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A contract entered into :ith the United States 
Secretary of the Army under § 57.109, RSMo Supp. 
1980, for special law enfor cement services by a 
sheriff must have the approval of the county 
court . The sheriff does not receive any addi­
tional compensation for the performance of such 

services, although the contract may contain provisions for direct 
reimbursement of mileage expense for the sheriff or his deputies 
using personal vehicles. 
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OPINION NO. 86 

The Honorable Haro ld Caskey 
Senator, District 31 
Room 320, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Caskey: 
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This opinion is in response to your questions asking: 

(1) Section 57.109, RSMo Supp. 1980, 
authorizes sheriffs to contract with 
the U.S. Secretary of t he Army for the 
purpose of providing increased law en­
forcement services at or near water re­
sources development projects which are 
under the jurisdiction of the Secre­
tary and which are contained within the 
county of the contracting sheriff . Can 
the funds derived from such a contract 
be retained by the sheriff to supplement 
his income or must they be depos ited in 
the county's general revenue fund? 

(2) Section 57 . 430, RSMo Supp. 1980, 
delineates the procedures to be follow-
ed by sheriffs in third and fourth class 
counties in filing for reimbursement for 
mileage expenses . Sections 57.280, 57 . -
290 and 57.300, RSMo 1978, detail the 
fees, including mileage, which can be 
charged by sheriffs in civil and crimi-
nal proceedings. Can a sheriff charge 
for mileage, the reimbursement to be re­
tained by him, accumulated by cars which 
he owns and which he provides to employees 
added because of a con tract with the Secre­
tary of the Army (Sect ion 57 . 109, RSMo 
Supp. 1980)? 



The Honorable Harold Caskey 

Section 57 . 109, RSMo Supp . 1980, to which you refer pro­
vides: 

1. Every sheriff shall have the power 
to contract with the Secretary of the 
Army of the United States, acting through 
the Corps of Engineers, for the purpose 
of providing increased law enforcement 
services at or near water resources de­
velopment projects, active or inactive, 
under the jurisdiction of the Secretary 
of the Army which are located within the 
county of the contracting sheriff. 

2. No such contracts shall be for a period 
of more than two years. 

In answer to your first question, it is our view that 
§ 57.109 pertains to official services of the sheriff, and 
therefore, funds received pursuant to contract, except for 
funds of a reimbursement nature, must be deposited in the 
county general revenue fund. There is no statutory provision 
authorizing the sheriff to receive additional compensation for 
rendering such services. Further, the compensation of sher­
iffs in criminal matters can only be by salary and any fees 
and charges collected by such officers must be paid into the 
general revenue fund of the county under § 13 of Art. VI of 
the Missouri Constitution. 

In answer to your second question, we find no statute 
specifically providing for payment of the additional mileage 
in personal vehicles which the sheriffs or their deputies in 
third and fourth class counties may incur in providing ser­
vices under a contract executed pursuant to § 57.109 . It is 
our view, however, that the contract should contain appropriate 
provisions for direct mileage reimbursement to the sheriff and 
his deputies by the Secretary of the Army where the use of per­
sonal vehicles is involved. The reimbursement of mileage to 
such officers under such circumstances, unless excessive, does 
not constitute additional compensation. 

It should be additionally noted that § 57.109 authorizes 
such sheriffs to enter into such contracts. However, § 7 of 
Art. VI of the Missouri Constitution provides: 

-2-



The Honorable Harold Caskey 

In each county not framing and adopt ­
ing its own charter or adopting an al­
ternative form of county government, 
there shall be elected a county court 
of three members which shall manage 
all county business as prescribed by 
law, and keep an accurate r e cord of 
its proceedings. The voters of any 
county may reduce the number of members 
to one or two as provided by law. 

Likewise, it is quite clear that the legislature has 
given the county courts authority to control the real and 
personal property of the county under § 49.270, RSMo, as 
well as the option of providing law enforcement vehicles 
under § 49.276 in third and fourth class counties. Thus, 
there is no doubt that the county involved will have a 
direct constitutional and statutory interest in such con­
tracts. Therefore, it is our view that notwithstanding the 
provisions of § 57 . 109 authorizing the sheriff to enter into 
such contracts, it is clear that the county court is also 
a necessary party to such contracts . 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that a contract entered 
into with the Uni ted States Secretary of the Army under § 57 .109, 
RSMo Supp. 1980, for special law enforcement services by a sher­
iff must have the approval of the county court . The sheriff 
does not receive any additional compensation for the performance 
of such services, although the contract may contain provisions 
for direct reimbursement of mileage expense for the sheriff or 
his deputies using personal vehicles . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

~~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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