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CANDIDATES: 

A candidate committee formed for a prior 
election and still in existence is 
required to make a disclosure report of 
expenditures and contributions under 

§ 130.041, RSMo, if it has made any expenditures or received any con­
tributions since its last required disclosure report without regard 
to the amount spent or received unless the treasurer of such committee 
properly files a notarized statement under oath pursuant to § 130.046, 
RSMo Supp. 1979, with the appropriate officer stating that neither the 
aggregate amount of contributions received nor the aggregate amount of 
expenditures made by the committee during the reporting period ex­
ceeded one hundred dollars. A candidate with an existing candidate 
committee which has made expenditures or received contributions since 
its last required disclosure report for a previous e lection is not 
eligible to file an exemption statement under § 130.016 , RSMo Supp. 
1979. When neither the candidate nor the candidate committee has 
received contributions or made expenditures since the last required 
disclosure report, the candidate is eligible to file an exemption 
statement under § 130.016, RSMo Supp. 1979. Expenditures made by a 
candidate committee since its last required disclosure report for a 
previous election are reportable expenditures for the candidate's next 
election. 

July 18, 1980 

The Honorable James C. Kirkpatrick 
Secretary of State 
State Capitol Building, Room 209 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Kirkpatrick: 

OPINION NO . 156 

FILED 
IS~ 

This opinion is in response to your questions asking for an 
interpretation of certain provisions of the campaign finance dis­
closure law. 

Your first question asks whether a candidate who has had a 
candidate committee in a prior campaign is eligible for the exemption 
in § 130.016, RSMo Supp. 1979, if that committee has made expenditures 
since the filing of its last disclosure report for the past election. 
Your second question asks whether such a candidate committee is 
required to fi le its disclosure reports for the current election if it 
and the candidate have received and made and intend to receive and 
make $500 or less in total contributions and expenditures and have 
received and intend to receive $50 or less from any single contributor 
from the time of fi ling its last report through the current election. 
Your third question asks whether all expenditures which are made by 
such a candidate committee such as charitable donations , political 
travel expenses and so forth which are apparently not directly related 
to any specific election are reportable expenditures of the committee . 
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Section 130 . 016 , RSMo Supp . 1979, provides in pertinent part: 

1. No candidate shall be required to 
comply with the requirements to file a statement 
of organization or disclosure reports of contributions 
and expenditures for any election in which neither 
the aggregate contributions received nor the 
aggregate expenditures made on behalf of such 
candidate exceed five hundred dollars and no 
single contributor , other than the candidate, 
has contributed more than fifty dollars of the 
aggregate contr ibutions received , provided that: 

(1} The candidate files a sworn exemption 
statement with the appropriate officer that he 
does not intend to either receive contributions 
or make expenditures in the aggregate of more than 
five hundred dollars or receive contributions from 
any single contributor, other than himself , that 
aggregate more than fifty dollars and that the total 
of all contributions received or expenditures 
made by him and all committees or any other person 
with his knowled ge and consent in support of his 
candidacy wil l not exceed five hundred dollars 
and that the aggregate of contributions received 
from any one contributor will not exceed fifty 
dollars .. . • 

Section 130 . 041, RSMo , provides in pertinent part : 

1. Every committee which is required to fi l e 
a statement of o r ganization , including a candidate 
who has elect ed to serve as his own candidate 
committee, shal l file a legibly printed or typed 
disclosure repor t of receipts and expenditures for 
any election for which the committee makes expenditures 
or contributions or for which the committee 
receives contributions with the intent to make 
expenditures or contributions . ... 

