
.JOHN ASHCROFT 

ATTORNEY GENEAAL 

I 
I 

~ ~~ o/e-/1~-JU· 
POST OFFICE BOX 899 

.JEFFERSON C ITY. MISSOURI 65102 

March 24, 1981 
1314 ) 751· 3321 

OPINION LETTER NO. 102 
(Answer by L9ttsr-Klaffenbach) 

The Honorable Steve Vossmeyer 
Representative, District 86 
393 North Euclid Avenue 
St. Louis, Missouri 63108 

Dear Mr. Vossmeyer : 
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This letter is in response to your questions asking: 

Whether a member of the Board of Alder­
men in a fourth-class city violates Arti­
cle VII, Section 6 (nepotism) of the 
Missouri Constitution by casting a vote 
on the nomination of a third person for 
the position of City Clerk when the 
Alderman 1 s spouse is the acting City 
Clerk? 

If the Alderman can vote and tie results, 
can the Mayor cast a tie breaking vote on 
the position of City Clerk? 

If the Alderman cannot vote, can a simple 
majority of two of the remaining three 
Aldermen appoint a City Clerk or must all 
three remaining Aldermen vote in favor of 
the appointment? 

You also state: 

Mrs. A. has been the appointed City Clerk 
of a fourth- class city since 1975. In 
1977, her husband, Mr. A. was elected to 
the Board of Aldermen. Thereafter, Mrs. A. 
continued to be unanimously reappointed 
each year as the City Clerk by the remain­
ing three members of the Board of Alder­
men with Mr. A abstaining from the nomi­
nation, motions, discussion and vote. 
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Then in 1980, Alderman B moved to nominate 
Mrs. A for another term as City Clerk and 
Mr . A, as in the past, withdrew immediately 
from any participation. However, this time, 
neither Alderman C nor D seconded the motion 
and it died. 

Presently, Mrs. A continues as acting City 
Clerk pending the appointment of her succes­
sor or her own reappointment. Alderman C 
and D intend to move and second the nomina­
tion of E as the new City Clerk and the suc­
cessor to Mrs . A. Alderman A then announc~d 
that he intended to exercise his vote on the 
appointment of E, since E was no relation to 
A. At this time, the City Attorney pointed 
out that if E was denied the appointment 
partially as the result of a negative vote by 
A, then A' s negative vote will have the effect 
of continuing Mrs. A in her position as act­
ing City Clerk by having prevented a successor 
from being appointed. 

The Board of Aldermen then agreed to table 
the nomination of E until Alderman A's right 
to vote on the nomination was determined by 
a legal opinion . 

Section 6 of Art . VII of the Mo. Constitution provides: 

Any public officer or employee in this state 
who by virtue of his office or employment 
names or appoints to public office or employ­
ment any relative within the fourth degree, 
by consanguinity or affinity, shall thereby 
forfeit his office or employment . 

It is our view that § 6 of Art. VII of the Mo. Constitution 
is not violated by the alderman voting on the question of the 
appointment of an unrelated person to fill the position of city 
clerk even though the failure to make such an appointment may 
mean that the acting city clerk will continue in that position. 
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Your second question asks whether the mayor can cast a 
tie-breaking vote on the position of city clerk if the alder­
man in question can vote and a tie results. 

Section 79.320, RSMo, provides t hat the board of. alder­
men shall elect a clerk for such board, to be known as "the 
city clerk" whose duties and term of office shall be fixed by 
ordinance. 

Under § 79.120, RSMo, the mayor has a seat in and presides 
over the board of aldermen but does not have a vote on any ques ­
tion except in case of a tie and is disqualified from voting in 
cases where he is an interested party . It is our view that this 
section authorizes the mayor to vote in case of a tie on the 
vote concerning the question of the election of a city clerk. 

In view of our answer to your first question, an answer to 
your third question is not required. 

Very truly yours , 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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