March 5, 1981

OPINION LETTER NO. 80
Answer by letter—-Allen

Dr. James F. Antonio ; FI LE’ U '

State Auditor |
State Capitol Building %70 :
Jefferson City, MO 65101 ‘ ;
’ |
Dear Dr. Antonio: S T
This letter is in response to your gquestions asking whether the
county collector in a nontownship county is entitled to a commission
for collecting payments in lieu of taxes received from the Misscuri
Conservation Commission and in a township county who, if anycne, is

entitled to a commission for collecting the grants in lieu of taxes
received from the Missouri Conservation Comnission.

The facts appears to be that on November 4, 1980, Constitu-
tional Amendment No. 4 was approved by the voters of Missouri. This
is currently Art. IV, § 43(b), Mo. Constitution. The amendment pro-
vides for payment by the Missouri Conservation Commission to be made
to counties in lieu of taxes on Commission lands and forest crogplands
for distribution to the appropriate political subdivisions.

The constitutional amendment, as above cited, does not create
a tax. All properties of the state are exempt from taxation. More-
over, public officers are not entitled to a fee or compensation unless
it is provided in the statutes of the state. See, Cammon v. Lafayette
County, 76 Mo. 675 (1882); King v. Riverland Levee Dist., 218 Mo.App.
490, 279 S.w. 195 (St.L. 1926); Becker v. S5t. Francois County, 421
S.W.2d 779 (Mo. 1967). The right of a public officer to fees is de-
rived from the statutes. When the statute fails to provide a fee for
his services, he 18 required to perform as a public officer and he
has no claim on the state for compensation therefor. A public officer
claiming compensation for official duties must point ocut the statute
authorizing such payment. Nodaway County wv. Kidder, 344 Mo. 795, 129
S,W.2d 857 (1939). We find no provision for payment of a commission
or fee for collecting the payment by the Missouri Conservation Com-
mission in lieu of taxes. Therefore, it appears to us that there is




Dr. James F. Antonio

no basis for any officer in any county to receive a commission on the
payments in lieu of taxes that have been made to the counties pursuant
to Art. IV, § 43(b), Mo. Constitution.

Yours very truly,

o Brterops—

JOHN ASHCROFT
Attorney General