Subsection 4(2) of § 130.046, RSMo Supp. 1979 , provides: 

No disclosure report need be filed by 
the treasurer of any committee if by the closing 
date for the report the committee has neither 
received contributions nor made expenditures in 
the aggregate in excess of one hundred dollars since 
the closing date of the previously filed disclosure 
report and if the treasurer files under oath a notarized 
statement with the appropriate officer stating that 
nei ther the aggregate amount of contributions received 
nor the aggregate amount of expenditures made by 
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the committee during the reporting period exceeded 
one hundred dollars. Any contributions received 
or expenditures made which are not reported because 
this statement is filed in lieu of a disclosure report, 
must be included in the next disclosure report filed by 
the committee. This statement shall not be filed in 
lieu of two or more consecutive reports if either 
the contributions received or expenditures made in the 
aggregate during those reporting periods exceed 
one hundred dollars. This statement may not be filed 
in lieu of the report required to be filed not later 
than the thirtieth day after an election if that report 
would show a deficit in excess of five hundred 
dollars. 

Under § 130.021, RSMo Supp. 1979, after a candidate committee is 
formed all contributions on hand and all further contributions re­
ceived by such candidate and any of the candidate's own funds to be 
used in support of his candidacy must be deposited in a candidate 
committee depository account established pursuant to subsection 4 of 
§ 130.021, RSMo Supp. 1979, and all expenditures must be made through 
the treasurer of the candidate committee. Under § 130.041, RSMo, 
every committee which is required to file a statement of organization 
(see § 130.021.5), including a candidate who has elected to serve as 
his own candidate committee, is required to file a disclosure report 
of receipts and expenditures for any election for which the committee 
makes expenditures or contributions or for which the committee re­
ceives contributions with the intent to make expenditures or con­
tributions. However, under subsection 4(2) of§ 130.046, RSMo Supp. 
1979, no disclosure report need be filed by the treasurer of the 
committee if by the closing date for the report the committee has 
neither received contributions nor made expenditures in the aggregate 
in excess of one hundred dollars since the closing date of the pre­
viously filed disclosure report and if the treasurer files the re­
quired notarized statement under oath. 

It seems clear that a candidate who has an existing candidate 
committee (for termination of such committee see subsection 8 of 
§ 130.021) is not eligible to file an exemption statement under 
§ 130.016, RSMo Supp. 1979, if either the candidate or the candidate 
committee has received contributions or made expenditures since its 
last required disclosure report. When neither the candidate nor 
candidate committee have received contributions or made expenditures 
since the last required disclosure report, the candidate is eligible 
to file an exemption statement under § 130.016, RSMo Supp. 1979. 

We are also of the view, in answer to your last question, that 
expenditures made by a candidate committee after its last report for 
the previous election such as charitable donations and political 
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travel e xpense s even though appare ntly not directly related to a 
specific election are reportable expenditure s for the next election in 
which the individual is a candidate. Such candidate committees by 
definition exist to make expenditures on behalf of the candidates 
candidacy. Subsection 6 of § 130.011, RSMo Supp. 1979. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a candidate committee 
formed for a prior election and still in existence is required to make 
a disclosure report of expenditures and contributions under § 130 . 041, 
RSMo , if it has made any expenditures or received any contributions 
since its last required disclosure report without regard to the amount 
spent or received unless the treasurer of such committee properly 
files a notarized statement under oath pursuant to § 130 . 046, RSMo 
Supp . 1979, with the appropriate officer stating that neither the 
aggregate amount of contributions received nor the aggregate amount of 
expenditures made by the committee during the reporting period ex­
ceeded one hundred dollars. A candidate with an existing candidate 
committee which has made expenditures or received contributions since 
its last required disclosure report for a previous election is not 
eligible to file an exemption statement under § 130.016, RSMo Supp . 
1979. When neither the candidate nor the candidate committee has 
received contributions or made expenditures since the last required 
disclosure report, the candidate is eligible to file an exemption 
statement under § 130 . 016 , RSMo Supp. 1979. Expenditures made by a 
candidate committee since its last required disclosure report for a 
previous election are reportable expenditures for the candidate ' s next 
election . 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by my 
Assistant, John C. Klaffenbach . 

Very truly yours, 

~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney Ge ne ral 
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