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The Honorable James R. Strong

Representative, 119th District Fl LED
House of Representatives

Room 105D, State Capitol Bldg. 7é
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Representative Strong:
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JEFFERSON CITY, MISSOURI 65102

June 9, 1981

OPINION LETTER NO. 76

(314) 751-3321

(Answered by letter-Klaffenbach)

This is in response to your request for an official legal

opinici. of this office pursuant to § 27.040, RSMo 1978, based
upon the following questions:

Several state employees holding positions in
state government created by statute are
required to devote 'full-time' or their
'entire time' to their official duties. See
§216.110 and §216.290, RSMo 1978 as examples.
There are hundreds of other examples through-
out the statutes.

1. As used in the aforementioned
statutes does the requirement to devote
*full-time' or words of similar import
implicitly require that such state officials
or employees not hold any outside employment
of any nature nor receive consideration for
any service rendered?

2. In the alternative and again as used
in the aforementioned statutes does the
requirement to devote 'full-time' simply
imply that the official or employee must
devote approximately forty hours per week in
his employment and not pursue other full-time
employment?
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3. Can a chaplain employed at the
Missouri Intermediate Reformatory pursue
part-time employment as a pastor of a church?
See §216.290 RSMo.

4., Does §216.290 RSMo violate the
United States Constitutional guarantee of
protection for religious freedom or freedom
of speech in respect to the prohibition
against serving as a pastor of a church?

Section 216.110, RSMo, to which you refer provides in part:

1. The chief administrative officer of
the division of corrections shall be the
director of the division of corrections. . . .

* * *

4, The director shall devote his entire
time to his official duties.

Section 216.290, RSMo, to which you refer provides in part:

The [state penitentiary and intermediate
reformatory institution] chaplains shall:

(1) Devote their entire time to the
work of the institutions and shall not
regularly officiate in the capacity of min-
ister or clergyman outside the institutions
to which they are assigned;

In answer to your first and second questions, we enclose
a copy of Attorney General Opinion 130-1966, which is self-
explanatory.

In answer to your third question, we believe it is evident
that the legislature in § 216.290 has prohibited such chaplains
from regularly officiating in the capacity of minister or clergy-
man outside of the institutions to which they are assigned.
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In answer to your fourth question, it is clear that the
constitutionality of a statute is presumed. It is the policy of
this office not to issue opinions regarding the constitutionality
of a statute unless the statute is clearly in violation of a
constitutional provision. We see no clear violation of a con-
stitutional provision with respect to such statutory prohibition.

Very truly yours,
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JOHN ASHCROFT
Attorney General

Enc: Atty. Gen. Op. No. 130
Sloan, 3/22/66



