qualifies as a van­
pool under the provisions of the section in effect. 

Subsection 35 of House Bill No. 695 defines a vanpool ·as : 

[A]ny van or other motor vehicle used or 
maintained by any person, group, firm, 
corporation, association, city, county or 
state agency, or any member thereof, for 
the transportation of not less than eight 
nor more than thirty employees, per motor 
vehicle, to and from their place of employ-
ment for no monetary profit; 
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Whether a vehicle qualifies as a vanpool is dependent on the use 
of the vehicle, and not its design. Therefore, under such quoted 
provisions which become effective September 28, 1981, to qualify 
as a vanpool, a vehicle must be used 1) for the transportation of 
not less than eight nor more than thirty employees ; 2) to and from 
their place of employment; and 3) for no monetary profit. If these 
criteria are met, then the vehicle is eligible for registration as 
a vanpool. The vehicle qualifies even if it is capable of carrying 
more than thirty employees, provided that no more than thirty employees 
are actually carried at one time. 

The vehicle qualifies under § 301.010, RSMo Supp. 1980, which 
is effective until September 28, 1981 , even if it is capable of 
carrying more than fifteen employees, provided that no more than 
fifteen are carried at one time. 

Very truly yours, 

~~~~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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