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Under the holding of State ex rel. 
Stewar t v. Kit~' 562 S .W.2d 704 (Mo. 
App., K.C. D. 78), an alderman of 
a four th class city who abstains from 
voting, under § 79 . 130, RSMo, does 
not have his abstention counted as a 
vote . 
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Dear Mr. Strong: 

This opinion is in response to your question asking: 

When a member of a local government 
governing body abstains from a vote, 
should the member be considered as 
having voted with the majori ty? 

You further state: 

Attorney General Opinion 11249 of Aug ­
ust 6, 1965, states that when a city 
council member abstains from a vote, 
he is considered as having voted with 
the majority. For the past fifteen 
years, city officials have followed 
this opinion . 

Earlier this year in the State of Mis­
souri ex rel. J. R. Stewart v. King, 
562 S.W.2d 704 , the Kansas City Court 
of Appeals specifically rejected the 
proposition that an abstention should 
be counted with the majority or as a 
vote in favor of the matter under con­
sideration. 

Because the recent decision conf l icts 
with your earlier opi nion, we thought 
that you might withdraw or revise your 
opinion in order to clarify the matter. 



The Honorable James R. Strong 

In our Opinion No. 249, dated August 6, 1965, to Schechter, 
we considered the effect of an abstention, under § 79.130, relative 
to fourth class cities, which requires a vote of the majority 
of members elected to the board of aldermen. We concluded that a 
member who is present cannot abstain, but if he does, he is con­
sidered as voting with the majority. 

In the case you cite, State ex rel. Stewart v. Kin~, 562 
S.W.2d 704 (Mo.App., K.C.D. 1978)-,-tne-Missouri Court o Appeals, 
Kansas City District, considered a similar question with respect to 
the provisions of § 89.060, RSMo, relative to zoning and planning. 

Section 89.060 provides in pertinent part that: 

[S]uch amendment shall not become 
effective except by the favorable 
vote of three-fourths of all the 
members of the legislative body of 
such municipality .... 

Accordingly, the court stated at l.c. 706: 

[1) In support of the first of 
those arguments, Stewart relies on 
the common law rule that a councilman 
has a duty to vote. As a corollary to 
that rule, any passed vote is to be 
treated as an acquiescence in and a 
vote with the majority. Bonsack & 
Pearce, Inc. v. School Distr~ct o'f Mar­
celine, "2"Tb Mo.App. 1238, 49 S.W:-Id--
1085 (1932); Mullins v. Eveland, 234 
S.W.2d 639 (Mo.App. 1950). 

However, this case is governed by 
statute, not the common law . Section 
89.060 requires a favorable vote of 
[three-fourths of] all the councilmen. 
This rather clearly means that there 
must be actual votes affirmatively 
cast by three-fourths of all council­
men existing at the time of the vote. 
This precludes counting in favor of 
passage any vote only constructively 
(but not actually) cast. (Bracket 
added) 
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The Honorable James R. Strong 

Although we respectfully question the reasoning of the 
court in reaching such conclusion, we believe that such 
opinion is applicable to the votes required under§ 79. 130 
and that we are required to follow the opinion of the court . 
Because we believe the holding of the court is applicable 
under the provisions of § 79 . 130, relative to fourth class 
cities, if such an alderman abstains from voting, his absten­
tion should not be counted as a vote in any event. 

Therefore , we are withdrawing our Opinion No. 249 dated 
August 6, 1965, to Schechter. We are also withdrawing our 
Opinion No. 99, dated January 9, 1974, to Johnson. 

Because of the confusion which is likely to result in 
the absence of legislation respecting this subject, we are of 
the view that there is a need for legislative clarification. 

CONCLUS I ON 

It is the op1n1on of this office that under the holding 
of State ex rel. Stewart v. Kin~, 562 S.W.2d 704 (Mo.App., 
K.C.D. l97B)~n alderman-of a ourth class city who abstains 
from voting, under § 79.130, RSMo, does not have hi s absten­
tion counted as a vote . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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