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Dear Representative McBride : 

This letter is in response to your questions asking: 

1. In a third class city in Missouri when 
an election is held by the city council mem­
bers to fill the position of mayor pro tern 
can the election be conducted by secret ballot 
of the council members when only the final 
tally is announced and not the specific vote 
of each council/ member? 

2. In case of a tie, is it permissible under 
state law for the mayor then to vote to break 
the tie? 

Section 77.070, RSMo 1978, provides in pertinent part: 

[T]he council shall elect one of its members 
president pro tern, who shall hold his office 
for the term of one year, and who , in the 
absence of the mayor, shall preside at the 
meetings of the council; 

Section 77 . 250, RSMo 1978, provides in pertinent part: 

The mayor shall be president of the 
council and shall preside over same, but 
shall not vote except in case of a tie in 
said council, when he shall cast the deciding 
vote; but provided , however, that he shall have 
no such power to vote in cases when he is an 
interested party. 
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The Honorable Jerry E . McBride 

Section 610.015, RSMo 1978, which is part of the Sunshine 
Law provides: 

Except as provided in section 610.025, 
and except as otherwise provided by law, all 
public votes shall be recorded, and if a roll 
call is taken, as to attribute each Tfea' and 
~nay' vote, or abstinence if not voting, to 
the name of the individual member of the 
puEYicgovernmental body, and all public 
meetings shall be open to the public and 
public votes and public records shall be open 
to the public for inspection and duplication. 
(Emphasis added.) 

In answer to your first question, it is well established 
that the Sunshine Law is applicable to cities. State ex rel. 
Board 9! Public Utilities of the City of Springfield v. Crow, 
592 S . W.2d 285, 288[2] (Mo . App., S.D . 1979) . Because there 
is no exception provided in § 610.025, RSMo, or otherwise , 
an election by city council members to fill the position of 
president pro tern comes within the provisions of §§ 610 . 010, 
~t seq . , RSMo, and the meeting , vote and record must be open 
to the public. 

There is no requirement in § 77.070 that the vote of 
each member be attributed to the member. Section 610.015 
only requires a record of each member's vote if a roll call 
is taken. Therefore, it is arguable that, in such an election, 
secret ballots are not prohibited and only the final vote 
need be recorded and open to the public. It is our view, 
however , that the definition of "public vote", § 610.010(5) 
as "any vote cast at any public meeting of any public govern­
mental body" requires the conclusion that secret ballots are 
not permitted at meetings which are required to be open 
under the Sunshine Law. 

In answer to your second question, it seems clear from 
the provisions of § 77.250 that the mayor is the president 
of the council and has the right to vote in case of a tie, 
except in cases where he is an interested party. It is our 

·view that the provisions of§ 77.250 apply to elections for 
president pro tern under § 77.070. 

Very truly yours, 

~a~~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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