
September 24, 1980 

OPINION LETTER NO. 187 

The Honorable Marvin E. Proffer 
State Representative, District 155 
Route 1 
Jackson, Missouri 63755 

Dear Mr. Proffer: 

(Answered by lett er-Klaffenbach) - - I 
F \ L l L l 

1~1 --
This letter is in response to your question asking : 

Will an appointed nonlawyer municipal 
judge be barred from holding such of­
fice in a city which is certified to 
have a population of more than 7,500 
by the 1980 United States Census if 
this person had not served as munici­
pal judge for that municipality for at 
least three years prior to January 2, 
1979? 

You also state : 

The city of Jackson, Missouri, had a 
population of 5,896 by the 1970 census. 
A nonlawyer was appointed municipal 
judge of that city, and this appointee 
completed the course of 1nstruction 
required by the provisions of §479.020, 
RSMo. lie had not served as judge for 
the city of Jackson for at least three 
years prior to January 2, 1979. 

It now appears that Jackson will have 
a population of more than 7,500 by the 
1980 census. 

It is also our understanding that the municipal judge 
was appointed to serve the unexpired portion of the term of 
the previous police judge, who resigned such term ending 
April 30, 1981. We assume he has met all the eligibility 
requirements of § 479.020, RSMo. 



The Honorable Marvin E. Proffer 

Subsection 3 of § 479.020, RSMo, which was part of the 
court revision bill, provides: 

No person shall serve as a municipal 
judge of any municipality with a popula­
tion of seven thousand five hundred or more 
or of any municipality in a county of the 
first class with a charter form of govern­
ment unless he be licensed to practice law 
in this state unless, prior to January 2, 
1979, he has served as municipal judge of 
that same municipality for at least' three 
years. 

This provision became effective January 2, 1979, and we 
have no precise precedent to guide us. The official census will 
become effective July 1, 1981, for the purposes of determining 
the population of the city under subsection 3 of § 479.020. 
Section 1.100, RSMo. As we have noted, the term of this judge 
will expire April 30, 1981, before the census becomes effective. 
It is arguable that the judge could be appointed for the succeed­
ing two year term before the population change becomes effective 
and be allowed to serve out his term despite such change because 
the courts are reluctant to interfere with the term of an offi­
cer who was eligible when appointed. However, in this instance 
it will be obvious by the time any such appointment is made that 
the judge would be ineligible for appointment after July 1, 1981, 
if there is such a change in population because the three year 
service requirement under § 479.020 applies only to service be­
fore January 2, 1979. 

In these premises, we are doubtful that the judge should 
be considered eligible for appointment prior to July 1, 1981, f or 
a two year term. Since subsection 1 of § 479.020 requires that 
municipal judges be selected for a term of not less than two 
years, as provided by ordinance, we do not believe that the 
j udge is eligible for reappointment. 

Ver y truly yours, 

J OHN ASHCROFT 
Attorney General 
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