
June 8, 1981 

The Honorable Kenneth L. Oswald 
Prosecuting Attorney 
Miller County 
Courthouse Annex 
Tuscumbia, Missouri 65026 

Dear Mr. Oswald: 

OPINION LETTER NO. 53 
(Answered by 1etter-Klaffenbach) 

fILED 

S3 

This letter is in response to your questions asking: 

l. Does the Comprehensive Election Act of 
1977, Chapter 115, RSMo. contemplate 
that the term 'Election Day ' as used in 
Section 115.637(19) include that period 
of time during which absentee ballots 
may be voted at the County Clerk's Office 
in the Courthouse of a Third Class County? 

2. If the answer to No. 1 is 'yes', is the 
County Clerk's Office a 'polling place' 
within the meaning of paragraph 19 of 
Sec. 115.637, RSMO? 

3. If the answer to No. 2 is 'yes', is the 
distribution of election literature or 
posting of signs or placing of vehicles 
bearing signs with respect to any candi­
date or question to be voted on at an 
election inside the Third Class County 
Courthouse building in which the County 
Clerk's office is located an election 
offense and likewise is the refusal on 
the part of any person to remove or per­
mit removal of the signs or election 
literature located within the proscribed 
distance or building and after request 
by any person an election offense? 
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Section 115.637, Rm1o, provides in pertinent part: 

The following offenses, and any 
others specifically so described by 
law, shall be class four election of­
fenses and are deemed misdemeanors not 
connected with the exercise of the 
right of suffrage. Conviction for any 
of these offenses shall be punished by 
imprisonment of not more than one year 
or by a fine of not more than two thou­
sand five hundred dollars or by both 
such imprisonment and fine: 

(19) Electioneering or distribut­
ing election literature or posting signs 
or placing vehicles bearing signs with 
respect to any candidate or question to 
be voted on at an election on election 
day inside the building in which a poll­
ing place is located or within twenty­
five feet of the building's outer door 
closest to the polling place, or, on the 
part of any person, refu.sing to remove 
or permit removal from property owned 
or controlled by him, any such election 
sign or literature located within such 
distance on such day after request for 
removal by any person. 

It is our view that in the circumstances you present the 
county clerk's office is not a "polling place" within the meaning 
of subsection (19). The term "polling place" is defined in sub­
section (19) of § 115.013, RSMo Supp. 1980, as "the voting place 
designated for all voters residing in one or more precincts for 
any election." Likewise, it is clear that the term "election day" 
as used in subsection (19) of § 115.637 refers to the election 
days provided in § 115.123, RSMo Supp. 1980. 
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We therefore conclude that the situation you present does 
not come within the prohibition of subsection (19) of § 115.-
637. 

An answer to your third question is therefore not required . 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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