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Dear Representative Fretwell : 

This letter is in response to your question which asks: 

(1) Does section 167 . 131, RSlvlo, apply to 
elementary students in grades kindergarten 
through grade eight? 

( 2) Is an unclassified school district 
responsible for paying the tuition of a 
res i dent elementary student who attends an 
adjoining classified school district but who 
was not assigned to such adjoining school 
district by the commissioner of education, 
or his designee under the provis ions of 
section 167.121 , RSMo? 

Paragraph 1 of§ 167.131, RSMo 1978, states as follows: 

The board of education of each dis­
trict in this state that does not maintain 
an approved high school offering work 
through the twelfth grade shall pay the 
tuition of each pupil resident therein who 
has completed the work of the highest grade 
offered in the schools of the district and 
who attends an approved high schoo l in an­
other district of the same or an adjoining 
county, or an approved high school maintained 
in connection with one of the state insti­
tutions of higher learning, where work of 
one or more higher grades is offered. 
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The Honorable Estil Fretwell 

The primary rule of statutory construction requires us to as­
certain the intent of the legislature from the language used and 
to consider words in their plain and ordinary meaning. State v. 
Kraus, 530 S.W.2d 684 (Mo. bane 1975), and State ex rel. Dravo 
~ v. Spradling, 518 S.W.2d 512 (Mo. 1974). !t-rs apparent that 
~legislature intended the statute to apply only to high school 
students residing in a school district that does not maintain an 
approved high school. No similar reference is made in§ 167.131 
concerning elementary age students. 

With respect to the second question you asked, we can find no 
statutory provision requiring an unclassified school district to be 
responsible for paying the tuition of a resident elementary student 
who attends an adjoining classified school district. Therefore, an 
unclassified school district is not responsible for paying the tuition 
of a resident elementary student who attends an adjoining classified 
school district either under§ 167.131 or any other statutory pro­
vision, except if such child was assigned pursuant to the provisions 
of§ 167.121, RSMo. 

Very truly yours, 

<((~Oi..~ 0.~~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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