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The Honorable Joe Moseley 
Prosecuting Attorney 
Boone County Courthouse 
Columbia , Missouri 65201 

Dear Mr. Moseley: 
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-This l etter is in response to your questions asking : 

Assuming that a couple married as of January l , 
of a certain year, is subsequently divorced 
during the same year , which of the parties is 
liable for taxes assessed against pe rsonal 
property when the property at the time of 
assessment was owned either (1) jointly or 
(2) separately; and when the assessment was 
made either as to (l) one party or (2) both 
parties . 

Section 137.075 , RSMo 1978, provides: 

Every person owning or holding real 
property or tangible personal property on the 
first day of January, including all such 
property purchased on that day, shall be 
liable for taxes thereon during the same 
calendar year. 

We believe that it is clear that thi s section means that the 
tax liability is based on the ownership of property on January 1. 
State ex r el . Hayes v . Snyder, 41 s . w. 216 (Mo . 1897) . 



The Honorable Joe Moseley 

It is our view with respect to personal property assessments 
that where the dissolution of marriage or legal separation has 
occurred after the January 1 date and there is no order by a 
court of law which would affect the assessment of property on 
that date , and where the assessment list returned shows both 
persons to be owners of the property, both such persons are 
jointly and severally responsible for the payment of such personal 
property taxes. We believe that the same is true where no assess­
ment list is returned to the assessor and, therefore , personal 
property taxes are assessed by the assessor against the parties 
he believes to be the owners of the property on January 1 . 
Clearly, the liabi l ity for the payment of such taxes is not 
dependent upon the continued ownership of the property but on 
ownership on the assessment date. Collector of Revenue v. Ford 
Motor Co . , 158 F.2d 354 (8th Cir . 1946) . 

We believe that it also follows that where only one person 
is shown by the assessment list to be the owner of the property 
that such person alone is responsible for the payment of the 
taxes. 

Section 301.025, RSMo, provides that where no such taxes are 
due, the collector shall, upon request, certify such fact and 
transmit such statement to the pe rson making the request. Such a 
statement can only be given to a person who did not either jointly 
or separately own personal property on January 1 of the tax year, 
as shown by the assessment list, unless the tax on such property 
has already been paid. 

Finally, we enclose our Opinion No. 5 dated July 31 , 1953, 
to Barrick, which concludes that unassessed personal property may 
not be added to the tax books after the tax books have been 
placed in the hands of the collector , by the assessor, collector 
or county court. See St . ex rel. Hamilton v . Brown, 72 s.w. 640 
(Mo. 1903). It appears-therefore that the assessment lists would 
have to be considered conclusive with respect to the question of 
liability for such taxes in the absence of an order by a court of 
law to the contrary . 

Enc: Atty. Gen. Op . No. 5, 
Barrick, 7/31/53 

Very truly yours, 

~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


