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Chairman, House Appropriations 
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Jefferson City, Missouri 65101 

F ll ED 
dO~ 

Dear Mr. Goode: 

This letter is in response to your question asking: 

Your official opinion is reques ted 
to determine whether the language 
in Section 4.041 of House Bill 4, 
First Regular Session of the 80th 
General Assembly legally restricts 
the expenditures of the Branch Of­
fices to $1.00 per transaction; and, 
if so, whether any costs or functions 
of the Branch Offices may be excluded 
when figuring the cost per transac­
tion? 

You further state : 

House Bill 4 of the First Regular Session 
of the 80th General Assembly, Section 4.041 
states the following: 

Section 4.041. To the Department of Revenue 
For the Division of Motor Vehicle and Drivers 

Licensing 
For Personal Service, Equipment Purchase and 

Repair and Operation expenditures for the 
existing branch offices; this appropria­
tion is to be the sole source of funding 
for the twelve offices on the basis of 
One Dollar ($1.00) per transaction and 
any funds not required on this basis 
shall elapse . 

(314) 751-3321 

From State Highway Department Fund .... $2,559,593 



The Honorable Wayne Goode 

The director of revenue maintains branch offices pur ­
suant to § 32 . 040, RSMo . 

It is our understanding that the present expenditures 
under § 4 . 041 exceed the one dollar basis figure. It is 
not clear whether the excess expenditure exists for each 
branch office or for all branch offices . However, in view 
of the result that we reach, such a determination is not 
relevant. 

Your request involves the question of whether such 
legislation which descends to minute levels in an appro­
priation bill amounts to general legislation which cannot 
be passed in an appropriation act. It is our view that such 
provisions are in the nature of substant ive legislation . In 
this respect we enclose our Opinion No. 207 , April 19, 1974, 
to Young, which is self- explanatory. 

We are therefore of the view that § 4.041 should not be 
given an interpretation which would restrict the expenditures 
for revenue branch offices to one dollar per transaction. 

In view of our answer to your first question , an answer 
to your second question is not necessary . 

Enclosure 
Att'y Gen. Op. No . 207, 

Young, 4/19/74 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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