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OPINION LETTER NO. 93 

Mr. Fred A. Lafser , Director 
Department of Natural Resources 
1915 Southridge Drive 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Mr. Lafser : 

This letter is i n response to your questions asking: 

Pursuant to Article III Section 47 of the 
Missouri Constitution regarding appropria­
tions for state parks , must the General 
Assembly appropriate in a current appro­
priations period at least the same amount of 
funds as it appropriated in the previous 
appropriations period? 

Does the amount required to be appropriated 
by Section 47 of Article III of the Missouri 
Constitution include appropriations designated 
for capital improvement s of State Parks and 
State Park property? 

Does said appropriation consist solely of 
general revenue? Shall said appropriation 
also include sources of funding such as the 
state park earnings fund and federal funds? 
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Section 47, Art. III , of the Missouri Constitution states : 



Mr . Fred A. Lafser , Director 

For twelve years beginning with the year 
1961 , the general assembly shall appropriate 
for each year out of the general revenue 
fund, an amount not less than that produced 
annually at a tax rate of one cent on each 
one hundred dollars assessed valuation of the 
real and tangible personal property taxable 
by the state , for the exclusive purpose of 
providing a state park fund to be expended 
and used by the agency authorized by law to 
control and supervise state parks , and his­
toric sites of the state , for the purposes 
of the acquisition , supervision , operation , 
maintenance, development , control , regulation 
and restoration of state parks and state park 
property, as may be determined by such agency; 
and thereafter the general assembly shall 
appropriate such amounts as may be reasonably 
necessary for such purposes . 

The amount required to be appropriated 
by this secti on may be reduced to meet budgetary 
demands provided said appropriation is not 
less than that appropriated for the prior 
similar appropriation period . 

In our view the only part of § 47 which is presently effective 
is the phrase we have underscored . The second paragraph of § 47 
relates to the formula provision contained in the first paragraph 
of § 47 which no longer applies. 

Therefore, we conclude that the appropriation for state 
parks can be less than that appropriated in previous periods . It 
need be only the amount believed reasonably necessary by the 
general assembly . The appropriation for parks under Art . III, 
§ 47 includes the amounts for capital improvements and can be 
made up of funds other than general revenue . 

Very truly yours, 

'([~ROFT 
Attorney General 
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