
CITIES, TOWNS & VILLAGES: 
ClTY COUNClL: 
CITY OFFICERS: 
COMPENSATION: 
CONSTITUTIONAL LAW: 

After a municipal election, the city 
council of a four t h class city must 
meet as soon as the results of the 
election can be declared, declare and 
certify such results, and allow the 
aldermen-elect to take office upon 

thcJr taking the oath and qualifying. Such city hns no authority 
Lo delay the aldermen-elect from taking office by ordinance pro­
vision delaying such date. A compensation increase passed with 
respect to such board of aldermen after the election and prior to 
the date the new aldermen take office to take effect when the new 
board of aldermen take office does not increase the compensation 
on that date of either the alderman-elect who was not previously 
an incumbent, the aldermen-elect who were incumbents, or the in­
cumbents who were not up for election. 

January 28, 1981 

The Honorable James F. Antonio 
State Auditor 
State Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Antonio: 

OPINION NO. 22 

This opinion is in response to your question asking: 

If the board of aldermen pass an ordi­
nance increasing their own compensation 
subsequent to an election by which part 
of the board was reelected but prior to 
the commencement of the new term of office 
of the reelected aldermen, is the increase 
in compensation legal, and, if so, on what 
date does the increase become effective 
for each member of the board of aldermen? 

The city you refer to is a fourth class city with six 
members elected to the board of aldermen, two from each of 
three wards pursuant to § 79.060, RSMo. The terms of three 
aldermen expired in April of 19 78, and two of such aldermen 
were re-elected at that April election. The terms of three 
of the other aldermen did not expire until 1979. It is also 
our understanding that at a regular meeting of the mayor and 
board of aldermen on April 17, 1978, the aldermen unanimously 
passed an ordinance increasing the compensation of each alder­
man from $25 to $30 per meeting. Such ordinance was to be 
effective from and after May 1, 1978. The board minutes and 
the ordinance also indicate that such ordinance was read three 
times, passed, and approved April 17 , 1978. 

The board minutes also indicate that after the ordinance 
was passed which purported to increase the compensation of the 
board of aldermen, the outgoing board of aldermen declared the 
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results of the municipal election of April 4, 1978, declared 
the candidates elected to the various offices of the city and 
provided that such persons, including the newly elected alder­
men, take office on May 1, 1978. 

Under § 79.030, RSMo 1969, which was effective at the 
time this board action was taken, a general election for the 
elective officers of each city of the fourth class was re­
quired to be held on the first Tuesday in April, next after 
the organization of such city under the provisions of Chapter 
79 and every two years thereafter . Section 79.030, RSMo 1969, 
has now been amended (See § 79.030, RSMo 1978), but that amend­
ment has no effect on the conclusion we reach. Such amend­
ment provides that an election for the elective officers of 
each city of the fourth class shall be held after the organi­
zation of such city under the provisions of Chapter 79 and 
on municipal election days every two years thereafter. 

Our first problem is to determine the terms of such 
aldermen. Clearly it was intended that an election would be 
held for certain aldermen every two years. In State ex rel. 
Brown v. McMillan, 18 S.W. 784 (Mo. 1891), the M~ssouri Supreme 
Court upheld the contention of the relator, which was that 
§ 1581 of the Revised Statutes of 1889 fixed the official term 
of such aldermen at two years from the first Tuesday in April, 
such terms beginning at the general election. Section 1581 
of the Revised Statutes of 1889 provided that there would be a 
general election for elective officers on the first Tuesday in 
April after the organization of such city and every two years 
thereafter and was the statutory predecessor to § 79.030. 

In Hawkins~- City of Fayette, 604 S.W.2d 716 (Mo. App . 
W.D. 1980), the Missouri Court of Appeals at l.c. 720 held that 
the matter of when the oath of office is taken is immaterial 
to its term; and that because the statutes speak of a term of 
office for two years, the term cannot be longer than the time 
when a successor is elected. 

It has also been held that a fourth class city has only 
the powers conferred on it by statute. State ex rel. CRty of 
Republic v. Smith, 139 S.W.2d 929 (Mo. Bane 194IT) . We now of 
no authority for such a city to enact an ordinance providing 
that the persons elected aldermen would not take their office 
until May 1, 1978. It is our view that such a provision is 
improper because we believe that the aldermen-elect had the 
right to have the results of the election declared by the 
outgoing board of aldermen in a meeting of the board of alder­
men as soon as reasonably possible after the election and to 
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take office after the results of the elec tion a re declared . 
Such a right in our view is enforceable by mandamus. State 
ex inf. Anderson v. Moss, 172 S.W. 1180 (K.C. 1915). We do 
not-siy that the outgoing board of aldermen had no authority 
to act after the e l ection. Clearly, such officers hold 
office until their successors are duly elected and qualified, 
and generally the acts they perform during that period are 
valid. Section 12 of Art. VII of the Missouri Constitution 
provides that "[ e]xcept as provided in this constitution, 
and subject to the right of resignation, all officers shall 
hold office for the term thereof, and until their successors 
are duly elected or appointed and qualified." 

Under § 79.270, RSMo, the board of aldermen has the power 
to fix the compensation of all officers and employees of the 
city by ordinance. Such section also provides: 

. . . the salary of an officer shall not 
be changed during the time for which he 
was elected or appointed. 

Section 13 of Art. VII of the Missouri Constitution pro­
vides: 

The compensation of state , county 
and municipal officers shall not be in­
creased during the term of office; nor 
shall the term of any officer be extended. 

We believe that it was clearly improper for the outgoing 
board of aldermen to attempt to change the compensation of the 
aldermen after the municipal election. As we have stated, it 
is our view that the principal order of business for the out­
going board of aldermen after the election is to declare the 
results of the election and to permit the newly elected alder­
men to take office. The term of the aldermen-elect started 
after the election. The mere fact that the incumbents held 
over does not make such an increase in compensation any the 
less of a violation of § 13 of Art. VII. 

We conclude that the purported increase could not go into 
effect, either as to the newly elected alderman, the re-elected 
incumbents, or those incumbents who were not then subject to 
election on May 1, 1978. 

We do not pass upon any action of the council respecting 
compensation increases other than that provided to us which 
we have noted above. Further, we do not purport to pass upon 
the present compensation of the members of the board of aldermen. 

-3-



The Honorable James F. Antonio 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that after a municipal 
election, the city council of a fourth class city must meet 
as soon as the results of the election can be declared, de­
clare and certify such results, and allow the aldermen-elect 
to take office upon their taking the oath and qualifying. 
Such city has no authority to delay the aldermen-elect from 
taking office by ordinance provision delaying such date. A 
compensation increase passed with respect to such board of 
aldermen after the election and prior to the date the new 
aldermen take office to take effect when the new board of 
aldermen take office does not increase the compensation on 
that date of either the alderman-elect who was not previously 
an incumbent, the aldermen-elect who were incumbents, or the 
incumbents who were not up for election. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 
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