
HANCOCK AMENDMENT : 
TAXATION (MERCHANTS & MANUFACTURERS) : 

The change by the St . Louis 
County Board of Equalization 
in the formula for calcula­

tion of the merchants ' and manufacturers ' tax does not constitute an 
increase in the levy of an existing tax or the imposition of a new 
tax and need not , therefore , be submitted for voter approval accord­
ing to the Hancock Amendmen t . 

May 13, 1981 
OPINION NO . 104 

Honorable Frank Bild 
State Senator , District 15 
Room 320A, State Capitol Building 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Senator Bild: 
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You recently requested an opinion from this office as to 
whether the St . Louis County Board of Equalization has the au­
thority to change the formula by which the merchants ' and manu ­
facturers ' tax is calculated without the submission of such 
formula change to the voters o f St . Louis County. 

The Hancock Amendment was adopted by the electorate on Novem­
ber 4, 1980, and added §S 16 through 2 4 to Article X of the Mis­
souri Constitution . Art. X, § 22{a), concerns the imposition of 
i ncreased tax burdens by a political subdivision and provides in 
pert i nent part as follows: 

Counties and other political subdivi­
sions are hereby prohibited from levying any 
tax, lice nse or fees, not authorized by law , 
• . . when this section is adopted o r from 
increasing the current levy of an existing 
tax, license or fees , above that curr ent levy 
authorized by law ... when this section is 
adopted without the approval of the required 
majority of the qualified voters of that county 
or other political subdivison voting thereon. 

Information supplied to us through your request and by the 
St . Louis County Board of Equalizatioc ~ndicates that the rules 
regarding allowable depreciation in connection with the merchants• 
license tax under Chapter 150, RSMo 1978, have been changed since 
November 4, 1980 , the adoption date of the Hancock Amendment. Pri­
marily , the rule change abolishes a first year depreciation allow­
ance previously available to merchants responsible for payment of 



Honorable Frank Bild 

the tax . The point upon which the resolution of your question 
turns, therefore, is whether or not this amendment to the assess ­
ment formula--without an increase in the rate of the current levy-­
constitutes the levying of a tax not authorized by law or an in­
crease in the current levy of an existing tax by St. Louis County 
such that voter approval would be required. · 

While we know of no prior Missouri decisions bearing on the 
precise point, we believe that the plain wording of Art . X, § 22(a ) 
excludes this type of assessment procedure modification from the 
requirement of voter approval contained in that section . 

CONCLUSION" 

It is the opinion of this office that the change by the St. 
Louis County Board of Equalization in the formula for calculation 
of the merchants' and manufacturers' tax does not constitute an 
increase in the levy of an existing tax or the imposition of a new 
tax and need not , therefore , be submitted for voter approval ac­
cording to the Hancock Amendment. 

The foregoing opinion,_ which I hereby approve , was prepared 
by my assistant, Christopher M. Lambrecht . 

Yours very truly , 

~~ &/t--~r 
~~N-~S:ROFT 

Attorney General 
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