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This opinion is in response to your question asking: 

To what fund is the interest earned by 
a county on money which the county re­
ceives from the County Aid Road Trust 
Fund to be credited? 

You have also stated that there is no uniformity in the 
counties regarding the crediting of the interest in that some 
counties credit the interest to the general revenue fund and 
others credit the interest to the road and bridge fund. 

You have called our attention to subsection 2 of § 110.150, 
RSMo, which provides: 

The interest upon each fund shall 
be computed upon the daily balances with 
the depositary, and shall be payable to 
the county treasurer monthly, who shall 
place the interest on the school funds 
to the credit of those funds respective­
ly, the interest on all county hospita l 
funds and hospital district funds to the 
credit of those funds, the interest on 
county health center funds to the credit 
of those funds and the interest on all 
other funds to the credit of the county 
general fund. 
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You have also called our attention to § 231.441, RSMo, which 
provides: 

1. All moneys received by a county 
from the county aid road trust fund shall 
be used within the county solely for the 
construction, reconstruction, maintenance 
and repairs of roads, bridges and highways 
as the county court shall direct. The 
county court shall formulate by written 
regulations, rules and policies for the 
use of such funds which shall be kept on 
file by the county recorder for public 
inspection. The state highway commission 
shall have no authority to promulgate rules 
and regulations concerning the expenditure 
of such funds and all such rules and regu­
lations heretofore promulgated shall be 
null and void. 

2. The state treasurer by the tenth 
day of each month shall remit to the county 
treasurer of each county its allocated share 
of the county aid road trust fund. 

Subsection 1(1) of§ 30(a), Art. IV, of the Constitution of 
Missouri, provides in pertinent part: 

The funds credited to each county shall be 
used by the county solely for the construc­
tion, reconstruction, maintenance and re­
pairs of roads, bridges and highways, and 
subject to such other provisions and restric­
tions as provided by law .... 

In State Highway Commission~· Spainhower, 504 S.W.2d 121 
(Mo. 1973), the Missouri Supreme Court stated at l.c. 125: 

It is clear, however, that the people of 
Missouri, by Article IV, Section 30(b), and 
the General Assembly, by its enactment of 
Section 226.220, supra, in interpretation 
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of Article IV, Section 30(b), intended that 
no money be diverted from the state road 
fund and no other use be permitted of the 
fund except for the enumerated state high­
way purposes. Pohl v. State Highway Commis­
sion, 431 S.W.2d 99, 104-105, 106 (Mo. bane 
1968). With the state road fund so restric­
ted against transfer or use for any other 
purpose, interest or income from such fund 
must be credited to that fund under Article 
IV , Section 15, and held against withdrawal 
or use for any purpose other than state high­
way purposes, including diversion to the gen­
eral revenue fund. 

While the court referred to § 30(b) of Art. IV and the state 
road fund, we believe that the same conclusion follows with respect 
to the County Aid Road Trust Fund under § 30(a) of Art. IV. 

It is therefore our view that it would be improper to 
credit such interest to the general revenue fund of the county 
notwithstanding the provisions of subsection 2 of § 110.150. 
The interest from the funds which are paid to the county should 
be used only for the purposes authorized by § 30(a) of Art. IV 
and therefore should be paid into the county road and bridge fund. 

CONCLUSION 

It is the op~n~on of this office that interest earned by a 
county on money which the county receives from the County Aid 
Road Trust Fund should be credited to the county road and bridge 
fund and not to the county general revenue fund. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 

-3-


