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Under §§ 104.310, et 
~-, as amended by­
House Committee Sub -
stitute for House Bills 
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does not use his accrued annual leave while he is an employee, and 
accrued annual leave is paid as a lump sum on the payroll for the 
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Dear Mrs. Bierdeman- Fike: 

F ll E 0 
L/3 

It is our understanding that the Board of Trustees of the Mis ­
souri State Employees ' Retirement System has requested an opinion 
of this office which we paraphrase as -follows: 

Under Section 104.310 does ' compen-
sation' include salary received for accrued 
annual leave if the payment for such leave 
is authorized on the same payroll which 
authorizes payment for the last month, or 
portion thereof, of active service? In this 
regard please note that regular payroll checks 
are dated and normally received by employees 
prior to the end of the last working day of 
each month. 

If the timing of payment for accrued annual 
leave makes a difference in eligibility of 
such payment to be considered as 'compensation' 
for purposes of retirement, may the Board 
enact rules requiring a consistent approach in 
all state agencies whereby accrued leave is paid 
on a supplemental payroll submitted after the 
date of retirement? 



Mrs. Jane Bierdeman-Fike 

We will first consider your first question as to the issue of 
"compensation" . Previously, subsection 9 of§ 104.310, RSHo 1969, 
provided as follows: 

'Compensation' , all salary and \vages 
payable out of any state, federal, trust, 
or other funds to an employee for personal 
services performed for the state: 

The phrase "average compensation" was defined in subsection 
6 of§ 104 . 310, RSHo 1969, in part as follows: 

' Average compensation ' , the average 
annual compensation paid to a member for the 
five consecutive years of service prior to 
retirement when his compensation was greatest; 
or if the member had less than five conse­
cutive years of service, the average annual 
compensation paid to the member during the 
entire period of this service; provided, that 
any compensation paid which enters into total 
compensation shall not exceed fifteen thousand 
dollars per annum if paid after October 13, 
1967, or seven thousand five hundred dollars 
if paid prior to October 13, 1967; 

Lastly, subsection 10 of § 104.310, RSMo 1969, defined " cred­
itable service" as the sum of both membership service and creditable 
prior service . Subsection 1 of § 104.350, RSMo 1969, indicated that 
the phrase "year of service" as used herein shall refer to a period 
of twelve months during which time a member shall have performed 
creditable service as an employee of a department. 

In 1972, Senate Bill No. 548 repealed§ 104 . 310, along with 
other sections relating to the Missouri State Employees' Retirement 
System, and enacted a new§ 104.310 relating to the same subject 
matter. See Laws of Missouri, 1972, p. 630 . As a result, the term 
"compensationn-a5 now defined in § 104.310, and as amended by House 
Committee Substitute for House Bills Nos. 835, 53, 591 and 830 of 
the 8lst General Assembly, which became effective on May 12, 1981, 
provides as follows: 

'Compensation', all salary and wages 
payable out of any state, federal, trust, 
or other funds to an employee for personal 
services performed for the state, except 
amounts paid for overtime, and amounts 
received as salary or \vages payable in lieu 
of annual leave and sick leave after the 
member ' s retirement; 
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Mrs . Jane Bierdeman-Fike 

In addition, the phrase "average compensation" is now defined in 
§ 104.310, as amended, as follows: 

' Average compensation ' , the average 
compensation of a member for the three 
consecutive years of service prior to 
retirement when the member's compensation 
was greatest; 

It should be noted that the phrases "creditable service", and 
"year of service" were not substantially changed by the new legis­
lation . 

With the above legislative history in mind, it is clear that 
with the exception of services performed by a retiree as a con­
sultant, a member of the Retirement System is either an employee 
or retiree, but not both at the same time. Therefore, it i s our 
view that if the employee does not use his accrued annual leave while 
he is an employee and accrued annual leave is paid as a lump sum on 
the payroll for the employee's last month of work, the accrued annual 
leave is excluded from calculations of average final compensation and 
creditable service. Retirement benefits then commence the day after 
the last day worked. 

In view of our answer to your first question, we do not believe 
that an answer to your second question is necessary. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that under §§ 104.310, et 
~·, as amended by House Committee Substitute for House Bills-Nos. 
835, 53, 591 and 830 of the 8lst General Assembly, if the employee 
does not use his accrued annual leave while he is an employee, and 
accrued annual leave is paid as a lump sum on the payroll for the 
employee's last month of work, the accrued annual leave is excluded 
from calculations of average final compensation and creditable ser­
vice. Retirement benefits then commence the day after the last day 
worked. 

The foregoing op~n~on, which I hereby approved, was prepared 
by my Assistant, B. J. Jones. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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