
CIRCUIT JUDGES: An associate circuit judge of the probate 
division of the circuit court who was a 
probate judge on January 2, 1979, does not 
become a circuit judge of the probate divi-

s1on in a county of the second class which first attains a 
population of over 65,000 inhabitants under the 1980 official 
Census . 

October 23, 1980 

The Honorable Wesley A. Miller 
Represent ative, District 121 
801 East First Street 
Washington, Missouri 63090 

Dear Mr. Miller: 

OPINION NO. 217 

I Fl LED 

V7 

This opinion is in response to your question asking: 

Shall an Associate Circuit Judge of 
the Probate Division of the Circuit Court , 
who was a Probate Judge on January 1, 1979, 
become a Circuit Judge of the Probate Divi­
sion in 1981 in a county of the second class 
with a 1980 official Federal Census count 
of over 65,000 inhabitants. 

You also state: 

The official 1970 Federal Census of 
Franklin County, a second class county, 
was 54,452 inhabitants. The preliminary 
figures for the 1980 Census submitted to 
county officials was in excess of 69,000 
inhabitants and additional upward adjust­
ments may be made. 

The Judge of the Probate Division of 
the Circuit Court was elected to the office 
of Probate Judge of Franklin County in 1970, 
1974 and 1978. He took office on Januar y 1, 
1979, as a Probate Judge for a 4- year term . 
On January 2, 1979, under the new Judicial 
Article V of the Constitution of Missouri, 
he became an Associate Circuit Judge of the 
Probate Division. 

The only provisions we find relative to the question you 
ask are located in § 27 of Article V of the Missouri Constitu­
tion. 
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Section 27.3 of Article V provides in pertinent part: 

... Until otherwise provided by law, 
associate circuit judges shall hear all 
cases or matters as now provided by law 
for probate courts within the county, 
except that in the city of St. Louis, 
in all first class counties, and all 
second class counties with a population 
of over sixty-five thousand, the circuit 
judge of the probate division of the 
circuit court shall hear all cases and 
matters as now provided by law for pro-
bate courts within such circuits or 
counties . ... 

Section 27.4a provides in pertinent part: 

. . . On the effective date of this arti­
cle the probate judge of the city of St. 
Louis and the probate judges of all first 
class counties and all second class coun­
ties with a population of over sixty-five 
thousand shall become circuit judges of 
their respective circuits and thereafter 
shall be selected or elected from the 
circuit as in the case of other circuit 
judges and be entitled to the same compen­
sation as provided by law for circuit 
judges at the time of the effective date 
of this article until changed by law, and 
shall have the same powers and jurisdic­
tion as judges of the circuit court .... 
On the effective date of this article the 
probate judges of counties with a popu­
lation of sixty-five thousand or less shall 
become associate circuit judges of their 
respective circuits and thereafter shall 
be selected or elected from the county as 
in the case of other associate circuit 
judges and shall be entitled to the same 
compensation as that to which they were en­
titled on the effective date of this arti­
cle until changed by law. 
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Section 27.9 provides in pertinent part: 

. . . The judges of the probate courts 
of the city of St. Louis and all first 
class counties, and all second class 
counties with a population of over sixty­
five thousand, when such courts cease to 
exist, and the judges of the St. Louis 
court of criminal corrections, shall be­
come circuit judges and receive the compen­
sation payable to circuit j udges. 

The compensation of associate circuit judges is now pro­
vided in § 478.018, RSMo Supp. 1979. The salary schedule 
which is provided under § 478 . 018 is divided into categories 
according to county classification with an additional category 
for cities of more than 600,000 inhabitants and makes no dis­
tinction between former magistrate and probate offices. Prior 
§§ 478.015, 478 . 016, 478.021 and 478.022 were repealed at the 
time that § 478.018 was enacted effective July 1, 1980. 

It is our view that the provisions which we have quoted 
from§ 27.4a above applied only on the effective date of the 
judicial article, January 2, 1979. It is further our view that 
the provisions which we have quoted above from§ 27.9 applied 
only when such courts ceased to exist, January 2, 1979. 

The provision which we have quoted from§ 27.3 relative 
to the jurisdiction of the circuit judge of the probate divi­
sion of the circuit court in a second class county with a popu­
lation of over 65,000 creates some ambiguity because we find 
no provision in the constitution or in the statutes which au­
thorizes the associate circuit judge of a second class county 
having a population of over 65,000 to automatically become the 
circuit judge of the probate division of such a county at any 
time other than on the effective date of the judicial article, 
January 2, 1979. We therefore assume that such jurisdictional 
provision was intended to apply to the probate judge offices 
which became circuit judge offices under the provisions of 
§ 27 . 4 and 27.9 . 

We therefore conclude that there is no provision in either 
the constitution or the statutes which would authorize an as ­
sociate circuit judge of the probate division in a county of the 
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second class which first attains a population in excess of 65,000 
under the 1980 Decennial Census to automatically become a cir­
cuit judge. We understand that this interpretation is consistent 
with that g iven s uch sections by individuals who were instrumental 
in the drafting of the judicial article. 

It is our understanding that arguments have been raised con­
cerning the constitutionality of any interpretation which would 
preclude the provisions which we have quoted from automatically 
applying to associate circuit judges of the probate division in 
second class counties first attaining a population of over 
65,000 after January 2, 1979. It is our view, however, with 
respect to such contentions that there is no clear constitutional 
impediment to the interpretation we have given such provisions. 
Thus, whether such constitutional objections are valid, we be­
lieve, should be left to judicial decision. Gershman Investment 
Corp. v. Danforth, 517 S.W.2d 33 (Mo . 1974). 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that an associate circuit 
judge of the probate division of the circuit court who was a 
probate judge on January 2, 1979, does not become a circuit 
judge of the probate division in a county of the second class 
which first attains a population of over 65,000 inhabitants 
under the 1980 official Census. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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