
August 29, 1980 

OPINION LETTER NO. 176 
(Answer by Letter-K1affenbach) 

The Honorable Joe Moseley 
Prosecuting Attorney 
Boone County Courthouse 
Columbia, Missouri 65201 

Dear Hr . Moseley : 

FI LED 

J71o 
This letter is in response to your questions asking : 

1. Under the provisions of Section 
115.123 R. S.Mo, and Columbia City 
Charter, Section 137, could the 
City Council call an election date 
other than those set forth in 
Section 115 . 123 R. S.Mo.? In other 
words, does City Charter, Section 
137, set forth an election date 
sufficient to meet Section 115.-
123's requirement of ' ..• as 
otherwise expressly provided by 
city or county charter'? 

2 . Could such an election be held 
October 7, 1980 in conjunction 
with or on the school levy elec­
tion date? 

It is our understanding that you refer to a recall peti­
tion which concerns the mayor of the city of Columbia, whose 
term we are advised ends on April 8, 1981. We have no other 
information regarding the sufficiency or filing of the peti­
tion, and we address ourselves only to the question presented 
with respect to an interpretation of § 115.123, as amended 
by Senate Bill No. 734, 80th General Assembly, presently 
effective. 



The Honorable Joe Moseley 

Section 115.123, RSMo, provides: 

1 . All public elections shall be 
held on Tuesday. Except bond elections 
necessitated by fire, vandalism or nat­
ural disaster, except elections for 
which ownership of real property is re­
quired by law for voting, except special 
elections to fill vacancies and to de-
cide tie votes or election contests, and 
except as otherwise expressly provided 
by city or county charter, all public 
elections shall be held on the general 
election day, the primary election day, 
the municipal primary day, municipal 
general election day, the first Tuesday 
after the first Monday in February or 
March, April, June, August, or November 
or with an election on another day ex­
pressly provided by city or county charter. 
The election authority of each county shall 
make the selection of either the February 
or March election date, but not both dates 
for the same political subdivision or 
special district. After January 1, 1978, 
no city or county shall adopt a charter 
or charter amendment which calls an elec­
tion on any day other than the February 
or March, April, June, August, or November 
election days specified in this section. 

2. Notwithstanding the provisions 
of subsection 1 of this section, school 
districts may hold special levy elections 
on the first Tuesday after the first 
Monday in October. 

Section 137 of the Columbia City Charter provides: 

When a sufficient petition has been filed, 
the city clerk shall submit the same to 
the council without delay, and the council 
shall fix a date for holding the election, 
not less than thirty nor more than forty­
five days thereafter. If such office be­
comes vacant prior to the election, such 
election shall be cancelled, and the vac­
ancy shall be provided in Section 9 of this 
charter. 
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The Honorable Joe Moseley 

Section 140 of the Charter of the City of Columbia provides: 

No officer shall be subject to recall 
within six months after his induction 
into office, nor during the last six 
months of his term. If he is retained 
in office by any recall election, he 
shall not be subject to recall within 
a period of six months thereafter. 

We assume such charter provisions were adopted prior to 
January 1, 1978. 

It is obvious from the provisions that we have that such 
charter does not set a specific day for such a recall election. 

We believe that it is arguable that the city charter pro­
visions, which do not set an express day but require the city 
council to set a day for the recall election within a certain 
time frame, would come within the provisions of § 115.123, relat­
ing to an election on another day expressly provided for by city 
charter. However, it is our view that the provisions of that sec­
tion are sufficiently clear to require a contrary conclusion from 
this office. That is, § 115.123 allows the setting of an election 
on another day expressly provided by city charter prior to Jan­
uary 1, 1978. Even assuming that the charter provision was in 
effect before January 1, 1978, it appears that the statutory 
provision can only be reasonably interpreted to mean that such 
a charter provision would have to refer to the precise date on 
which the election is to be held, and that if the charter did 
not refer to an express day for the election to be held, it 
would have to be held on one of the days provided for such 
elections under § 115 . 123. If because of the date on which the 
petition is presented the election cannot be held on a day con­
sistent with the requirements of the charter and of § 115.123, 
such election cannot be held. 

In answer to your second question it is clear that the 
October election only refers to school district special levy 
elections. 

Finally, we note that § 19(a) of Art . VI of the Missouri 
Constitution, which authorizes a city to adopt a charter for 
its own government , provides that such a city shall have all 
powers which the General Assembly of the State of Missouri has 
authority to confer upon any city, provided such powers are 
consistent with the constitution of this state and are not 
limited or denied either by the charter so adopted or by statute . 
Thus, there is no doubt that the legislature may constitionally 
deny or limit the powers of a charter city. 
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The Honorable Joe Moseley 

We are aware that this interpretation may, in some 
instances, severely ltmit the recall authority given by such 
city charter. We regret that we must reach this result. How­
ever, it seems obvious from the provisions of § 115.123 that 
such a result would follow without question insofar as such 
charter provisions are concerned which might be adopted after 
January 1, 1978. Such a sweeping prohibition indicates in our 
view that the legislature was not concerned with the fact that 
it prohibits charter cities from adopting election days after 
January 1, 1978, which are contrary to those provided in the 
statute. It seems to follow that there would be no justifica­
tion for giving the provisions in question of § 115.123 a broad 
interpretation which would be seemingly contrary to the express 
language, which we have noted, merely in order to reach a con­
clusion which would preserve such charter powers in their 
entirety. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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