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May 18, 1981 

Edward D. Daniel, Director 
Department of Public Safety 
621 E. Capitol Avenue 
Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Mr. Daniel: 

OPINION NO. 25 

This opinion is in response to your predecessor's 
question: "Do Juvenile officers as described, under RSMo. 
211.401, fall under the provisions of Chapter 590. RSMo?" 
At first glance, the answer would seem to be that juvenile 
officers might in fact fal l within the provisions of 
Chapter 590, RSMo . 

Chapter 590 RSMo relates to the selection and training 
of peace officers . Section 590.100(2), RSMo, defines peace 
officers as: 

"members of the state highway patrol, all 
state, county , and municipal law enforce­
ment officers possessing the duty and power 
of· arrest for violation of the general 
criminal laws of the state or for violation 
of ordinances of counties or municipalities 
of the state who regularly work more than 
thirty- two hours a week ." 

Subsection 2 of section 211 .401, RSMo provides: 

"The juvenile officer is vested with all the 
power and authority of sheriffs to make arrests 
and perform other duties incident to his office. " 



Therefore, at first glance, it might seem that juvenile 
officers are peace officers. 

However, juvenile officers are not law enforcement officers 
in the general sense. A reading of Chapters 211 and 590, RSMo, 
establishes that the legislature did not intend to include 
juvenile officers within the term peace officer. First , juvenile 
officers have a calling which is separate and distinct from peace 
officers. As was stated in In re F c 484 S.W . 2d 21 , 25 
(Mo.App., K.C.D. 1972): 

"The Juvenile Act is rooted in the concept of 
parens patriae, that the state will supplant 
the natural parents when they fail in that role . 
The dominant purpose [to facilitate the care, 
protection and discipline of children who come 
within the jurisdiction of the juvenile court] 
is clearly stated in section 211 . 011, V.A.M.S. 
and carries through the entire Act . It is a pur­
pose which has been reaffirmed perennially by our 
courts, most recently by the Supreme Court in 
State v. Arbeiter , Mo., 449 S.W . 2d 627, 633 [2]. 
The juvenile officer , at least up to the adjudi­
catory phase of the proceeding , is the primal 
instrument of that purpose . He is charged by 
section 211.041 to investigate and bring together 
such information about the child as the court may 
require. This preliminary exploration ••. 
generally involves a meeting of the child and 
parent with the juvenile officer in an informal 
setting. The juvenile officer is seen there 
not as an adversary but in an attitude of help­
fulness. He elicits the child's cooperation 
freely, and generally the child responds freely , 
often to the extent of admitting the conduct 
which brought him into the juvenile process to 
begin with . . . . Thus, the procedures and 
purposes of the Juvenile Act contemplate a 
relationship of trust and confidence between 
the child and juvenile officer as the first 
indispensible step to rehabilitation." 

Thus, juvenile officers , as officers of the juvenile court, 
occupy a special relationship to the juvenile who comes before 
the court. While peace officers and juvenile officers do engage 
in the business of solving transgressions against society, the 
primary purposes of the juvenile court and its officers are the 
rehabilitation of the child and the treatment of his emotional 
and family problems, while the primary duties of peace officers 
are to ferret out and prevent crime . State v . Arbeiter, 449 
S . W. 2d 627 (Mo. 1970). 
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Second, in keeping with their separate functions, the 
legislature has provided that juvenile officers and peace 
officers be possessed of different qualifications and undergo 
separate training. 

Furthermore, a close reading of Chapter 590, RSMo also 
discloses that the purpose of the chapter is to establish 
certain minimum qualifications for ~hose peace officers who 
are to be appointed by law enforcement agencies. Section 
590 . 110 . 1 RSMo provides that "no person shall be employed or 
appointed as a peace officer by any public law enforcement 
agency .. .. " [emphasis added] However, juvenile officers 
are not appointed by public law enforcement agencies; they 
are appointed by the juvenile court. Section 211 . 351.1, RSMo. 

Conclusion 

It is therefore our view that juvenile officers do not 
come within the definition of peace officers as provided by 
§ 590.100(2), RSMo. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my assistant, S. Francis Baldwin. 
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Yours very truly, 

~HCROFT~~~~~-4 
Attorney General 


