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Dear Mr. Patterson: 

This letter is in response to your question asking: 

Section 307.175, RSMo 1978, in the first 
sentence refers to 'ambulance association.' 
Is an ambulance district organized under 
Chapter 190, RSMo, considered an 'ambu­
lance association' insofar as Section 
307.175, RSMo, is concerned? 

Section 307.175, RSMo, provides: 

Motor vehicles and equipment which are 
operated by any member of an organized 
fire department or ambulance association, 
whether paid or volunteer, may be oper­
ated on streets and highways in this 
state as an emergency vehicle under the 
provisions of 304.022, RSMo, while res­
ponding to a fire call or ambulance call 
or at the scene of a fire call or ambu­
lance call and while using or sounding 
a warning siren and while using or dis­
playing thereon fixed, flashing or ro­
tating blue lights, but sirens and b lue 
lights shall be used only in bona fide 
emergencies. Permits for the operation 
of such vehicles equipped with sirens or 
blue lights shall be in writing and shall 
be issued and may be revoked by the chief 
of an organized fire department or organi­
zed ambulance association and no person 
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shall use or display a siren or blue 
lights on a motor vehicle and fire or 
ambulance equipment without a valid 
permit authorizing the use. Permit 
to use a siren or lights as hereto­
fore set out does not relieve the 
operator of the vehicle so equipped 
with complying with all other traffic 
laws and regulations . Violation of 
this section constitutes a misdemeanor. 
(Emphasis added) 

I t is our view that the term "ambulance association" as 
used in§ 307.175 should not be given a meaning which would be 
unduly restrictive and which would require that we reach an 
absurd result. The term "association" is often used in a 
generic or a general sense, and it is our view that it should 
be given a general meaning in order that § 307. 175 may be 
given an interpretation consistent with the clear legislative 
intent in using such term. Thus, it i s our opinion that such 
an ambulance district comes within the term "ambulance associa­
tion" and is therefore within the provisions of§ 307.175. 

For your further information, we enclose a copy of Opinion 
No. 152-1972, which is self-explanatory. 

Enclosure 
Att ' y Gen . Op. No. 152, 
Grellner, 6/20/72 

Very truly yours , 

zre----,~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


